Cultura
Cultura13/08/2024

Mor l'arqueòleg mallorquí Guillem Rosselló Bordoy a 92 anys

Va dirigir durant 39 anys el Museu de Mallorca i va crear les seccions de Muro, Alcúdia i Pollentia

PalmaL'arqueòleg mallorquí Guillem Rosselló Bordoy ha mort aquesta nit a Palma a 92 anys. Historiador i llicenciat en Filologia semítica, va accedir a la direcció del Museu de Mallorca el 1963 i n'estaria al capdavant durant 39 anys fins a la seva jubilació, el 2002.

Rosselló Bordoy ha estat una institució en l'àmbit arqueològic balear. Especialitzat en el període islàmic i en la prehistòria a les Illes Balears, sota la seva direcció, el Museu de Mallorca va experimentar un gran creixement i ha creat les seccions de Muro (1965), o Secció Etnològica, i d'Alcúdia (1987), el Museu Monogràfic de Pollentia. Com a arqueòleg, dirigí quaranta-sis excavacions (1957-97). Va ser membre de la Reial Acadèmia de la Història des del 1994; professor de la Secció d'Estudis Universitaris de l'Estudi General Lul·lià (1955-56); de l'Institut Ramon Llull (1958-60 i 1961-70); de l'Escola de Comerç de Palma (1957-61); de la secció de la UB a Palma (1967-78) i de la Universitat de les Illes Balears (1978-95). La seva obra resulta cabdal per al coneixement de la prehistòria i de l’època islàmica a Mallorca. En aquest sentit, destaquen: L’Islam a les Illes Balears (1968) i La cultura talayótica en Mallorca (1973). Ambdues renovaren completament el panorama historiogràfic de l’època, juntament amb la seva activitat museològica i les seves recerques arqueològiques.

Cargando
No hay anuncios

La directora actual del Museu de Mallorca, Maria Gracia Salvà, ha lamentat la mort de qui "va ser el creador del Museu de Mallorca, que es va fer a instància seva a partir d'un decret de l'any 1961". A més, ha destacat que va ser un "extraordinari" arqueòleg. "Va excavar la majoria dels jaciments de Mallorca i és, sens dubte, una figura capdavantera de tots els àmbits de la cultura. Va protegir, per exemple, els dòlmens de Son Oms", ha afegit Salvà.

Rosselló Bordoy tenia "un vessant molt interessant" amb el món de l'art contemporani i va ser, segons Salvà, "el primer que va exposar a Miquel Barceló en el Museu de Mallorca". "Era el gran humanista de les Illes Balears i un gran arabista. La seva bibliografia amplíssima el situa com una figura cabdal de la cultura mallorquina", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

(Informació en ampliació)