Miquel Brunet: "És trist que a les Balears ens coneguin per la corrupció política"
El compositor de Bunyola presenta 'L'homme des Baléares', la versió en format físic de la banda sonora de la pel·lícula 'El jefe político'
PalmaEl compositor de Bunyola Miquel Brunet va ser l’encarregat de posar banda sonora a la pel·lícula muda El jefe político (La réponse du destin) un film rodat entre el 1921 i el 1925 (durant el 1924 es va gravar a Palma i Bunyola), recuperat i restaurat per l'Arxiu del So i de la Imatge (ASIM) i la Filmoteca Espanyola. La cinta d’André Hugon es va estrenar durant la cloenda de l’Atlàntida Mallorca Film Fest, i Brunet hi va fer sonar les composicions en directe.
Amb la intenció de donar-li més recorregut a la banda sonora, el músic va decidir reconvertir-la en una suite per a piano que tingués entitat pròpia sense la imatge. Així, Brunet presenta el disc L’homme des Baléares. El títol és tal com anomenava Hugon la pel·lícula durant el rodatge, malgrat que finalment se’n triàs un altre. A final del mes d’octubre, el compositor de Bunyola va ser a la Filmoteca Española per fer sonar en directe la banda sonora de la pel·lícula. Dia 26 de novembre serà a la Cinemateca Portuguesa i dia 28 de novembre, a Bunyola, on s’encarregarà de la cloenda del XXXII Festival de Música d’aquest municipi.
La pel·lícula està ambientada en una situació pandèmica i en la trajectòria de l'advocat i polític Lepopoldo Quintana, disposat a qualsevol cosa per aconseguir el que vol. És anomenat diputat per les Balears, després ministre i, finalment, president del Consell de Ministres; un polític que s’alia amb un empresari per exercicir el control hidroelèctric i fariner de l’illa. “És trist que a les Balears hàgim de ser famosos per la corrupció”, lamenta Brunet, que va usar la tonada de la cançó popular En aquesta illa tan pobra per als títols de crèdit. “És curiós com la cançó pupular, el cinema i la realitat coincideixen a parlar d’aquest tema [la corrupció]”, diu.
Suite per a piano
“Una banda sonora sempre està pensada d’acord amb la imatge i, sovint, quan deslligues una cosa de l’altra no funciona tant”, apunta Brunet, que no volia deixar-la sense recorregut propi, després d’haver fet l’esforç de compondre la música. “Vaig fragmentar els temes i els he presentat en forma de suite musical”. Les diferències entre la presentació en directe de la banda sonora i l’escolta del disc és que en directe és “molt més efectista”: “En directe faig servir la tècnica del piano preparat, que consisteix a usar la caixa del piano per aconseguir sons diferents. Veure-ho en directe és més espectacular. En el disc no he utilitzat tant aquesta tècnica”, explica el compositor.
En directe, Brunet també empra el theremin, un dels primers instruments electrònics, creat el 1920 per l'inventor rus Léon Theremin. "És un instrument coetani a la filmació d'El jefe político i ens connecta amb aquella època. Té dues antenes, i el seu so pot ser tant còmic com inquietant, explica. “Hitchcock l’usava en algunes pel·lícules per crear ambient”, diu. Si bé també hi ha alguna aparició del themerin al disc L’homme des Baléares, el de Bunyola insisteix que no és un “virtuós” d’aquest instrument: “Hauria estat presumptuós usar-lo massa”, apunta.