Més doblers per al Solleric i un CAC “orgànic”, les apostes culturals de Cort per al 2024
L’equip de govern de Palma, que contempla als pressupostos augmentar la col·lecció d’art municipal i reformar el Catalina Valls, ha reduït a cinc les subvencions nominatives que donarà
PalmaAmb un pressupost de 6.400.000 euros per al 2024, que suposa un increment de més de 600.000 euros respecte el 2023, l’àrea de Cultura de Cort té com a principal objectiu per a l’any que ve la “reactivació” d’alguns dels espais públics de Ciutat amb una pujada pressupostària destinada especialment a la seva programació. Així ho ha explicat el primer tinent de batle i regidor de Cultura Javier Bonet, en una compareixença pública que ha tingut lloc aquest divendres al Casal Solleric, un espai del que en diu que estava “condemnat a l’ostracisme i l’oblit” per part de l’anterior equip municipal.
El Solleric és, així, un dels espais més beneficiats pels que són els primers pressuposts municipals de l’actual equip de govern de Palma: rebrà una primera inversió de 190.000 euros el 2024, un augment molt considerable respecte els 18.000 euros de pressupost amb què comptava el 2023. El pressupost es dedicarà majoritàriament a tasques de rehabilitació però també a la programació i organització de cursos i conferències. “Els canvis al Solleric ja s’han començat a notar perquè el mes de setembre hem duplicat el nombre de visitants respecte a l’any anterior i per octubre els hem triplicat”, ha explicat Bonet. Aquest augment de les partides per a la programació es durà a terme també al Casal Balaguer, un centre que quasi duplica el seu pressupost passant de 82.000 a 180.000 euros per al 2024.
Tres grans inversions
Pel que fa a les inversions que es faran al marge del pressupost de l’àrea, a més dels 500.000 euros destinats a una primera fase de transformació de l’edifici de Gesa en futur centre cultural que ja va avançar el batle Jaime Martínez, el també regidor de Turisme, Innovació, Esports, Restauració i Coordinació Municipal Javier Bonet ha parlat de dos altres espais: Can Ribas, on s’invertiran 300.000 euros per acabar les obres iniciades pels anteriors equips de govern, i el teatre Catalina Valls, on es farà una reforma integral per valor de 400.000 euros. “Fa 14 mesos que es va tancar el Catalina Valls sense donar-ne cap explicació”, ha dit Bonet, “i s’hi podria fer una reforma parcial per uns temes de seguretat relacionats amb unes canonades, però seguiríem tenint un teatre que està vell i per això durem a terme una reforma integral”. Ha afegit, a més, que la intenció és aconseguir fomentar l’accés del públic als teatres municipals a través de “la qualitat: ens és igual a qui votin les companyies, volem oferir espectacles de qualitat i acompanyar-les en la seva promoció”.
El futur del CAC
En matèria d’arts visuals, el tinent de batle ha confirmat que es descarta continuar amb el projecte de centre de creació artística a l’antiga presó, “un projecte amb el que no ens hem sentit còmodes en cap moment” i també amb la seva ubicació a Ses Voltes. “La meva opinió personal és que la sala de Ses Voltes no és adequada ni té els recursos per a un centre com ha de ser el CAC”, ha afegit Fernando Gómez de la Cuesta, coordinador general de Cultura i Arts Visuals, qui ha afegit que s’està explorant la possibilitat de fer un CAC “orgànic, no limitat a llocs concrets” i ha parlat d’espais com els tallers de la Fundació Miró Mallorca i altres equipaments no municipals.
A més, en l’apartat artístic també es contempla una partida de 80.000 euros per a l’adquisició d’obres d’art que té la intenció d’incentivar el suport als artistes i que es pretén que sigui una inversió “mantinguda, no només en casos sobrevinguts”, ha dit Javier Bonet, en referència a les adquisicions fetes, per exemple, coincidint amb la pandèmia. Segons Gómez de la Cuesta, la intenció és “convertir el fons que tenim en una col·lecció i dotar-lo d’estructura i lògica”.
Canvis en les subvencions nominals
Els populars que governen l’Ajuntament de Palma amb el suport de Vox han reduït el nombre de subvencions nominatives existents, que passen a ser només cinc i es destinaran als projectes d’Art Palma Contemporani, la festa del Flexas, el festival Paco de Lucía, Casa Planas i l’Atlàntida Film Fest, considerats d’interès municipal per la seva trajectòria, història o singularitat. Perden l’ajuda municipal projectes com el d’Open House, el festival de Teresetes, el Còmic Nostrum, els premis Enderrock i el Teatre Sans, entre d’altres. S’augmenta, això sí, el pressupost per a aquesta partida de subvencions nominatives de 276.000 euros fins a 370.000. “L’objectiu és impulsar convocatòries més obertes, generals i en règim de total concurrència per fer més factible la col·laboració de diferents agents culturals i afavorir l’accés a aquestes ajudes per part de tothom”, ha explicat Bonet.
Finalment, entre els projectes en què treballa l’equip de cultura de Cort de cara a 2024 s’hi troba un festival de teatre clàssic que es duria a terme a finals d’estiu de l’any que ve al castell de Bellver, amb la participació d’una companyia internacional i una estatal, i la reconversió del concurs Pop Rock en un cicle que permeti que les actuacions dels grups estiguin més espaiades i hi hagi més oportunitats per a les bandes locals de tocar en directe.