Cartellera teatral

Un musical sobre el secret que guarda el melic

Beth protagonitza al Teatre Goya l'adaptació teatral del 'bestseller' infantil, un conte sobre els vincles entre els que estimem

Una escena del musical 'El fil invisible' amb Beth i Alba Serrano
2 min

BarcelonaQuan la filla de Míriam Tirado (Manresa, 1976) tenia tres anys, un dia mentre la banyava, va preguntar-li: "Mama, per a què serveix el melic?" A l'escriptora i consultora de criança se li va acudir explicar-li que del melic de cadascú en surt un fil invisible que ens uneix amb aquells que més estimem. Aquella idea no només va ajudar la nena durant l'inici escolar, sinó que es va convertir en la llavor del conte El fil invisible (B de Blok, 2020), un bestseller infantil del qual s'han venut més de 200.000 exemplars. Ara la història del vincle umbilical es trasllada a l'escenari amb un musical homònim protagonitzat per Beth i que es pot veure al Teatre Goya fins al 12 de gener.

"El fil invisible ajuda les criatures a sentir-se connectades i a entendre què passa quan l'altre no hi és, no només en termes d'espai físic sinó també respecte a la mort. Els dona molta seguretat saber que, malgrat que no ens podem veure ni tocar, sempre estem junts", explica Tirado. A l'escenari, aquesta idea es vehicula a través de la Nura (Alba Serrano), una nena que descobreix el fil invisible i l'utilitza per ajudar els seus amics. La cantant i actriu Beth torna al teatre després de set anys i interpreta tots els personatges adults de l'espectacle, entre els quals hi ha la mare de la Nura i la mestra de l'escola. Aina da Silva, Rubén Albaladejo i Sergi Espina encarnen els amics de la Nura i completen el repartiment del muntatge, que dirigeix Alícia Serrat.

Ella s'ha encarregat, amb Víctor Arbelo i Daniel Anglès, de la dramatúrgia de l'espectacle. Junts també han creat la música original en català de l'obra amb l'objectiu de fer cançons "que connectessin amb totes les edats" i "que tinguessin impacte emocional", diu Anglès. "Els infants aprenen a través de l'emoció, per això aquest aspecte era molt important", destaca l'escriptora. L'espectacle està pensat per a infants a partir de tres anys, tot i que Tirado insisteix que "té diverses capes de lectura en funció de l'edat" i que, per tant, és "transversal".

Un homenatge als llibres

L'espai escènic del musical està capitanejat per una gran prestatgeria plena de llibres i de la qual apareixen elements com una banyera o un llit. "Volíem que l’espai escènic fos analògic, sense pantalles ni projeccions, per portar els nens i nenes al món de les coses que es toquen i es transformen a través de la imaginació", explica Anglès. El pretext per a aquesta decisió és la mare de la Nura, una escriptora que busca la inspiració durant l'espectacle. "A partir dels 12 anys, els infants es desconnecten de la lectura i molts ja no hi tornen. Per això és sensacional poder posar en valor els llibres i la possibilitat d'inventar", assenyala Tirado.

Amb la mateixa intenció, un dels personatges del musical és la Lia (Aina da Silva), una nena a la qual li encanta llegir i és popular. "Hem volgut fugir del tòpic de la nena repel·lent i intel·ligent a qui li fan assetjament escolar. La Lia és enrotllada, li agrada llegir i ballar, i a l'espectacle interpreta una cançó a l'estil de Beyoncé que farà al·lucinar els espectadors", diu l'escriptora. El fil invisible compta amb deu cançons que ja estan enregistrades i que es poden escoltar a través de Spotify.

stats