Música
Cultura02/01/2024

La música del 2024: concerts, retorns i commemoracions

La programació musical de l'any inclou noms com Olivia Rodrigo, Lise Davidsen, Guillem Gisbert, Gustavo Dudamel, Rammstein, Bruce Springsteen i Estopa

BarcelonaL’agenda musical del 2024 torna a estar marcada per concerts de gran format i macrofestivals, però també per unes programacions atentes a les novetats i alhora ben disposades a commemorar efemèrides. Tot seguit, algunes propostes de l’any nou.

Rock i rumba a l’Olímpic

Macroconcerts de Rammstein, Bruce Springsteen i Estopa

Ara com ara l’Estadi Olímpic Lluís Companys no té previst un 2024 tan farcit musicalment com el 2023. L’estada del FC Barcelona a Montjuïc impedeix que estigui disponible per als concerts, almenys fins que acabin les competicions futbolístiques. La cosa s’activa a tocar de l’estiu amb l’Stadium Tour dels alemanys Rammstein, l’11 de juny. Bruce Springsteen, que ens va visitar l’any passat, hi repetirà els dies 20 i 22 de juny, i Estopa s’hi estrenaran el 10 de juliol en la presentació a Barcelona del disc nou.

Sense pausa al Sant Jordi

Joan Dausà, Bad Gyal, Ive, Jonas Brothers, Olivia Rodrigo...

On no s’atura l’activitat és al Palau Sant Jordi (i al Sant Jordi Club). Joan Dausà hi tancarà la gira del desè aniversari de Jo mai mai el 20 de gener amb un concert que ha titulat La gran bogeria. Bad Gyal hi actuarà el 9 de febrer, dues setmanes després de publicar el disc La Joia. I en la llarga llista de concerts al Sant Jordi destaca la parada de la gira mundial de les sud-coreanes Ive, penúltim fenomen del K-pop (7 de juny); el retorn de Jonas Brothers (25 de maig), i l’actuació amb entrades exhaurides d’Olivia Rodrigo (18 de juny). També hi haurà concerts de Manolo García, Depeche Mode, Luis Miguel, Marc Anthony, Maná... A més a més, tres nits de Morad al Sant Jordi Club, els dies 19, 20 i 21 de gener.

Cargando
No hay anuncios

Judas Priest

Disc nou, concert al Sant Jordi i 50 anys del debut discogràfic

Judas Priest, grup emblemàtic del heavy metal britànic, liderat per Halford, publicarà disc nou, Invincible shield, al març i actuarà al Palau Sant Jordi el 13 de juny. Tot plegat quan fa 50 anys del seu debut discogràfic: Rocka rolla.

Reggaeton a Montmeló

El Circuit de Catalunya acull el RBF que es feia a la platja

Fa temps que el Circuit de Catalunya es presenta com a alternativa al Fòrum per acollir macrofestivals. Dit i fet, el Reggaeton Beach Festival deixa la platja del Fòrum per traslladar-se a Montmeló els dies 20 i de 21 juliol.

Doblet de Dudamel

La Filharmònica de Los Angeles al Liceu i el Palau de la Música

Un dels esdeveniments musicals de la temporada: Gustavo Dudamel dirigirà la Filharmònica de Los Angeles primer al Liceu (26 i 27 de maig), on interpretarà una versió semiescenificada de l’òpera Fidelio de Beethoven, i després al Palau de la Música (28 de maig), amb un programa amb la Simfonia del Nou Món de Dvořák.

Cargando
No hay anuncios

L’Auditori: estrenes i gires

L’OBC viatjarà a Hamburg i Estocolm

Molta música i molt interessant a L’Auditori de Barcelona, amb estrenes com la de Tres elegies per a baríton i orquestra, una composició compartida per Raquel García-Tomás, Joan Magrané i Octavi Rumbau, tres dels noms més rellevants de la creació musical catalana. Serà el 31 de maig i l’1 i el 2 de juny en un programa de l’OBC amb el Rèquiem de Verdi. Atenció també a la commemoració del 125è aniversari de Ricard Lamote de Grignon a càrrec de la Banda Municipal el 10 de març, i als concerts de l’OBC a Hamburg i Estocolm, en què, sota la direcció de Ludovic Morlot, estrenarà una altra obra de García-Tomàs en un programa amb obres de Ravel i Montsalvatge.

Mehta, Jaho i Sokolov

Una temporada amb grans noms al Palau de la Música

Grans batutes, gran veus i grans pianistes al Palau de la Música. Zubin Mehta hi dirigirà la Filharmònica de Munic el 28 de gener. El tenor Javier Camarena hi cantarà cançons de Tosti el 10 de gener, i la soprano Ermonela Jaho –encara ben present la magnífica Suor Angelica al Liceu– participarà el 19 de febrer en l’estrena de la Simfonia dels Àngels d’Albert Guinovart (dedicada a Victòria dels Àngels) en un programa de la Franz Schubert Filharmonia que també inclou àries de Puccini. Pel que fa al piano: recitals de Khatia Buniatishvili, Grigory Sokolov, Yuja Wang i Anna Vinnitskaya i el quart lliurament de la integral de Schubert a càrrec de Paul Lewis.

L’‘Orgia’ de Parra i Bieito

El Liceu també programa un ‘Messies’ de Robert Wilson

Prou al·licients al Liceu. Per exemple, el recital de la soprano Lise Davidsen i el tenor Freddie de Tommaso (11 de gener), i la pasoliniana òpera Orgia d’Hèctor Parra amb direcció escènica de Calixto Bieito (només dues funcions l’11 o el 13 d’abril). Davidsen també serà una de les estrelles wagnerianes del concert sobre el primer acte de Die Walküre (27 de juny), amb Clay Hilley i Gábor Bretz. El fotògraf Joan Fontcuberta s’estrenarà com a director escènic amb una proposta sobre el Winterreise de Schubert (23 de febrer), i al març hi arribarà El Messies de Händel en una versió escènica de Robert Wilson. 

Cargando
No hay anuncios

Al marge del teatre de la Rambla, la Fundació Òpera Catalunya commemora el centenari de la mort de Puccini amb les òperes Manon Lescaut (febrer-març) i Turandot (abril-maig).

Retorns discogràfics

De Green Day i Dua Lipa a Obeses i Guillem Gisbert

La llista de novetats discogràfiques inclou noms com Obeses, Green Day, Brittany Howard, Dua Lipa, Jennifer Lopez... A més del debut en solitari del cantant de Manel, Guillem Gisbert. Cal destacar també el retorn als escenaris de Gossos i la gira de Robe Iniesta després de la fi definitiva d’Extremoduro.

Festivals

L’any del retorn del Rock Fest a Can Zam

El retorn del Rock Fest a Santa Coloma de Gramenet completa una temporada de grans festivals amb caps de cartell com Lana del Rey i PJ Harvey (Primavera Sound), Avril Lavigne i The Smashing Punmpkins, (Cruïlla), Oques Grasses i Julieta (Canet Rock)...

Cargando
No hay anuncios

Aniversaris

200 anys de Bruckner i 50 de ‘Waterloo’ i ‘No woman, no cry’

Les programacions musicals del 2024 no seran alienes a efemèrides com el bicentenari del naixement del compositor austríac Anton Bruckner (que ja va ser recordar al Concert de Cap d’Any de Viena) i l’estrena de la Novena de Beethoven. O els centenaris de la mort de Puccini i Fauré i del naixement de Henry Mancini, Maurice Jarre i Dinah Washington. Aquest 2024 també serà per commemorar els 50 anys de dues cançons (Waterloo, d’Abba, i No woman, no cry, de Bob Marley) i de la mort de Nick Drake i Duke Ellington.