Més de 12.000 persones participen en les activitats de l'Open House
Alguns dels edificis públics de Ciutat, com ara el Consolat de Mar, la Llotja i Cort, han acumulat centenars de visitants
PalmaMés de 12.000 persones han participat en les diferents activitats organitzades en el marc d’Open House Palma 2024. Tot i que la major part dels assistents s’han concentrat en les visites guiades a edificis d’aquest cap de setmana, un nombre considerable de persones també han participat en tallers, xerrades i caminades per diferents barriades de la ciutat.
Alguns dels edificis públics de Ciutat, que alhora són béns patrimonials, com ara el Consolat de Mar, la Llotja i l’edifici històric de Cort, han acumulat centenars de visitants. Altres edificis que han despertat molt d’interès han estat edificis privats, antics o contemporanis, els propietaris dels quals els han obert al públic. Es tracta d’edificis històrics, com la seu de la Societat Arqueològica Lul·liana; habitatges reformats recentment, com un apartament a la plaça de l’Olivar (dissenyat per ACN Arquitectura), i el casal de Can Oleza, en ple procés de transformació per part de GRAS Reynés Arquitectos. En aquests darrers casos, a través de l'Open House, els amants de l’arquitectura i el disseny tenen l’oportunitat d’accedir a aquesta immobles privats, que habitualment tenen l’accés restringit.
La d’enguany ha estat la quarta edició del festival d'arquitectura i d’aquesta manera l'esdeveniment es consolida com una de les iniciatives referents per difondre el patrimoni i les noves tendències en la creació d’espais a la ciutat.
La iniciativa d’Open House Palma és possible gràcies a la col·laboració de gairebé 300 voluntaris que s'encarreguen de fer-hi les visites guiades i controlar els accessos als edificis i les activitats. El festival també rep el suport de la Conselleria d’Habitatge del Govern, de l’Institut d’Estudis Baleàrics, del Consell de Mallorca i de l’Ajuntament de Palma.
Open House Worldwide
La iniciativa va sorgir a Palma el 2021 i forma part d’una xarxa internacional. Open House, terme que neix a Londres el 1992 de la mà de l’arquitecta Victoria Thornton, és un moviment que té la intenció de generar un corrent crític entre la ciutadania capaç de relacionar-se directament amb l’arquitectura i el disseny.
A l’actualitat gairebé una cinquantena de ciutats d’arreu del món formen part de l’Open House Family.