Art

El Museu Picasso viatja al 1936

Una exposició multimèdia i interactiva evoca com es va gestar i com va reaccionar el públic barceloní davant les obres més revolucionàries de Picasso el 1936

Exposició Picasso 1936
Sílvia Marimon
29/11/2011
2 min

BarcelonaPicasso 1936. Empremtes d'una exposició és força peculiar i arriscada. En aquesta exposició que es podrà veure al Museu Picasso fins el 19 de febrer no hi ha obres del pintor malagueny. Tampoc és una "exposició amb documents sinó una exposició de documents", ha insistit el director del Museu, Pepe Serra, en la seva darrera roda de premsa abans d'ocupar el càrrec de director del MNAC. No s'hi pot veure art, però sí el resultat d'anys d'investigació i recerca del Centre de Coneixement i Recerca del Museu. I sobretot és una exposició multimèdia i interactiva. El visitant, quan creua la porta, té més la sensació d'endinsar-se en el món d'Star Trek, que no pas de passejar per un museu tradicional.

L'objectiu de l'exposició és aportar nous coneixements sobre com es va gestar i com va ser rebuda l'obra més revolucionària del pintor malagueny el gener de 1936 a Barcelona. Després d'abandonar la capital catalana, l'exposició va viatjar a Bilbao i a Madrid. Va ser la primera vegada que el públic espanyol va poder contemplar les obres de Picasso en 32 anys. La ciutadania i la crítica van reaccionar de manera visceral. Picasso va ser elevat per alguns a la categoria de geni, però també va rebre les crítiques furioses d'alguns periodistes.

Inaugurada el 13 de gener de 1936, a les 10 de la nit, a la Sala Esteve, va ser fruit del "voluntarisme", ha dit la comissària de l'exposició, Sílvia Domènech. Projectada per ADLAN (Amics de l'Art Nou), va mobilitzar els amics i artistes del pintor. No va ser gens fàcil, ja que el marxant de Picasso, Paul Rosenberg, es va negar a cedir les obres del pintor, perquè estava preparant una altra exposició. Jaume Sabartés, Juli Gonzàlez, Luis Fernández i Salvador Dalí, entre molts d'altres, van fer mans i mànigues per poder exposar Picasso a Barcelona. I el pintor va demostrar tenir molt interès perquè la seva obra es pogués veure a la ciutat. En total es van mostrar 25 obres seleccionades pel mateix pintor i realitzades entre els anys 1908 i 1935 (pintures, aquarel·les, pastels, papiers-collés).

El fons que s'ha utilitzat per l'exposició procedeix de Claudio Hoyos, nét d'un dels propietaris de la Sala Esteve. Entre els documents, destaquen onze discs editats a París l'any 1935 amb motiu de la inauguració de l'exposició i que contenen els parlaments enregistrats de Jaume Sabartés, Juli González, Luis Fernández i Salvador Dalí.

Pepe Serra

En la seva darrera roda de premsa, l'encara director del Museu Picasso, Pepe Serra, ha assegurat que pensava "gaudir fins al darrer moment del museu i em costa moltíssim marxar". Serra ha assegurat que ningú li va proposar que es presentés al concurs públic que es va convocar per escollir el nou director del MNAC i que encarava aquesta nova etapa com "un repte increïblement estimulant, l'únic que espero és estar a l'alçada". El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciruana, ha anunciat que abans de febrer el Museu Picasso tindrà un nou director i que les bases del concurs públic que s'ha de convocar per escollir-lo sortiran tan bon punt Serra sigui nomenat director del MNAC.

stats