Reconeixement

Menorca repensa el món contra els genocidis i el feixisme i a favor de la justícia social

L'artista xilè Alfredo Jaar guanya el premi Camus en presència de la filla del Nobel, qui veu "plenament vigent" el missatge de son pare

Catherine Camus fa entrega del premi a Alfredo Jaar.
David Marquès
05/05/2024
2 min

MaóL'artista d'origen xilè Alfredo Jaar ha rebut aquest dissabte vespre de mans de Catherine Camus, filla del premi Nobel, la màxima distinció de les Trobades Camus, que s'han celebrat al llarg del cap de setmana a Sant Lluís, d'on era l'àvia de l'escriptor i filòsof francès, Catalina Cardona Fedelich.

Nascut a Xile l'any 1956, Jaar és un artista visual, arquitecte i cineasta, que compleix els requisits del jurat i de l'edició d'enguany, que se centrava a repensar el món des d'un doble vessant artístic i humanista.

De fet, l'obra de Jaar, que s'ha exposat a Nova York, Londres, Estocolm, Chicago, Roma i Sud-àfrica, se centra en qüestions de caire sociopolític en un treball que el jurat troba especialment "commovedor i compromès amb la justícia social".

La candidatura de Jaar s'ha imposat als altres cinc nominats que aspiraven a endur-se la quarta edició del prestigiós certamen, instaurat el 2017 per l'exministre Miguel Ángel Moratinos, entre els quals es trobava la cantant catalana Sílvia Pérez Cruz.

Catherine Camus, que visitava Menorca per segona vegada, ha destacat la "plena vigència" del missatge de son pare en l'actual context polític internacional. "És com si hagués escrit pensant en allò que ara vivim", ha dit la filla de Camus, orgullosa de les seves arrels menorquines que la fan sentir a l'illa "com a casa".

La filla, que també és escriptora, gestiona el valuós llegat literari d'Albert Camus, que va començar a conèixer a 17 anys, després de la seva mort, i que ara veu com a "molt coherent. No hi ha gairebé cap diferència entre l'home i la seva obra".

Catherine Camus s'ha mostrat preocupada per l'ascens dels neofeixistes i les guerres a Ucraïna, l'Iran i Armènia i s'ha mostrat partidària del diàleg per resoldre els conflictes bèl·lics. "El món necessita parlar, sobretot amb qui no pensa el mateix que tu", ha dit. També ha lamentat l'individualisme i ha fet una crida als joves a comprometre's.

Durant els debats previs a la gala de lliurament, no hi han faltat les crítiques a Israel per vetar l'accés de reporters a la zona de guerra. Així ho ha manifestat la fotògrafa Tanya Habjouqa, mentre que el director adjunt de La Vanguardia, Miquel Molina, s'ha mostrat partidari que els grans mitjans de comunicació facin el filtratge de les notícies falses.

Precisament, el fotògraf egipci Mohamed Mahdy ha guanyat la tercera edició del premi Albert Camus Incipiens pel seu treball sobre l'erosió de les petites comunitats, la gentrificació i la pèrdua de territori.

Una altra fotògrafa, la gallega Lua Ribeira, ha estat també protagonista de les activitats paral·leles de les Trobades Camus, ja que ha inaugurat a la sala Sant Antoni de Maó la seva exposició Subida al cielo, on posa imatge a escenes d'exclusió social a les fronteres de Melilla i entre Mèxic i els Estats Units.

stats