Mor el sociòleg francès Alain Touraine als 97 anys
Considerat un dels intel·lectuals contemporanis més influents, és un dels pares del concepte de 'societat postindustrial'
BarcelonaEl reconegut sociòleg francès Alain Touraine (Hermanville-sur-Mer, 1925) ha mort aquest divendres a París als 97 anys, segons informen diversos mitjans francesos citant fonts de la seva família. Considerat un dels intel·lectuals contemporanis més influents, en la seva trajectòria ha destacat com a estudiós del moviment obrer, els moviments socials i també com a pare del concepte de societat postindustrial.
Llicenciat el 1950 a l'Escola Normal Superior de París, i amb estudis posteriors en diverses universitats dels Estats Units, la seva carrera parteix de les investigacions sobre l'evolució del treball a les fàbriques Renault. Director durant anys de l'Escola d'Alts Estudis en Ciències Socials de París, va acabar analitzant els canvis en la societat per efecte de la globalització i la crisi econòmica, pensament que va deixar plasmat en incomptables articles i desenes de llibres, entre els quals hi ha Crítica de la modernitat (1992) o Què és la democràcia? (1994).
En la seva tesi doctoral, després convertida en llibre amb el títol Sociologia de l'acció (1964), proposava analitzar la societat industrial no només a través del pla econòmic, sinó a també amb l'estudi dels grups que la conformen. Va estudiar a fons els moviments socials contemporanis més enllà de les mobilitzacions obreres, abarcant els moviments estudiantils (com el maig del 68), ecologistes, feministes, regionals o de minories, i es va interessar molt especialment pels moviments a l'Amèrica Llatina i Polònia.
Reconegut al llarg de la seva vida amb nombroses distincions, el 2010 va rebre el premi Príncep d'Astúries de comunicació i humanitats conjuntament amb el també sociòleg Zygmunt Bauman com a "màxims exponents del pensament europeu actual". "Han analitzat les profundes transformacions de les estructures socials contemporànies i han desenvolupat conceptes clau per a la comprensió de qüestions fonamentals del nostre temps", va dir llavors el jurat del guardó.
En una entrevista a l'ARA el 2014 amb el llavors director, Carles Capdevila, alertava de l'augment de "la desigualtat entre la immensa majoria i els molt, molt però molt rics", i apuntava com a motiu cabdal d'aquest fenomen el fet que el capitalisme industrial hagués estat "reemplaçat" pel capitalisme especulatiu financer. "Estem en un món, l’occidental, i en una societat en què no hi ha idees, sinó que hi ha consum, hi ha diners, hi ha corrupció, hi ha desigualtats... És un món dels rics i punt. Això no pot durar, ja ha durat massa", concloïa.
En el pla personal, es va casar amb la metge xilena Adriana Arenas, que va morir el 1990 i amb qui va tenir dos fills. Un d'ells, Marisol Touraine, va ser ministra de Sanitat i d'Afers Socials a França durant la presidència del socialista François Hollande (2012-2017).