Música

Montserrat té les primeres escolanes de la història

El cor mixt Schola Cantorum s'ha estrenat aquesta Diada amb 29 nois i noies d'entre 17 i 24 anys

Algunes de les noies que formen part del cor mixt de Montserrat
ARA
11/09/2023
3 min

BarcelonaAquesta Diada és excepcional a la Basílica de Montserrat, perquè el cor de cambra mixt de Montserrat, anomenat Schola Cantorum, ha actuat per primera vegada a la història. El cor està format per 29 nois i noies d'entre 17 i 24 anys i dirigit per Pau Jorquera, sotsdirector musical de l'Escolania. Abans de cantar, l'abat de Montserrat, Manel Gasch, ha estat l'encarregat de presidir l'acte de vestició dels nous escolans i escolanes amb els tradicionals saia i roquet. La primera peça que ha cantat el nou cor ha estat Magnificat, del pare Manuel Guzmán, i després, conjuntament amb el cor de nois de l'Escolania de Montserrat, han cantat el Virolai.

Schola Cantorum no serà un cor professional, sinó de joves que s'estan formant encara en estudis musicals. Per aquest motiu, a les noies se les podrà anomenar també escolanes. El cor començarà el seu servei regular el cap de setmana del 23 i el 24 de setembre. Cantarà un cop al mes, i sempre que cantin a Montserrat, els nois que formen part de l'Escolania descansaran i podran passar més temps amb les famílies.

La basílica de Santa Maria de Montserrat durant el primer concert del cor mixt.

Pau Jorquera, que ja tenia experiència en dirigir cors mixtos, afirma que ha estat una "inspiració" que Montserrat hagi obert el cant litúrgic a les dones i diu que "en la mesura que la societat ha anat tendint cap a aquesta sensibilitat, Montserrat també s'hi ha obert".

El nou cor cantarà la Salve Regina i el Virolai a l'ofici de vespres de dissabte i a la missa conventual de diumenge. Les noies i els nois que en formen part gaudiran de l'oportunitat de cantar a la litúrgia de Montserrat i de formar-se en diversos aspectes relacionats amb la tècnica vocal, la vivència espiritual, l’entorn natural i la cultura, a través d’activitats organitzades per persones vinculades a l’Escolania i a la comunitat benedictina.

Un somni fet realitat

Com recull l'ACN, per a Sira Sadurní, una de les membres del cor, formar-ne part és "un somni des que tenia nou anys". "Soc de les moltes que vaig voler entrar a l'Escolania i em van dir que no". Schola Cantorum compartirà amb l'Escolania instal·lacions i vestuari. També duen saia i roquet, la tradicional vestimenta, i se'ls considera escolans i escolanes. Ara bé, a diferència de l'Escolania, no hi viuran cada dia. Només hi conviuran un cop al mes, quan hi actuïn.

La Mireia González té divuit anys i tots els seus germans han passat per l'Escolania o tenen intenció de fer-ho. Ella, com que és una noia, no havia pogut, però ara veu complert el seu somni. "Feia anys que pujava a Montserrat i pensava: «Quin privilegi ser aquí»", explica González, que afegeix que "quan una veu una cosa bonica té ganes de participar-hi i de formar-ne part".

Una altra de les integrants del nou cor és la Sira Sadurní, una jove de 23 anys que ja canta amb altres cors. Relata que, quan era petita, li hauria agradat molt poder entrar a l'Escolania i confia que en un futur pròxim les noies puguin ser escolanes de ple dret. "Si en veuen la necessitat, segur que els monjos s'asseuran i ho debatran", ha exposat. La Sira explica que el funcionament del nou cor és molt beneficiós per a ells, ja que els permet compaginar els estudis en altres centres i només han de pujar a Montserrat el cap de setmana que tenen actuació.

stats