Les mòmies reials desfilen pel Caire
Les restes d’una vintena de faraons són traslladades al Museu Nacional de la Civilització Egípcia
BarcelonaLa mare de totes les desfilades s’ha fet aquest dissabte pels carrers del Caire. Hi ha poques coses comparables a un seguici de 22 mòmies faraòniques, i encara menys quan es tracta de les restes d’il·lustres mandataris com Ramsès II i la reina Hatxepsut; per això mateix el govern egipci no ha volgut pecar de modèstia i ha batejat l'esdeveniment amb el nom de La desfilada daurada dels faraons, una idea del ministre d’Antiguitats egipci, Khaled el-Anani. A més a més, tothom que ha volgut ha pogut seguir la retransmissió especial amb actuacions musicals i càpsules documentals a través dels prop de 300 canals de televisió d’arreu del món, a més de YouTube. “El món ens mirarà”, havia pronosticat l’arqueòleg Zahi Hawass, exministre d’Antiguitats. També mirava atentament el president egipci, Abdel Fattah al-Sissi.
L’esdeveniment era la posada en escena d’una necessitat: la de traslladar les 22 mòmies (i 17 sarcòfags reials) des del Museu Egipci, a la plaça Tahrir, al Museu Nacional de la Civilització Egípcia, situat a l’antiga ciutat de Fustat, al sud del Caire, a la riba oriental del Nil. Les restes faraòniques seran exhibides en una galeria que s’obrirà al públic el 18 d’abril. D’aquesta manera, les mòmies s’incorporaran a un relat museístic que lliga l’esplendor del passat faraònic amb les diferents èpoques històriques egípcies i arriba fins al segle XX. Segons la directora general de la Unesco, i d’acord amb Hawass, el trasllat “marca el final de molta feina per millorar la conservació i l’exhibició” d’unes mòmies que estaven al museu de la plaça Tahrir des del 1902.
La desfilada, oberta per centenars de persones vestides a la manera de l'antic Egipte i amb attrezzo faraònic, ha començat envoltant precisament l’obelisc de Ramsès II que va ser instal·lat a principis del 2020, quan el govern egipci va decidir redissenyar la plaça Tahrir en una maniobra prou polèmica: la intenció era omplir-la de contingut turístic i arqueològic i, per tant, diluir-ne el record de les revoltes del 2011. Tot seguit, han enfilat el camí cap al museu escortades per motos militars.
Les mòmies, de 18 reis i 4 reines, han sortit al carrer dins d’urnes de vidre amb nitrogen, requisit imprescindible per a operacions d’aquesta mena, també quan es fan de manera discreta, que no és el cas. De fet, no tothom defensava l’espectacularització del transport arqueològic, en considerar que es corria un risc innecessari. En qualsevol cas, i ateses les característiques de la desfilada, les autoritats egípcies han extremat les mesures de seguretat durant un trasllat en què les mòmies han sigut transportades per uns vehicles customitzats com a carruatges daurats que imitaven les góndoles militars trobades a la tomba de Tutankamon.
Darrere de Seqenenre Tao II
El seguici reial l’ha encapçalat la mòmia de Seqenenre Tao II, rei de la dinastia XVII que va governar cap al 1558 aC. Darrere d’ell hi anaven dignataris de la dinastia XVIII, la més representada en la desfilada, com ara la reina Hatxepsut (1507-1458 aC), considerada la primera faraona de facto, perquè va ser exercir la regència mentre el seu fill Tuthmosis III era menor d’edat. La mòmia de Tuthmosis III també ha viatjat cap al nou destí, un museu inaugurat parcialment el 2017 que pretén consolidar-se com a nou atractiu turístic. La representació de la dinastia XVIII la completaven, entre altres, les reines Amosis-Nefertari, filla de Seqenenre Tao II i esposa del faraó Amosis I; Amosis-Meritamun, dona d’Amenofis I, i Tiy, esposa d’Amenofis III. És a dir, alguns del noms més destacats de l’anomenat Imperi Nou.
Un altre dels atractius de la desfilada daurada eren les mòmies de la dinastia XIX, entre quals hi havia les de Seti I i el seu fill Ramsès II, el gran faraó de l’Imperi Nou i responsable de la construcció dels temples d’Abu Simbel. El seguici reial el tancava el vuitè faraó de la dinastia XX, Ramsès IX, que va governar entre el 1129 i el 1111 aC. El camí cap al museu era ben bé una desfilada dels ancestres, com un exercici de reconnexió amb un passat glosat per l'arqueologia que en ple segle XXI manté intacta la capacitat de fascinació.
Les 22 mòmies traslladades van ser trobades a finals del segle XIX a Deir al-Bahari i a la Vall dels Reis. Estaven en amagatalls per preservar-les del lladres, probablement des finals de l’Imperi Nou. Després de passar per diferents llocs, el 1902 van anar al Museu Egipci de la plaça Tahrir.