La Nit de l'Art de Palma torna a il·luminar el vespre en fer 25 anys
Arrancarà aquest dijous, dia 16, amb les visites dialogades, i clourà dissabte amb les galeries obertes des de les 18 h fins a les 23 h
PalmaLa Nit de l’Art de Palma compleix 25 anys, una efemèride que mereix una celebració. Era el 1997, també el mes de setembre, quan les galeries de Ciutat varen obrir les portes un vespre al mateix temps, oferint una experiència cultural que, en aquell moment, era pionera, no tenia precedents a l’estat espanyol. La iniciativa fou dels galeristes Pep Pinya i Xavier Fiol, i ha anat esquivant conflictes i dificultats o enfrontant-s’hi. De fet, va estar a punt de morir d’èxit, tal com va recordar la directora general de Cultura del Govern, Catalina Solivellas, en la presentació de la Nit de l’Art, la setmana passada. Gràcies a l’habilitat dels galeristes, avui es poden celebrar aquests 25 anys d’una de les cites que més públic acull de les Illes.
Enguany, durarà del dijous 16 al dissabte 18 de setembre. Arrancarà amb les visites dialogades (recorreguts guiats per les galeries) i clourà dissabte amb la gran inauguració simultània, dia que les galeries tindran les portes obertes des de les 18 h i fins a les 23 h. Un retorn als orígens després que, l’any passat, s’hagués de celebrar durant el dia a causa de les restriccions de la pandèmia. Igualment, ara també s’hauran de respectar les mesures de seguretat:mantenir la distància prudent, dur mascareta i cuidar la higiene de mans. El galerista de Pelaires, Frederic Pinya, que és el president de l’associació Art Palma Contemporani, va incidir, en la presentació, que aquesta no és “una edició qualsevol”: “La nostra Nit de l’Art ha destacat tant pel caràcter pioner com per la qualitat. Cada vegada és més internacional, un repte que ens marcam i que estam aconseguint”.
Més de 60 artistes
Així, durant aquests dies, prop de 60 artistes del panorama internacional presentaran les seves obres en diversos espais expositius de Palma, Pollença i Andratx. El CCA Andratx, per exemple, acull l’exposició de la col·lecció Insights. Art from the National Bank Collection, amb peces de grans figures de l’art contemporani alemany com Joseph Beuys, Stephan Balkenhol, Jörg Immendorff, Katharina Grosse i Markus Lüpertz.
L’artista Luis Gordillo, Premi Velázquez a les Arts Plàstiques, torna a la Galeria Maior de Pollença amb una mostra individual.
Les galeries i espais adherits han apostat notablement per artistes illencs i noms que, en el cas de les galeries, han format part de la seva trajectòria durant anys. Entre altres propostes, algunes mostres individuals seran la de Pep Girbent (Sóller, 1966) i Carles Congost (Olot, 1970) a Horrach Moyà; Bernardí Roig (Palma, 1965) i Marcelo Viquez (Montevideo, 1971) a Kewenig. En el panorama internacional, destaca l’artista mexicà José Dávila, també a la Kewenig, i la proposta de la parella artística formada per Alicja Kwade (Katowice, 1979) i Gregor Hildebrandt (Bad Homburg, 1974), que s’exposa a la Galeria Pelaires. Bel Fullana (Son Carrió, 1985) exhibirà la seva obra a la Galeria Fran Reus; Marta Pujades (Palma, 1990), a la Xavier Fiol, i Beth Letain (Canadà, 1976), a la L21. Es veurà treball de Miquel Mesquida a l’Aba Art Lab;d’Emilio Gañán a la Pep Llabrési d’Elias Crespín, entre altres, a la Galeria Baró.
Hi haurà art més enllà de les sales d’exposicions, com ara la instal·lació Joie de vivre de Bernardí Roig al pati de Sant Francesc Hotel Singular, l’escultura Usagi Kannon de Leiko Ikemura al parc de la Mar, la peça Fuerzas opuestas de José Dávila al moll Vell i les converses que durà Marcelo Viquez a Ciutat sota el títol 3 barrios 3. Tocarà sortir al carrer i gaudir de l’art.