Patrimoni

Marilen Juan Bonet: "Els mobles bons d'abans del segle XIX ara surten de Mallorca i no tornen"

Antiquària

Fa trenta anys que Marilen Bonet es dedica al negoci de les antiguitats.
07/02/2023
3 min

PalmaFa més de trenta anys que Marilen Juan Bonet es dedica a la venda d'antiguitats al carrer de Sant Elies de Palma. Va ser sa mare qui dècades enrere va posar en marxa el negoci Antiguitats Bonet. Segons Marilen, el moble antic viu ara una crisi perquè "als darrers anys el preu s'havia inflat molt". Aquesta antiquària, però, pensa que "hi ha un interès creixent dels joves per les peces antigues".

A Wallapop es poden trobar mobles antics a preus molt barats. Què ha succeït a Mallorca amb el vostre sector?

— El nostre negoci era bastant estable fins fa uns anys. Els preus estan tan baixos ara perquè, en un moment determinat, començaren a pujar d'una manera exagerada. Perquè us en faceu una idea, hi havia peces de 3.000 euros que arribaren a vendre's per 30.000. Això va causar que la gent d'aquí deixàs de comprar antiguitats. Fins llavors, hi havia persones, per exemple parelles que paraven una casa, que venien al meu negoci i se n'enduien tres mobles per 6.000 euros. Eren persones que tenien pisos amb una decoració contemporània, però que els agradava ficar-hi alguna peça antiga, més exclusiva. Quan els preus començaren a estar tan desorbitats, la gent va desistir de comprar peces tan cares.

Per què pujaren tant els preus?

— El moble antic mallorquí està molt ben valorat arreu d'Espanya. Si cercau per la pàgina web de Todocoleccion veureu com l'etiqueta de "mallorquí" té valor. Em referesc a peces d'abans del segle XIX, quan el moble fet aquí tenia un gran qualitat. Qui posa de moda una tendència determinada són els decoradors i les revistes de decoració. I això és el que feren amb el moble mallorquí. El preu va pujar molt, fins que es va enfonsar i va caure en picat. La Fira de Brocanters i Galeristes, que es feia als anys noranta i principis dels 2000, vivia d'aquesta moda. Hi venien molts d'antiquaris de Barcelona. Ara, quan surten a la venda mobles bons de casals o possessions mallorquines són aquests antiquaris que s'enduen aquestes peces a la Península, perquè aquí no hi ha mercat. Quan hi havia la Fira de Brocanters i Galeristes, algunes d'aquestes peces retornaven a Mallorca, però ara no n'hi ha oportunitat.

Per què la gent ara no compra canteranos?

— El canterano és la peça que ha sortit més mal parada d'aquest canvi de tendència. En part, pens que és a causa de la mida dels apartaments i pisos, que són més petits que abans, i és mal de fer encabir-los-hi. A la nostra botiga hi ha canteranos venals per 100 o 200 euros, que estan en bon estat i es poden posar dins un pis o una casa avui mateix. I si parlam d'altres mobles, també n'hi ha que resisteixen molt bé al mercat, com per exemple les taules, que, a més, estan molt bé de preu. Tenc clients que cerquen taules antigues per posar-hi l'ordinador i utilitzar-les per a la seva feina diària. Tenir una taula del segle XVII o XVIII com a escriptori et fa diferent de tenir una taula d'ordinador comprada en una botiga moderna. Les caixes, si no són d'una mida molt grossa, també resisteixen i es continuen venent.

Caixeta amb incrustracions de marqueteria.
Capçaleres de llits del segle XVIII

Abans d'utilitzar-los, solen passar per un procés de restauració, aquests mobles?

— En això de la restauració també hi hagut canvis. Als anys noranta la gent solia encarregar restauracions molt exhaustives als mobles que havia heretat o que comprava a un antiquari. Quan els veies, pareixia que havien sortit de la fàbrica. Personalment, a mi aquest tipus de restauracions no m'agraden, perquè la pàtina que té un moble antic només l'hi dona el pas del temps. Lògicament, si una cadira té una cama més curta que una altra, l'hem d'arreglar perquè no coixegi, però no fa falta tocar res més.

Té interès, la gent jove, en les antiguitats?

Us sorprendíeu de veure com tenc clients d'una vintena d'anys, que venen a la botiga per comprar regals d'aniversari a familiars o a amics. Aquests joves, en la majoria dels casos, no són mobles, allò que compren, sinó objectes d'arts decoratives o peces de roba. Per ventura compren un quadret o un ventall antic per a sa mare. Aquestes peces ara van barates. Uns quants joves, si ajunten doblers, poden comprar un objecte a un antiquari per fer un regal. Crec que els joves hi tenen un interès creixent, en les antiguitats.

stats