Cultura30/05/2019

El Museu de Mallorca i els arqueòlegs signen la treva

Després d'un any i mig d'aturada, el centre reprèn la normalitat pel que fa a la recepció de peces arqueològiques

E. Navarro
i E. Navarro

PalmaEl Museu de Mallorca torna a acceptar recepcions de material arqueològic de l'illa, després de l'aturada, a finals del 2017, principalment pel desacord entre el col·lectiu d'arqueòlegs i la direcció del museu, llavors en mans de Joana Maria Palou. Segons la Llei de museus del 2011, totes les troballes arqueològiques s'han d'entregar a un museu públic i, a l'illa, l'encarregat d'això és el Museu de Mallorca.

Ara, el Museu i l'àrea de Patrimoni del Consell de Mallorca, en acord amb la Secció d'Arqueologia del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres, han elaborat un nou protocol d'actuació que fixa les condicions en què s'ha d'entregar i rebre el material arqueològic illenc. “No sé si és una treva, però, en principi, tots tenim la voluntat de tirar endavant”, ha assegurat Maria Gràcia Salvà, directora del Museu de Mallorca.

Cargando
No hay anuncios

Salvà ha explicat que hi ha dues novetats importants. Per una banda, totes les recepcions, que fins ara es feien al museu, passaran a fer-se al magatzem de Son Tous, el qual s'està reorganitzant perquè “estigui ben ordenat i sigui accessible per als investigadors”, ha afirmat Salvà. El museu i el Consell han contractat dues tècniques, Meritxell Oliach i Maria Torrandell, que seran les encarregades de la tasca de recepció.

D'altra banda, s'està treballant per simplificar el siglatge, que era un dels reclams dels arqueòlegs. En aquest sentit, una de les mesures que s'han pres és siglar de manera indirecta les restes òssies. És a dir, que, en lloc de siglar cada os, es posi tot el material dins una bossa, que és la que portarà el siglatge. Amb tot, encara s'està treballant per trobar el mètode més eficient, que no comporti una pèrdua d'informació.

Cargando
No hay anuncios

El magatzem té 2.200 m2 de superfície –que es poden omplir fins a vuit metres d'alt–, i guarda uns tres milions de peces. A l'abril, es varen començar a rebre els materials de les 45 peticions formals fetes pels directors d'excavacions arqueològiques, acumulades durant l'aturada. La més antiga data del 2012 i la direcció del Museu i el Consell esperen que a final d'any les hagin pogut rebre i emmagatzemar. A més, hi ha uns 300 expedients a la coa, que encara no han formalitzat la petició, i que s'aniran assumint a mesura que es vagin assimilant els anteriors materials.

Durant la roda de premsa, Salvà ha destacat la gestió del seu antecessor, Bartomeu Salvà, “que va ser qui començà a fer molta feina perquè això es pogués tirar endavant, i nosaltres recollim el que ell va iniciar”, ha dit. Salvà va dimitir “per motius personals” el setembre del 2018, sis mesos després de ser nomenat director. La directora actual ha assegurat que “totes les direccions han fet una bona feina”, que les “peces estan emmagatzemades, ordenades i són accessibles”, però que “les coses sempre es volen fer millor o de manera diferent”.

Cargando
No hay anuncios

Tot el material que hi ha a Son Tous són peces no són aptes per exposar. També hi ha peces grans que no caben al Museu, però que seran traslladades allà quan s'obrin les sales d'arqueologia, tancades des del 2008. "No sabem quan podrem obrir-les de nou perquè això depèn del Ministeri de Cultura. Nosaltres lliuram el programa museogràfic i, a partir de llavors, començarà el compte enrere", ha afirmat Salvà. La directora espera poder entregar el programa la setmana vinent.