Mischa Maisky i Martha Argerich encapçalen el cartell del Festival Pau Casals del Vendrell
Benjamin Appl, Antje Weithaas i Benjamin Alard també participen en la 43a edició del festival
Barcelona"Toco Bach tal com els pianistes toquen Chopin; hi ha molta fantasia en Bach, però és una fantasia amb un cert ordre", deia Pau Casals el 1961 en un reportatge a The New Yorker. El violoncel·lista del Vendrell va refiar-se sempre dels seus propis instints; sense renunciar al rigor de la tècnica, va defensar que sense emoció no hi pot haver música. Aquesta actitud l'apropava inevitablement als artistes romàntics i, de fet, des de jove va interessar-se per compositors com Wagner, Schubert, Brahms i Mendelssohn. El Festival Internacional de Música Pau Casals (FIMPC), que celebrarà la 43a edició del 12 al 20 de juliol al Vendrell, reivindicarà l'esperit romàntic del violoncel·lista amb una programació que reuneix primeres espases de la clàssica, com el violoncel·lista Mischa Maisky, la pianista Martha Argerich, l'organista Benjamin Alard, la violinista Antje Weithaas i el baríton Benjamin Appl, acompanyat del pianista Jorge Viladoms.
Organitzat per l’Ajuntament del Vendrell i amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals, el festival té molta cura en la confecció d'una programació coherent, que faci justícia als valors del violoncel·lista. "Busquem músics que tinguin una connexió especial amb les obres del repertori i amb l'esperit de Casals", diu Jordi Pardo, director de la Fundació Pau Casals. La violoncel·lista Anne Gastinel i la pianista Claire Désert inauguraran el festival amb un repertori que ressegueix l'impacte del romanticisme en el continent europeu, des de Schumann i Chopin fins a Edvard Grieg.
També hi actuaran la violinista Carolin Widmann i el pianista Gabriele Carcano, dos solistes que s'uneixen per interpretar la Sonata per a violí núm. 1, op. 13 de Gabriel Fauré, de qui enguany se celebra el centenari de la mort. "Els programes dels concerts són originals, dissenyats expressament per al festival", diu el director artístic del festival, Bernard Meillat. "Per exemple, el repertori que interpretarà Benjamin Appl està pensat com un homenatge a Casals, i també a Victòria dels Àngels, a qui el violoncel·lista havia acompanyat en alguns concerts", afegeix.
L'esperit del projecte de Marlboro
El festival també es declara hereu de les inquietuds pedagògiques de Casals, que amb projectes com l'Escola de Música d'Estiu del Festival de Marlboro (Estats Units) va transmetre la seva filosofia musical a desenes de joves intèrprets. Així doncs, la violoncel·lista Erica Wise, la violinista Antje Weithaas i el violista del Quartet Pau Casals, Jonathan Brown, capitanegen un projecte formatiu que reuneix al Vendrell una desena de músics internacionals d'entre 19 i 26 anys.
"Durant una setmana, els joves treballen amb músics més experimentats, que normalment tenen alguna mena de vincle amb Casals", explica Brown, que recorda que ell mateix, als Estats Units, va rebre "una educació molt influenciada pel llegat del violoncel·lista". Tots plegats, els joves i els professors, constitueixen l'Orquestra del Festival Pau Casals, que oferirà diversos concerts durant el festival: des d'una actuació dels solistes de l'orquestra a la Plaça Nova del Vendrell, on el mateix Casals va dirigir la seva orquestra el 1927, fins a un concert a l'Auditori Pau Casals en què abordaran l'Octet, op. 20 de Mendelssohn.