Agenda cultural

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

Imatge de Toni Catany.
3 min

La setmana que comença, amb Cati Moyà

Celebraré que Palma es torni a omplir de vinyetes gràcies a una nova edició de Còmic Nostrum, el Festival Internacional de Còmic de Mallorca, que enguany disposa d’una exposició dedicada al mític Quino, amb originals seus. La inauguració de Quino en la música tindrà lloc dijous, 24 d’octubre, a les 19 h, al Casal Solleric i servirà per donar el sus a una programació farcida d’actes com un taller d’iniciació al còmic i un Pop Up Còmic Market, mercadet que es farà dissabte i diumenge a la Misericòrdia. A més, enguany passaran pel festival grans noms del món del còmic i la novel·la gràfica com Karla Paloma, Sara Soler, Roberta Vázquez, Juan Moreno i César Sebastián. Del 24 al 28 d’octubre.

Niños mutantes.

Diré adeu a la històrica banda Niños Mutantes, creadora d’himnes generacionals com Todo va a cambiar, a més de versions sonades com la de Como yo te amo. Els andalusos tanquen cicle a Es Gremi després de més de 35 anys amb el darrer directe a les Balears, on de segur que sonaran alguns dels grans èxits del grup. Dissabte, 26 d’octubre, a les 21.30 h.

Entraré en la idea de canvi gràcies al darrer llibre de Pere Antoni Pons, Caure del cavall, un assaig on explora el concepte de transformació a través de figures com Joseph Fouché i Pablo Picasso. Fragmenta Editorial.

Comprovaré si Los indeseables, la nova pel·lícula de Ladj Ly, està a l’altura de la seva predecessora. El cineasta francès torna a endinsar-se en els suburbis d’una gran ciutat després de la impactant Els Miserables. A Filmin.

Seré al teatre Principal de Pama per viure la quarta edició de l’Slam de Dramatúrgia, un esdeveniment gairebé interactiu en què tres dramaturgs escriuran tres textos seguint les instruccions del públic. Unes hores després, les peces seran interpretades per quatre actors. Rere aquesta innovadora proposta s’hi troben tant l’Associació de dramaturgues i dramaturgs de les Illes Balears com la d’actors i actrius. Diumenge, 27 d’octubre, a les 12 h. 

La setmana que comença, amb J.A. Mendiola

Gaudiré de l’òpera que enceta la XXXIX Temporada d’Òpera del Principal. Amb aquest Turandot, Puccini rebrà merescut homenatge, quan fa cent anys que va morir, sense acabar la peça que ens ocupa. Franco Alfano la va acabar, però fins aleshores no es representava tot el que ell va escriure. Des de l’enregistrament de Kaufmann i Radvanovsky de la versió original tot ha canviat; per tant, versió completa la que oferirà la producció pròpia del Principal, interpretada per Catherine Foster i Alejandro Roy com a Turandot i Calaf, acompanyats de Marta Bauzà, Tomeu Bibiloni, Joan Laínez, José Manuel Sánchez, Jorge Tello… amb la Simfònica de les Illes Balears dirigida per Giuseppe Finzi. Dilluns, 21 d’octubre, a les 20 h.

Filles de la Misericòrdia

Aniré al Teatre del Mar per veure Filles de la Misericòrdia, d’Iguana Teatre, escrita per Pere Fullana, Carme Planells, Alfonso Plou i Aina Salom, dirigida pel primer i interpretada per Anna Berenguer, Rebeca del Fresno, Catalina Florit i Irene Soler. Un espectacle basat en testimonis i documents reals del que succeïa a la Misericòrdia de Palma. Divendres, 25 d’octubre, a les 20 h.

Retré l’homenatge que sempre pertoca al fotògraf Toni Catany. A la llucmajorera fundació que duu el seu nom hi podem veure un recull ambiciós de tot el que ell va fer durant tota una vida dedicada a la bellesa, amb el significatiu i eloqüent títol de Toni Catany: Una història de la fotografia.

Tornaré al teatre Rafel Ramis de Bunyola per escoltar Hopkinson Smith i el seu llaüt renaixentista interpretant Set pavanes apassionades, de John Dowland, que formen part del més representatiu de la música del renaixement anglès. Un concert d’aquests que tenim molt poques oportunitats d’escoltar i manco amb versió per a un sol instrument. Diumenge, 27 d’octubre, a les 18.30 h.

Escoltaré amb ganes Zuill Bailey, guardonat l’any 2017 amb el Grammy al millor enregistrament com a solista. Per a l’ocasió, interpretarà les monumentals sis Suites per a violoncel, de Johann Sebastian Bach, que Pau Casals va immortalitzar a catorze anys. Seran tres els concerts que oferirà el nord-americà, en aquesta darrera funció del Festival Internacional de Música de Deià, els quals tindran lloc, cronològicament, a la Fundació Miró, a Valldemossa i a Son Marroig. Dijous, 24 d’octubre, divendres 25 i dissabte 26, a les 19 h.

stats