El Museu de Lleida es refà del litigi de l'art sacre amb un dipòsit de set obres del MNAC
El consorci del museu presentarà un recurs perquè tornin les 97 obres de Sixena
BarcelonaEl Museu de Lleida comença a refer-se de la crisi dels litigis amb l'Aragó per l'art sacre de la Franja, que ha implicat la sortida d'una quinzena d'obres que estaven exposades, gràcies a un dipòsit de set peces lleidatanes romàniques i gòtiques del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). "Aquí tenen molt més sentit", ha reconegut el director del MNAC, Pepe Serra, en un acte unitari a Lleida al qual han assistit els representants de totes les institucions que formen part del Consorci del Museu de Lleida. Ha presidit la sala la primera de les obres que s'incorporaran al nou discurs del Museu de Lleida, el frontal d'altar de Rigatell, de l'Alta Ribagorça, que s'ha pogut veure al costat d'una escultura gòtica de Sant Antoni que va ser adquirida recentment. Les altres sis obres arribaran a mitjans del mes d'abril després que finalitzi la remodelació de l'espai de Gòtic del museu lleidatà. També s'hi incorporaran 13 ceràmiques de Manises dels segles XIV i XV del Museu del Disseny, del Fons Arqueològic de la Paeria i del mateix museu. “Tenim l’obligació i la responsabilitat de construir el futur, i ho farem junts: Consorci, experts i professionals artístics”, diu la consellera de Cultura, Àngels Ponsa. “El Museu i totes les persones que estimem l’art hem passat tres anys difícils -explica-. Seguirem lluitant per les obres que han marxat, hem d’esgotar el recorregut judicial espanyol per continuar a totes les instàncies que siguin possibles”.
També està previst desplegar en el discurs del Museu de Lleida un seguit d’elements patrimonials que expliquin moments rellevants de la història de Catalunya, des de la prehistòria fins a la contemporaneïtat: el Centre d’Interpretació de les Pintures Rupestres de la Roca dels Moros del Cogul, la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, el jaciment de Gebut de Soses, el jaciment del Molí de l’Espígol de Tornabous, la vil·la romana del Romeral d'Albesa, el poblat del Bovalar de Seròs, els canals de Pinyana i d’Urgell, els paisatges i les construccions de pedra seca i el convent de Sant Bartomeu de Bellpuig.
Un recurs de nul·litat per recuperar les obres del Museu de Lleida i el MNAC
Coincidint amb el dipòsit del MNAC, la directora de Patrimoni de la Generalitat, Elsa Ibar, ha anunciat que el Consorci del Museu de Lleida presentarà un recurs de nul·litat al Tribunal Suprem per aconseguir que les 97 obres d'art del monestir de Sixena que van sortir del Museu de Lleida i el MNAC tornin a Catalunya. El recurs de nul·litat es presenta després que el Suprem desestimés la petició de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, que va demanar al gener una ampliació de la sentència. L'advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, volia saber per què el Suprem no considerava les obres "fora de comerç".
Després d'aquesta decisió del tribunal, es tornen a obrir els terminis judicials. La decisió va arribar ahir a les parts i és per això que a partir de demà, i en un període de 20 dies, el Consorci del Museu pot presentar un recurs de nul·litat. L'objectiu és aclarir si durant el procediment judicial s'ha vulnerat el dret de la part catalana a un judici just.