El Museu de Mallorca exposarà a la tardor l'espasa del 1.200 abans de Crist trobada a Puigpunyent

La peça ja ha arribat al centre i ara haurà de passar una quarantena, d'acord amb el protocol per evitar contagis de covid-19

Imatge de l'espasa durant l'acte de recepció al Museu de Mallorca
E. Navarro
28/05/2020
2 min

PalmaL'espasa que data del 1.200 abans de Crist trobada al talaiot del Serral de ses Abelles, a Puigpunyent, passa a ser custodiada pel Museu de Mallorca i s'exposarà a l'octubre, segons ha informat la directora del centre públic aquest dijous en roda de premsa. La peça ha estat entregada aquest dijous dematí al museu per part d'un dels directors de l'excavació, Jaume Deyà, i ara haurà de passar la quarantena, tal com marca el protocol per evitar contagis de covid-19. En la mostra, estarà acompanyada d'altres peces similars que ja formen part del fons del museu.

"Us puc assegurar que ningú no esperava trobar aquesta espasa", ha assegurat l'arqueòleg Jaume Deyà, un dels directors del projecte. Ningú no tenia prevista la troballa perquè al talaiot l'equip estava fent una altra feina: adequar el jaciment per fer-lo visitable al públic. El 90% del lloc ja s'havia excavat i no s'hi havien trobat gaires restes, perquè, segons ha explicat Deyà, el talaiot va ser incendiat intencionadament. Però, per sorpresa, l'agost passat, va aparèixer l'espasa dins el que havien estat les parets i els sostres del talaiot, no dins la cendra, i recolzada a un lateral. "Això ens desperta moltes incògnites: quan es posà allà l'espasa, o on es trobava l'espasa en el seu moment", ha plantejat l'arqueòleg.

Deyà ha assegurat que l'espasa està en un "molt bon estat de conservació" i per les fulles planes que té, no sembla que es destinàs a un ús militar, sinó que era un objecte familiar. És la primera vegada que es troba una espasa d'aquestes característiques en un context arqueològic. Hi ha una desena d'espases localitzades a Mallorca, però trobades per professionals.

Durant l’acte de recepció de l’espasa, la directora del Museu de Mallorca, Maria Gràcia Salvà, ha incidit en la importància que té aquesta espasa en l’estudi de la història de Mallorca i, en aquest sentit, ha destacat el paper de generador d’investigacions que té el museu. En aquest sentit, Salvà, ha avançat que es faran investigacions juntament amb altres entitats, com ara la UIB.

Per la seva banda, la consellera insular de Cultura, Bel Busquets, ha subratllat que "avui s’uneixen les dues baules de la cadena que permeten la conservació i difusió del nostre patrimoni", i ha subratllat que ara gràcies al Museu de Mallorca, l’espasa serà restaurada per poder-la exposar i "donar-la a conèixer com a part important de la història de Mallorca".

stats