Música

La música, una escola de vida al festival A Jazz de Mar

La novena edició del festival, que inclou tant un campus dirigit a infants com un projecte de promoció de músics que encara no han editat cap disc, es du a terme aquests dies a Portocolom

Cartell de la novena edició del festival A Jazz de Mar que se celebra aquests dies a Portocolom
04/07/2024
3 min

PalmaEntendre el jazz és, d’alguna manera, entendre la vida. O així s’ho plantegen els organitzadors del festival A Jazz de Mar, que aquest cap de setmana es va fer la seva novena edició a Portocolom i que un any més arriba precedit d’un dels seus components essencials: el Campus de Música Creativa que es du a terme aquests dies, amb una cinquantena d’infants participants. 

“El concepte jazz té connotacions estranyes”, explica Carles Medina, un dels seus organitzadors, “perquè es tracta de la paraula que els blancs van posar a la música dels negres. En Toni Vaquer, que és el ‘gurú’ del projecte, sempre diu que prefereix emprar el terme música creativa. I el que feim al campus és això: crear a través de la música, i amb els diàlegs que es generen, els silencis, el respecte amb què es relacionen… T’adones que és molt semblant a la vida, en realitat. Tot és aplicable a la convivència i a viure en societat. I això és el que feim, en matèria musical: donar pautes perquè la convivència sigui tan fàcil com sigui possible”.

Així, els alumnes d’entre 8 i 18 anys, tots amb un cert domini de l’instrument i dels coneixements musicals, passen per diferents sessions i tallers rítmics on “més que demanar que toquin ràpidament o fort o d’una determinada manera, els demanam que aprenguin a escoltar el que fan els altres”, assegura Medina. Al final de la jornada, a més, realitzen diàriament una sessió grupal amb la resta d’alumnes on també posen en pràctica la seva capacitat d’improvisació. “Al final la intenció és tenir més incidència i això es pot aconseguir molt bé amb els infants”, argumenta l’organitzador, “perquè a més el jazz té aquest punt de joc, de creació en directe i de diàleg. I al final el que volem és crear adeptes d’aquest tipus de música, per què no dir-ho!”, reconeix entre rialles. En tot cas, el Campus de Música Creativa, organitzat amb la col·laboració del Conservatori Professional de Música de Felanitx, és només una de les potes del festival A Jazz de Mar, un esdeveniment que esdevé des de l’any 2016 a Portocolom. 

“Ja s’havien fet alguns concerts durant el mes d’agost anys abans, organitzats per Toni Vaquer, a la Casa de Cultura. Però amb en Toni Puig vàrem plantejar-nos la possibilitat de donar-li una volta i cercar un punt mitjà entre les revetles i els concerts de música clàssica: uns concerts que fossin distesos però també de qualitat i elegants”. I així ho fan des de llavors, amb una programació que inclou músics locals, però també d’altres venguts de fora que acaben coincidint a la cloenda, un dels moments més especials del festival.

Serà aquest diumenge dia 7 de juliol a les 22 h quan es pugui escoltar en directe la Big Band sorgida d’entre tots els participants del festival: una sessió única i irrepetible que dirigeix i coordina el mateix Toni Vaquer. Serà el punt final d’un festival que donarà el sus quaranta-vuit hores abans amb una altra de les seves propostes més genuïnes i singulars: el projecte Emergeix!

Un impuls als músics inèdits

“Després d’un parell d’edicions, l’any 2019 vàrem crear l’Associació A Jazz de Mar i va ser en aquell moment que també vàrem engegar tota una sèrie d’activitats paral·leles per impulsar-la, entre elles el projecte Emergeix, que ens ha permès fer cinc discos de cinc artistes locals que eren inèdits abans”, relata Medina. Així, els concerts que oferiren músics com Josep Munar, Pep Garau o Maria Antònia Gili en edicions anteriors del festival foren enregistrats i posteriorment editats i convertits en els primers àlbums de tots aquests artistes. “Procuram que sigui gent vinculada també al festival i la intenció és donar un impuls a gent jove que per ventura fins ara no havia tengut cap altra oportunitat per publicar”, afegeix. Enguany serà el torn d’Enric Fuster, músic nascut a Alaró fa 29 anys que ha creat un repertori i grup propi que s’estrenaran aquest divendres, 5 de juliol, a partir de les 22.30 h. 

stats