Mor Lawrence Ferlinghetti, l'últim gran poeta de la Generació Beat
Autor del celebrat 'A Coney Island of the mind' i fundador de la llibreria City Lights a San Francisco, ha mort als 101 anys
Poeta, llibreter i editor: aquesta va ser la triple tasca portada a terme -amb una energia envejable, i durant dècades- per Lawrence Ferlinghetti, que ha mort a San Francisco aquesta matinada, a conseqüència d'una afecció pulmonar. Aquest mes de març hauria fet 102 anys.
La trajectòria i notorietat de Ferlinghetti -nascut a Nova York el 1919- va créixer en paral·lel gràcies al moviment 'beatnik', d'una popularitat remarcable a Costa Oest nord-americana -i especialment a San Francisco- a la dècada dels 50. El 1953, poc després de fundar la llibreria City Lights amb el professor universitari Peter D. Martin, Ferlinghetti va posar en marxa també una editorial que va publicar alguns dels títols emblemàtics de la Generació Beat, com ara Howl, d'Allen Ginsberg (1956) -que poc després de veure la llum va provocar la detenció de l'editor per "distribuir llibres obscens"-, Gasoline, de Gregory Corso (1958) i les Revolutionary Letters de Diane di Prima (1971). City Lights Publishers -encara en actiu, igual que la llibreria- va donar a conèixer en anglès clàssics europeus com Pier Paolo Pasolini, André Breton, Georges Bataille i Antonin Artaud.
Després de debutar el 1955 amb Pictures of the gone world, Lawrence Ferlinghetti va publicar A Coney Island of the mind (1958), un dels llibres de poemes més venuts del segle XX, amb més d'un milió d'exemplars. Un dels textos més coneguts del volum és Autobiografia, on escriu, entre altres versos: "“He vagarejat per un centenar de ciutats / on en comptes d’arbres creixien llibres”; “Veig que s’acosta una nova guerra / però no hi penso lluitar”; “Soc un misteri absolut / pels meus amics més íntims”.