Què fem?

Un dissabte de museus gratuïts: 10 imperdibles per al Dia i la Nit dels Museus

Triem els espais secrets, els nous museus a descobrir i els llocs més destacables per tenir entrada gratuïta

La Nit dels Museus permet pujar a la torre Glòries gratuïtament.
15/05/2024
5 min

BarcelonaAquest dissabte, 18 de maig, coincideix amb la celebració del Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus, en què la majoria de centres obren les portes fins a la 1 de la nit, amb activitats especials. A Catalunya s'oferiran més de 300 activitats gratuïtes per celebrar el Dia dels Museus, que aquest any volen incidir en el paper d'aquests centres com a espais de formació i recerca. Els museus estan recuperant el pols després de la pandèmia: l’any 2023 els museus catalans van rebre 20,4 milions de visitants, un 15,5% més que l’any anterior. Al vespre, sobretot a Barcelona i l'àrea metropolitana, els museus allargaran horaris per la Nit dels Museus i obriran 87 espais museístics, on se celebraran 170 activitats noctàmbules gratuïtes. Destaquem deu activitats especials per gaudir dels museus aquest dissabte.

1.
Set nous museus per descobrir
Quinze cabres naturalizades saltant en estampida de l'exposició 'Wow' del Centre d'Exposicions Martorell

No passa cada any que s'incorporin a la festa nous espais museístics que han obert els últims mesos. A Barcelona aquest dissabte és l'ocasió perfecta per visitar el Centre Martorell d'Exposicions, que és la seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, al Parc de la Ciutadella, i s'hi pot veure una mostra d'animals naturalitzats. També el Museu de l'Art Prohibit que Tatxo Benet ha instal·lat a la Casa Garriga Nogués, i on es poden contemplar obres provocadores i incòmodes, que han estat censurades. I descobrir el nou Museu Terra a Barcelona, al Poblenou, un espai que vol connectar vida rural i sostenibilitat. El seu germà gran, el Museu Terra de l'Espluga de Francolí, farà una jornada de portes obertes durant el dia, amb visites guiades, contes, música i espectacles per a tots els públics.

Fora de Barcelona ha obert com a museu la Fundació Mas Miró, de Mont-roig del Camp, que fins ara es considerava una col·lecció oberta al públic. A més de visites teatralitzades, tastos de vins i visites guiades pel mític estudi que Miró va immortalitzar en un quadre, dissabte hi haurà jornada de portes obertes. També s'han inscrit al Registre de Museus el Museu del Port de Tarragona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. I també mereix visita un altre museu que ha reobert, el Museu Morera, d'art modern i contemporani de Lleida, un recorregut que havia quedat a l'ombra i que pren tot el protagonisme que mereix.

2.
Un tram de muralla romana amagat
BCN recupera  17 metres de muralla romana  Al Pati Llimona

Un tram de la muralla romana de Barcelona ha quedat amagat dins el Centre Ocupacional Sínia (Banys Nous, 16). Aquest dissabte, els usuaris de l'espai, persones amb diversitat funcional, oferiran tres visites guiades al lloc, on es poden veure les restes de les torres números 66 i 67 de la muralla. Normalment tanca a les 21 h, però aquest dissabte quedarà obert fins a les 12 de la nit.

3.
Pujar a la Torre Glòries és gratuït
Dues persones mirant la Sagrada Família des del nou mirador de la Torre Glòries

La Torre Glòries s'uneix a la Nit dels Museus i ofereix la visita al mirador (a 125 metres d'altura) i a l'exposició sobre ecosistemes urbans, una de les més innovadores que existeixen a Europa, elaborada amb dades de la ciutat a temps real. També es pot veure l'escultura Cloud Cities Barcelona al capdamunt de la torre. El principal atractiu, tenint en compte que l'entrada normalment val 15 euros, és que dissabte serà gratuïta a partir de les 19 h. S'hi podrà accedir fins a la 1 de la nit.

4.
En el laberint de la Tàpies
Chiharu Shiota estableix un diàleg amb la Fundació Tàpies amb les seves instal·lacions de llana.

La Fundació Tàpies està commemorant el centenari del naixement de l'artista, l'Any Tàpies, i ara mateix té en cartell dues exposicions imprescindibles, molt adients per al gran públic que congrega el Dia i la Nit dels Museus. D'una banda, la mostra dedicada a l'obra de l'artista, anomenada L'empremta del zen, la filosofia oriental que va influir Tàpies. I, de l'altra, una de les grans artistes internacionals més populars, Chiharu Shiota, que va desembarcar al museu amb una macroinstal·lació de fils vermells, plena de vitalitat i de poesia, feta amb 43 cadires comprades en mercats de vell i 2.000 cabdells de llana vermella.

5.
Veure titelles del segle passat al MAE
Harry Vernon Tozer amb les seves marionetes Mustafà baba i Geni, els anys 50.

El Museu de les Arts Escèniques, a l'Institut del Teatre, és un dels museus més desconeguts de Barcelona. Val la pena descobrir el seu contingut i com es conserven des de vestuari fins a maquetes d'escena, passant per attrezzo i documents històrics. A més, aquest dissabte (de 18.30 a 1 h) celebraran els 25 anys de la mort de Harry Vernon Tozer, un dels grans mestres titellaires del segle XX, i es recuperaran algunes de les seves marionetes del 1935, amb les quals es representarà una versió especial del conte popular de La mongetera màgica. Hi haurà taller infantil de construcció de titelles, exposicions, visites guiades i actuacions de dansa.

6.
Sentir el Reactable de Björk
Imatge del 'reactable'

El Museu de la Música, a L'Auditori, ofereix la possibilitat de sentir en directe el Reactable que Björk va fer servir en la gira mundial Volta (2007-2008). Es tracta d'un sintetitzador interactiu que la cantant islandesa va fer famós i que havia sorgit gràcies al grup de recerca en tecnologia musical (MTG) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). A través de la manipulació de diverses peces de metacrilat sobre la superfície lluminosa de l’instrument, un o diversos músics controlen els components d’un sintetitzador com ara generadors de so, bucles de mostres o efectes. Es faran tres sessions de demostració amb el Reactable que ha comprat el museu barceloní, i que presenta per primer cop de la mà del músic i programador indi Suhit Kashiap Chiruthapudi.

7.
Ioga entre el Romànic
Ioga al Museu Episcopal de Vic.

El MEV, Museu d’Art Medieval (Vic), celebra jornada de portes obertes, i val la pena visitar-hi una mostra sobre els animals que poblen les obres de l'Edat Mitjana i què representen: folklore, llegendes, literatura oriental, simbologia, moralitat... A banda de les clàssiques visites guiades (una és en esperanto!) i tallers familiars, jocs de taula, espectacles de música, dansa i poesia, al vespre també es podrà fer ioga a les sales del museu, que ha renovat la seva entrada (amb llibreria i cafeteria incloses). Hi haurà copes i música al llarg del dia.

8.
Arqueologia a la posta de sol
Gimcana familiar a Ullastret

Tots els museus d'arqueologia de Catalunya s'apunten a la festa. Destacarem dos hits. D'una banda, a Barcelona, la nova mostra que explica l'Imperi Romà des dels ulls dels seus habitants; això a banda de les activitats de recreació històrica i descoberta d’enigmes del passat que faran al llarg del dia. De l'altra, val especialment la pena gaudir de les pedres durant la posta de sol. El MAC Empúries i el MAC Girona fan una única convocatòria de vespre i les entrades estan exhaurides, de manera ens desplaçarem a Ullastret, on també hi haurà una passejada per la ciutat ibèrica al capvespre que finalitzarà amb un tast de cervesa Iberika. De dia hi haurà tallers per aprendre a excavar com els arqueòlegs.

9.
Tarragona es vesteix de romà
Una edició anterior de la fira Tarraco Viva

Com que el Dia dels Museus coincideix amb el festival de recreació històrica Tarraco Viva, es podrà visitar fins entrada la nit el Tinglado 4, on hi ha les peces més representatives del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT): la nina d'ivori, la Medusa, l’Antínous, l’emperador Luci Ver… Es podran fer visites teatralitzades al mateix Tinglado 4 amb el comerciant Tiberi i veure una escena de cacera al conjunt monumental de Centcelles, a més d'un itinerari guiat a la necròpolis paleocristiana de Tarragona. Hi haurà un recorregut en tren turístic pels museus i centres culturals de Tarragona.

10.
MNAC i Macba, dues visites especials
Vistes des de la torre-mirador del Centre d’Estudis i Documentació.

El Macba, com el MNAC, celebra jornada de portes obertes (de 10 h a 1 h) amb accés a les exposicions actuals i visites guiades. Com a novetat, es permetrà accedir al conjunt arquitectònic del Convent dels Àngels i s'explicarà el seu vincle amb la ciutat en diverses visites comentades, que també inclouen visitar la Capella (on hi ha el conjunt escultòric del Sant Enterrament de Crist) i la pujada a la torre-mirador del Centre d’Estudis i Documentació per veure la panoràmica de Barcelona. El MNAC, com que té oberta una mostra dedicada a Suzanne Valadon, l'artista francesa de principis de segle passat, l’Original Sound Track Orchestra farà música en directe i una oferta gastronòmica especial per recrear el París de la Belle Époque.

stats