Cinema

Mor Val Kilmer, l'actor que va ser Batman, Jim Morrison i l'Iceman de 'Top gun'

El 2015 van diagnosticar-li un càncer de gola, però la causa del traspàs ha sigut una pneumònia

Val Kilmer
02/04/2025
4 min
Regala aquest article

BarcelonaVal Kilmer, l'actor que va ser Iceman a Top gun o Batman a Batman forever, ha mort aquest dimarts al vespre a Los Angeles a causa d'una pneumònia. L'intèrpret, de 65 anys, patia càncer de gola des del 2015, una malaltia que havia aconseguit superar després d'un llarg tractament. El New York Times ha informat de la notícia citant la filla de l'actor, Mercedes Kilmer.

Durant els anys 80 i 90, Kilmer es va convertir en un dels actors joves amb més projecció de Hollywood, que va participar en grans produccions com Willow (1986), Top gun (1985), Batman forever (1995) o El sant (1997), pel·lícules de vocació molt popular que va compaginar amb altres de més autorals com el biopic sobre Jim Morrison dirigit per Oliver Stone, The Doors (1991); el thriller Doble assassinat (1989), o el western Tombstone (1993).

El seu físic magnètic, gairebé d'estrella del rock, el va convertir un dels actors més populars de la seva generació: no només un actor, sinó una estrella de Hollywood de ple dret gairebé des de la seva primera aparició al cinema. Kilmer va estrenar-se amb l'extraordinària comèdia Top secret! (1984), la paròdia del cinema d'espais d'uns ZAZ (Zucker, Abrahams i Zucker) en plenitud en què l'actor feia una exhibició de carisma i comicitat en el paper del jove cantant de rock'n'roll Nick Rivers.

Del teatre a Hollywood

Nascut a Los Angeles el 1959, Kilmer va estudiar a l'escola d'art dramàtic de Juilliard i va estar a punt de formar part del brat pack de joves actors de Hollywood, però va rebutjar un paper al film Rebels de Francis Ford Coppola. Molts anys després es retrobaria amb Coppola en un dels papers més estranys de la seva carrera, l'escriptor protagonista de l'excèntrica Twitch (2011), una pel·lícula en què el director canalitzava el trauma per la pèrdua del seu fill Gian-Carlo i Kilmer la del seu germà Wesley, mort als 15 anys.

En els seus inicis, Kilmer apuntava a actor teatral seriós, i fins i tot publicava poesia (dedicada a la seva nòvia de l'època, Michelle Pfeiffer), però l'èxit de Top secret! va disparar la seva carrera, igual que un any després va passar-li a Tom Cruise amb Top gun, on Kilmer feia un paper secundari. Tanmateix, ha acabat sent un dels seus rols més icònics, sobretot arran de reprendre'l en la seqüela de 2022 Top gun: Maverick, ja sense veu per culpa del càncer de gola. Aquesta interpretació, amarada de tota l'experiència d'una carrera d'alts i baixos, va ser el seu últim paper.

Personatges com el del murri aventurer de la fantasia èpica Willow o el mestre de les disfresses de l'adaptació al cinema de la sèrie de televisió El santo li anaven com un guant a Kilmer. També el de Doc Holliday al magnífic western Tombstone, una de les seves interpretacions més celebrades i de les favorites del mateix Kilmer, que va titular la seva autobiografia amb la frase emblemàtica del seu personatge: I'm your Huckleberry.

El ratpenat i l'estrella de rock

Però els dos papers que van acabar definint aquesta etapa de Kilmer, i segurament la seva carrera, són els de The Doors i Batman forever, dues pel·lícules que, tanmateix, es van quedar a mig camí de les seves ambicions. Kilmer es va preparar el paper de Jim Morrison durant més d'un any; era, al cap i a la fi, un d'aquells personatges que podien canviar-li la vida, tot carisma i foc, fragilitat i autodestrucció; però tot i la reeixida interpretació vocal de Kilmer del repertori dels Doors, l'autoindulgència del director Oliver Stone va condemnar la pel·lícula a la irrellevància.

El cas de Batman forever no va ser gaire diferent: Kilmer semblava a priori un actor més adient per interpretar un superheroi que Michael Keaton, al qual substituïa després dels dos Batman de Tim Burton. Però l'arribada de Joel Schumacher a la franquícia, amb la seva injecció de colorisme pop i excentricitat, va desplaçar el focus cap a la galeria d'enemics de Batman (l'Enigma de Jim Carrey, el Dues Cares de Tommy Lee Jones o la Poison Ivy d'Uma Thurman), i va deixar el teòric protagonista sense gaire espai per al lluïment. Tant és així que Kilmer va renunciar a participar en la quarta entrega, Batman i Robin.

Tot i que va continuar fent bons papers –el mateix any de Batman forever va participar a Heat, el thriller criminal de Michael Mann amb De Niro i Pacino–, la carrera de Kilmer com a estrella de Hollywood va acabar amb la fallida de L'illa del doctor Moreau (1996) i de Red planet (2000), dos rodatges en què, a més, es va guanyar una merescuda fama d'intèrpret difícil. A partir d'aleshores, l'actor es va concentrar en produccions independents com Wonderland (2003), en què interpretava l'actor porno John Holmes, o el debut com a director del guionista Shane Black, l'estupenda comèdia noir Kiss Kiss Bang Bang, on Kilmer era un detectiu privat gai amb frases memorables.

Una veu que s'apaga

A partir de la primera dècada del segle XXI comencen a proliferar en la filmografia de Kilmer les produccions directes a vídeo, cintes de gènere de pressupost ajustat on ell sembla l'únic reclam. L'actor semblava cada vegada més lluny de Hollywood quan, de retruc, el 2015 van diagnosticar-li un càncer de gola. Els efectes de la malaltia ja es van fer evidents a The snowman (2017), el thriller de Tomas Alfredson en què van haver de reescriure el seu paper i doblar l'actor en moltes escenes. Després de dues operacions, Kilmer va haver de fer servir un altaveu connectat a la tràquea per poder parlar, però va continuant actuant en pel·lícules en què, simplement, era doblat per altres actors. Però no a Top gun: Maverick, on la veu de Kilmer es va recrear amb l'ús d'intel·ligència artificial.

stats