Dia internacional dels museus
Cultura16/05/2014

10 rutes per seguir la Nit dels Museus

Aquest dissabte, museus d'arreu de Catalunya obren fins a la matinada i organitzen activitats especials

Antoni Ribas Tur
i Antoni Ribas Tur

BarcelonaEls museus de Catalunya celebren aquest dissabte 17 de maig una jornada especial, la Nit dels Museus, amb activitats especials i gratuïtes, i portes obertes fins a la matinada. La Nit dels Museus és una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa en què participen més de 4.000 museus de 40 països i que enguany arriba a la desena edició.

Fem un recorregut per 10 propostes especials per a una nit especial.

1. Els més petits van a dormir més tard

Els amants de l'art amb canalla també poden gaudir de les activitats especials que s'han programat aquest vespre. El MNAC ofereix a partir de les vuit del vespre els jocs de pistes per a tota la família Els enigmes del MNAC: El robatori del bestiari i S'ha pintat un crim. El Museu d'Arqueologia de Catalunya organitza els tallers familiars Jeroglífics i enigmes de l'Antic Egipte, Jocs romans i El taller de l'arqueòleg. A la Fundació Tàpies tornaran a celebrar "La petita nit a les vuit del vespre". El CaixaFòrum de Lleida ofereix a les sis de la tarda una visita-taller a l'exposició Els objectes parlen, amb obres del Museu del Prado i el Museu Romàntic Can Llopis de Sitges ha muntat a les cinc de la tarda el taller familiar de gravat i enquadernació "El mapa del tresor".

2. Art en companyia de música

Cargando
No hay anuncios

Els amants podran gaudir de nombrosos concerts: el Museu de Badalona n’ofereix un de música de cambra a la Casa dels Dofins i l’Arts Santa Mònica presenta quatre hores de música al claustre del centre. L’Orquestra Simfònica, la Raval’s Band i els Combos de l’escola de Música tocaran al Museu Marítim i l’Orquestra Unesco al CaixaFòrum de Barcelona. Per últim, els Amics del Museu de Sant Feliu de Guíxols han organitzat un concert d’orgue a l’església dels Àngels.

3. Totes les històries del 1714

El Tricentenari és un dels protagonistes destacats d’aquesta nit. A més de la incorporació d’El Born CCi el Castell de Montjuïc a la nòmina de museus que se sumen a la Nit dels Museus, diversos centres del territori exploren diversos aspectes de la vida al 1714. Al Castell es farà l’espectacle 'La història del Castell en quatre actes'. Inclou música renaixentista i barroca en viu, lectures i dramatitzacions sobre l’època del Tricentenari i la Guerra Civil amb Lluís Soler i Xavier Boada i una recreació històrica amb els Miquelets de Girona per repassar la història catalana des de la guerra dels Segadors fins a l’afusellament del president Companys. Can Tinturé, a Esplugues de Llobregat, mostrarà La ceràmica a les cases del 1714, i sis museus de Manresa s’han agrupat per programar avui i demà el conjunt activitats, conferències i visites titulat "La Guerra de Successió" als museus de Manresa.

4. Poesia, dansa i 'performance'

Cargando
No hay anuncios

La dansa serà la protagonista de la visita a la col·lecció que ha organitzat el museu Can Framis. El Museu d’Història de Barcelona presentarà una performance a la Fabra i Coats. A Folgueroles, Anna Maluquer i Natàlia Arroyo presentaran l’espectacle poèticomusical 'Pomerola' a la Casa Museu Verdaguer.

5. Un ‘after hours’ en un museu d’art

El Macba celebra la primera de les Nits que van anunciar al febrer dins les noves línies d’investigació del centre coincidint amb la Nit dels Museus. A les deu de la nit, quan les activitats dels altres museus estiguin a prop d’acabar, al Macba arrencarà una exposició efímera que es perllongarà fins a les tres de la matinada. Estarà ubicada a la Capella i al Convent dels Àngels i inclourà pel·lícules i vídeos. La filòsofa Beatriz Preciado i l’artista Isaías Griñolo seleccionat deu creadors com el poeta David Castillo, el cantaor El Niño de Elche i el mim Tornasol perquè les activin amb les seves intervencions. A més, es projectaran poesies polítiques a la façana de l’edifici de Richard Meier.

6. El poder i la força de la veu

Cargando
No hay anuncios

Aquesta nit diversos museus es deixen posseir per les emocions que pot suscitar una veu. Al Born CC el Manel Camp Quartet i la cantant Lídia Pujol presentaran 'Ressorgir 2014', amb poemes inèdits de Martí i Pol. El MNAC comptarà amb l’actuació de Big Mama a la Sala Oval i Ol’Green, finalistes d’'Oh happy day', actuaran al Museu de la Música. La Torre Baldovina a Santa Coloma de Gramanet també ha programat un concert de gòspel amb el grup de quatre veus Invocation.

7. Tot l’art de l’Ermitage

La Filmoteca de Catalunya debuta a la nit dels museus de la mà del cineasta rus Aleksander Sokurov. A les deu de la nit es podrà veure 'L’arca russa', un recorregut impactant per les sales de l’Ermitage de Sant Petersburg amb milers de figurants amb què Sokurov va repassar dos segles de la història de Rússia.

8. Un gat gegant que projecta obres d’art

Cargando
No hay anuncios

El festival Offf i el Museu del Disseny s’han aliat per celebrar la Nit dels Museus d’una manera impactant. A partir de dos quarts d'onze de la nit, les dues entitats presentaran Laser Cat, una instal·lació interactiva de cinc metres d’alçada creada per l’estudi barceloní Hungry Castle i l’entitat novaiorquesa Arts Directors Club. El felí projectarà obres d’art i vídeos amb uns làsers de colors damunt la façana de l’edifici del Disseny Hub d’obres d’art. El gat s’alimenta dels treballs que els creadors fan arribar al web del projecte.

9. A la memòria de J. M. Subirachs

L’Estudi Regomir, fundat per l’antiquari Artur Ramon, obre les portes de manera excepcional aquesta nit per mostrar-hi 50 obres, entre escultures, pintures i dibuixos de l’artista recentment desaparegut Josep Maria Subirachs.

10. L’art contemporani i la quincalla

Cargando
No hay anuncios

L’artista Pep Duran presenta una versió reduïda i actualitzada de Tot es quincalla, la desfilada que va organitzar a la Fundació el 1985. Aleshores les models portaven vestits de gala creats per l’artista. Van baixar les escales del museu fins arribar al pati i es van asseure a una taula amb plats fets amb objectes quotidians. Amb aquesta acció, Duran proposava una versió pop del dandisme.