El Museu del Parc Arqueològic del Puig de la Morisca tindrà 1.500 metres quadrats i la mostra 'Humans in contact'

L'exposició, que serà permanent, explicarà que el contacte amb altres persones i entre comunitats ens ha fet, al llarg del temps, essencialment humans

Manu Calvo durant l'exposició del projecte, aquest dijous a Calvià
Elena Navarro
13/02/2020
2 min

PalmaEl nou Museu del Parc Arqueològic del Puig de la Morisca s'ha presentat aquest dijous vespre en societat. Es tracta d'un projecte en què han unit forces el Govern balear, el Consell de Mallorca, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l'Ajuntament de Calvià i que s'està executant amb 1.765.174,15€ del fons de l'impost del turisme sostenible del 2017. A la presentació hi han assistit, entre d'altres, la presidenta del Govern, Francina Armengol; el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela; el vicerector d'Investigació i Internacionalització de la UIB, Enrique Garcia, i el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez.

El centre museístic, que està actualment en construcció, tindrà una superfície d'uns 1.500 metres quadrats i s'organitzarà en dues plantes. En la planta pis, hi haurà una sala d'exposicions temporals, els laboratoris de restauració i arqueologia, els serveis administratius del museu, la botiga i el bar. A la planta soterrani s'ubicarà la sala d'exposició permanent i els magatzems, que permetran exposar i guardar les bastes col·leccions arqueològiques del municipi de Calvià.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha estat present a la presentació

Humans in contact és el nom de l'exposició permanent que ja s'està preparant. Tal com ha explicat el doctor Manuel Calvo, responsable de Patrimoni del municipi, es tracta d'una mostra de caràcter universal que vol explicar que el contacte entre persones i comunitats, al llarg de la història, ens ha fet essencialment humans.

Calvo ha assegurat que el Mediterrani "és un mar de contacte i les Illes no estan aïllades", sinó que "sempre han ocupat un lloc central en gran part dels contactes que s'han establert al Mediterrani occidental". En aquest sentit, es mostraran les relacions entre púnics i talaiòtics, entre els conquistadors romans i les comunitats locals, i el que va suposar la conquesta de Mallorca per les tropes del rei Jaume I el 1229.

El responsable de Patrimoni del Consistori ha remarcat el valor del parc arqueològic del Puig de la Morisca, en una ubicació especialment bona. "És la que està més a prop d'Eivissa en línia recta, i s'hi pot viatjar sense perdre la vista a terra ferma", ha apuntat. Per aquesta situació geogràfica, els poblats del puig estaven connectades amb Eivissa, "quan s'estava transformant en una colònia fenícia i es preparava per ser una de les potències econòmiques més importants del Mediterrani occidental", ha desgranat Calvo, qui ha afegit que és un dels millors poblats per veure que les Balears estaven connectades amb les grans societats del Mediterrani.

Un museu a l'aire lliure

Amb l'adequació total del Parc Arqueològic, es vol generar un museu a l'aire lliure de referència. Les actuacions es van començar l'any 1996 i s'han anat desenvolupant fins a l'actualitat. Disposa de 35 hectàrees públiques, amb sis jaciments arqueològics integrats i deu d'assimilats. Té més de sis quilòmetres d'itineraris per observar la riquesa botànica i natural de l'espai. A més a més, té nou conjunts etnogràfics i cinc miradors. Pròximament, es té previst adequar-hi els itineraris i construir un arquòdrom perquè els més joves puguin excavar i aprendre la pràctica arqueològica en un jaciment que estarà preparat per a ells.

stats