Música diversa, òpera i dansa filmada: la programació del CaixaForum Palma

Aquest dimarts, 25 de gener, arranca el calendari de quatre concerts de diferents gèneres musicals

El soprano Vincenzo Capezutto. Gonzalo Sanguinetti
ARA Balears
24/01/2022
3 min

PalmaTorna la Temporada musical del CaixaFòrum Palma, que arrancarà aquest dimarts, 25 de gener. S'han programat quatre concerts de diferents gèneres musicals. Les actuacions seran els dimarts capvespre. La programació inclou la presència del soprano Vincenzo Capezzuto i del grup de barbershop (un gènere musical vocal sense acompanyament instrumental) Ringmasters. El calendari ofereix el cicle Òpera filmada, amb quatre sessions amb obres de temàtica còmica com La Fille du Régiment i d’altres que aprofundeixen en la realitat política de l’època en què van ser escrites, com la reconeguda Rigoletto.

La Dansa filmada també tindrà el seu espai. Amb aquests audiovisuals, el públic veurà i entendrà el moviment des d'una perspectiva diferent a la que es veu en un espectacle en directe. Les famílies amb infants de 5 anys o més podran submergir-se en alguns espectacles que, de manera lúdica, els faran replantejar-se gèneres i orígens musicals.

El cicle Temporada musical s'inicia el 25 de gener amb Soqquadro Italiano, un projecte musical de Claudio Borgianni i Vincenzo Capezzuto inspirat per la fascinació la música i el teatre italià dels segles XVI i XVII. Aquesta formació està considerada com una de les més pioneres i innovadores de l’escena europea del classical crossover, un gènere que combina la música clàssica amb estils diversos de música popular. Amb ells, el públic escoltarà des de música sefardita fins a música argentina, passant per la morna capverdiana o la música tradicional de la conca mediterrània.

El 8 de febrer serà el torn d'Aka Trio, un conjunt musical d’intèrprets amb tres orígens ben diversos: Europa, Àfrica i Amèrica, i tres estils que convergeixen sumant guitarra, kora i percussió. La síntesi de tres cultures i realitats ben diferents dona vida a un repertori ben alegre.

La següent sessió serà dia 22 de febrer. Hi sonarà la música del trio Wieder, Gansch & Paul, tres músics austríacs que van començar a tocar de manera espontània en acabar els concerts de la seva formació anterior, un septet. El cicle es tancarà el 8 de març de la mà del quartet vocal a capella Ringmasters. El grup, nascut de la tradició coral sueca, farà viatjar els assistents des dels clàssics del barbershop passant per Simon i Garfunkel, els Beatles i Elvis Presley.

L’òpera a través de la càmera

A més de música en viu, també hi haurà oferta per als amants de l'òpera, però des de la pantalla. Per als dimarts capvespre s'ha preparat una selecció d’obres filmades d’estils i èpoques diverses. La Cenerentola, de G. Rossini, inaugurarà aquest cicle d’Òpera Filmada dia 13 de març amb una de les òperes bufes més conegudes del compositor italià. Rigoletto, de G.Verdi es projectarà dia 20 de març, una obra que, malgrat l’èxit rotund amb què es va estrenar el 1851, va ser víctima de la censura pel seu fort missatge polític.

El 27 de març, el públic tindrà disponible Tosca, de G. Puccini, en un amfiteatre romà a l’aire lliure. Tancarà el cicle la filmació La Fille du Régiment, de G. Donizetti, dia 3 d'abril. Una peça que descobrirà als espectadors la perspectiva més còmica del compositor italià en una magnífica interpretació de la Royal Opera House a Londres.

El potencial audiovisual de la dansa

A CaixaForum Palma també hi torna el consolidat cicles de projeccions Dansa filmada, que té la intenció de mostrar el potencial audiovisual que té aquest gènere. El 12 d’abril hi haurà la projecció del ballet Mata Hari, que explica la turbulenta vida de l’espia i ballarina a través d’una producció del Ballet Nacional d’Holanda, amb Anna Tsygankova com a protagonista.

El Ballet de Zuric i el reconegut Hagen Quartet faran viatjar el públic a través d’una proposta dramàtica i alhora lleugera en la sessió del 19 d’abril, amb Dance & Quartet – Heinz Spoerli. La cèlebre companyia Alvin Ailey American Dance Thearer serà la protagonista el 26 d’abril, amb un programa commovedor. El públic s’acomiadarà de la dansa de la mà del gran Gene Kelly amb la projecció, el dimarts 3 de maig, d’Invitació a la dansa.

Per a tota la família

La banyera prendrà el 22 de gener un paper indispensable en l’espectacle familiar La rumbanyera, un viatge històric i geogràfic per l’origen i l’evolució de la rumba: des de Nigèria fins a casa nostra. Per la seva banda, Un bosc a la paret també serà un viatge pels assistents, aquest cop un recorregut sensorial per la música, de la mà de quatre percussionistes que transformaran una habitació en un bosc. Serà el dissabte 5 de febrer al CaixaForum Palma.

Finalment, el públic familiar també tindrà a l’abast una proposta trencadora de la mà del grup senegalès Djilandiang: Teranga. El llegat dels griots del Senegal. Aquest concert, amb gran quantitat d’instruments, cançons i danses tindrà sessions els dies 12 i 13 de març.

stats