Música
Cultura30/11/2023

Mor Shane MacGowan, el cantant de The Pogues

El geni del rock irlandès tenia 65 anys i una salut molt fràgil després d'una vida d'excessos

BarcelonaShane MacGowan, el cantant i l'ànima de la banda irlandesa The Pogues, ha mort als 65 anys, segons ha informat a través d'Instagram la seva dona, Victoria Mary Clarke. "El Shane, que sempre serà la llum que em sosté i la mesura dels meus somnis i l'amor de la meva vida [...], se n'ha anat per estar amb Jesús i Maria i la seva preciosa mare Teresa". Feia anys que la salut de MacGowan era fràgil, víctima dels excessos i abusos d'una vida que va cremar sense mirar mai enrere, escrivint grans cançons i deixant un llegat artístic de primera magnitud amb clàssics com Fairytale of New York, que va cantar el 1987 amb Kirsty MacColl.

Cargando
No hay anuncios

MacGowan va ser hospitalitzat el desembre del 2022 per una encefalitis viral que el va obligar a estar mesos en cures intensives. Fa uns dies, la seva dona va publicar una fotografia del músic agraint la tasca dels metges de l'Hospital St. Vincent de Dublín i anunciant que MacGowan l'abandonava per tornar a casa. Era l'últim acte d'una vida que, des de feia temps, era sobretot una ressaca de la festa contínua que van ser les primeres dècades de The Pogues. Ja ho deia el 2021 Julien Temple, el director del documental Crock of gold: bebiendo con Shane MacGowan: "És un miracle que el Shane sigui viu".

Amb The Pogues, MacGowan va imbuir la música folk irlandesa de l'actitud del punk i va escriure cançons d'una notable qualitat literària, molt influenciada pel folklore irlandès i l'imaginari bíblic. Defensor a ultrança de la cultura irlandesa i pròxim al Sinn Féin ("M'avergonyia de no tenir els pebrots per unir-me a l'IRA i The Pogues va ser la meva manera de superar-ho", afirmava), MacGowan es va convertir en un símbol d'Irlanda en el rock, però la diàspora irlandesa el va portar a néixer a Kent, a Anglaterra, on havien emigrat els seus pares, tot i que als 6 anys va tornar a l'illa i es va criar amb els seus germans en una granja a Tipperary.

Cargando
No hay anuncios

La seva carrera artística arrenca en l'escena punk de Londres, on forma les primeres bandes fins que el 1981 funda The Pogues per canalitzar l'energia caòtica dels Sex Pistols a través de la música tradicional celta. Durant els anys 80 van ser una de les bandes més vitals del rock anglosaxó, amb un directe intens i sempre imprevisible. Àlbums com Red roses for me, Rum sodomy & the lash i If I should fall from grace with God consagren The Pogues com els salvadors del rock celta i MacGowan com el poeta maleït de la música irlandesa.