Els museòlegs critiquen el projecte de l'Hermitage perquè no és "ni per a la ciutat ni per al país"

L'Associació de Museòlegs de Catalunya es posiciona "rotundament en contra" del museu

El projecte arquitectònic de l’Hermitage de Barcelona és de l’arquitecte japonès Toyo Ito i es caracteritza per les formes sinuoses de la façana.
Ara
12/06/2021
2 min

BarcelonaL'Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) es posiciona "rotundament en contra" del projecte de l'Hermitage a Barcelona. "No creiem que sigui el projecte que necessita ni la ciutat ni el país", diu el vocal de l'entitat, Damià Amorós, en una entrevista amb l'ACN. L'entitat dubta que l'equipament encaixi amb l'ecosistema museístic de la ciutat i critica "l'opacitat" que hi ha rere el projecte, perquè es desconeixen les col·leccions que s'exposarien, la "interacció" que tindria l'equipament amb els barcelonins i com afectaria els treballadors dels museus. "Ens desperta més pors que il·lusions", resumeix el president de l'AMC, Joan Vicens Tarré. Des de l'entitat asseguren que la situació econòmica del sector cultural "ja toca os".

L'AMC va fixar el posicionament sobre l'Hermitage dilluns en un debat en què van participar una trentena d'associats. D'aquests, un 87% es van mostrar en contra del projecte, mentre que el 13% restant el veien com una "oportunitat". "El no és transversal en els associats", valora el vocal de l'ACM. És per aquest motiu que des de l'entitat adopten aquesta posició, malgrat que asseguren que ningú els ha explicat "de primera mà" en què consisteix pròpiament el projecte. "No el podem acabar de valorar perquè no l'hem vist, però d'entrada tota la informació que ens n'ha arribat és per estar-hi en contra", matisa Vicens.

En relació amb la possibilitat que l'Hermitage afegeixi oferta cultural a Barcelona, argumenten que la capital catalana ja compta amb col·leccions "de primera línia". A més, asseguren que "no entenen" el paper i l'interès del Liceu en el projecte. "No sabem què s'amaga darrere de tot això", diu Amorós. L'entitat apunta que hi ha interessos econòmics i no pas culturals.

Vista la situació econòmica actual del sector, que asseguren que "no aixeca el cap" des de la crisi del 2008, consideren que l'entrada d'una franquícia com l'Hermitage a la capital catalana suposaria "sumar una altra problemàtica". "Val més salvar i tutelar els museus que ja hi ha ara, que per llei és l'obligació", diu Vicens.

La posició de l'AMC, a més, posa en dubte que el projecte tingui èxit a Barcelona. Així, expliquen que hi ha hagut altres franquícies de l'Hermiatge que o bé han hagut de tancar per problemes econòmics o bé són deficitàries, com la d'Amsterdam, que actualment tira endavant gràcies a les ajudes públiques. En aquest sentit, argumenten que la Generalitat tampoc s'hi ha posicionat, de manera que tot plegat genera incògnites sobre la viabilitat de l'equipament.

El posicionament de l'Associació de Museòlegs de Catalunya va en la línia del que han expressat l'Associació Catalana de Crítics d'Art i la Plataforma d'Artistes de Catalunya, que també han vist negativament l'encaix de l'Hermitage amb el sector cultural català.

stats