Equipaments culturals
Cultura03/11/2023

El Molino serà una sala per a "la música d'autor, el jazz, el flamenc i la rumba", segons l'Ajuntament

Veïns i entitats temen que l'espai giri l'esquena a la cultura comunitària i de barri, però el consistori ho nega

BarcelonaEl Molino reobrirà les portes per convertir-se en una sala dedicada a les músiques d'arrel i d'autor. Aquesta és la intenció de l'Ajuntament de Barcelona, governat pel PSC, que està acabant d'enllestir les bases del concurs per trobar una empresa que el gestioni i en posi en marxa la programació. Segons el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, El Molino serà "un espai per a les músiques al marge de la indústria comercial" i donarà cabuda a "propostes d'autor, de jazz, de flamenc i de rumba". La gestió serà privada a través d'un cànon sense variable que, segons Marcé, "equival al mínim marcat per la llei" i es prioritzaran les empreses "amb el màxim nombre d'acords amb estructures associatives i gremials".

El projecte inclouria agafar el relleu del ja tancat Milano com una sala per al jazz i, alhora, ubicar a El Molino el festival de cançó d'autor Barnasants, entre altres opcions. "Hem tingut unes primeres converses amb l'Ajuntament i la proposta està sobre la taula", avança el director del Barnasants, Pere Camps, que puntualitza que serà escèptic "fins que el projecte no sigui ferm". "Perquè sigui factible, caldrà que els nostres companys de viatge tinguin una filosofia semblant a la del festival i, sobretot, que l'espai no s'adreci a fer negoci", subratlla Camps. També considera necessària la implicació de les institucions públiques "més enllà de vestir la proposta per encabir-hi una demanda històrica" i "que es doti de les eines imprescindibles perquè la Nova Cançó tingui un lloc estable a Barcelona".

Cargando
No hay anuncios

Daniel Granados, que va ser delegat de Drets Culturals en el segon mandat d'Ada Colau i va impulsar el projecte de les Cases de Cultura, considera que la proposta de Marcé és "redundant" i xoca amb la de la sala Paral·lel 62, "que ja és un model de referència amb la música no comercial com a part central". Més enllà dels àmbits artístics del Molino, Granados posa el focus en el tipus d’equipament cultural que s'hi establirà: "Estem a favor que hi hagi una exhibició de qualitat, però que estigui vinculada a les propostes emergents i es faciliti que entitats i escoles puguin participar-hi per ampliar la capacitat d’acció d'aquest espai públic. Si no s’incorporen vincles en la mirada dels drets culturals, es corre el risc de fer dels espais públics un model de gestió privat clàssic".

Malestar i impaciència entre veïns i entitats

L'estiu del 2021, l'Ajuntament de Barcelona –aleshores liderat pels comuns– va comprar El Molino per 6,2 milions d'euros, i el govern anterior havia previst sumar-lo a la xarxa de Cases de Cultura de la ciutat i utilitzar-lo per acollir i potenciar la cultura comunitària i de barri. Amb el canvi de colors polítics a l'alcaldia, veïns i entitats temen que també es modifiqui el destí d'El Molino. "Ja portem cinc mesos de legislatura i tenim aturat un equipament espectacular", destaquen des de l'Associació de Veïns del Poble-sec. "Necessitem urgentment que hi hagi activitat sobretot per canviar la dinàmica de la plaça de la Bella Dorita i també perquè es va acordar que les entitats del barri podríem fer ús de l'espai", afegeixen.

Cargando
No hay anuncios

Des de la Coordinadora d'Entitats del Teatre Arnau Itinerant expressen "la por que s'apliqui a El Molino un model privat d'elitisme i turisme en un barri ja molt gentrificat" i que el govern de Jaume Collboni "es carregui el pla de drets culturals". Així mateix, posen d'exemple la sala Paral·lel 62 com "un model de cultura comunitària que ja ha tingut impacte en el territori" i expressen la voluntat que El Molino segueixi el mateix camí. "Temem que es faci una programació elitista sense preus populars, destinada a fer negoci", subratllen.

El regidor de Cultura, però, nega que aquesta sigui la intenció de l'Ajuntament. "Un espai públic no pot dedicar-se a l'activitat comercial i menys El Molino, que té una capacitat limitada i comercialment és molt difícil que es pugui aguantar", diu Marcé. Les bases del concurs, afegeix, "obligaran a incloure una perspectiva de gènere" en la programació i prioritzaran les empreses "que cedeixin més dies l'espai a activitats de caràcter social i comunitari". Segons l'Ajuntament, la publicació del concurs per a la gestió de la sala es farà "com a màxim, d'aquí a un mes".