No te'n perdis ni una
Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve
La setmana que comença, amb Alba Tarragó
Cercaréalgú perquè vingui amb mi a l’exposició Romeos, luchadorxs e insecto, de Dora García, a Es Baluard. Es tracta d’un compendi de les pràctiques artístiques de l’artista, desplegades a través de quatre projectes que proposen a l’espectador un reposicionament pel que fa a la història, la conducta social i la funció d’un museu. Aquest reposicionament s’enquadra en el modus operandi habitual de l’artista: explorar els mecanismes que intervenen en la relació entre l’artista, l’obra i el públic. És aquest darrer qui, quan adopta un punt de vista, condiciona les relacions de significat entre les obres i la relació amb la institució que les acull, en aquest cas, el museu. Fins al 7 de gener del 2024.
Escoltaréamb atenció el segon àlbum de la cantant cordovesa María José Llergo, Ultrabelleza. Els tres anys que han passat d’ençà del seu primer disc, Sanación, demostren –en part– la feina i temps que Llergo ha posat en aquestes tres cançons. Tot i que Superpoder o Ultrabelleza, així com Rueda, Rueda, s’han fet més populars, no n’hi ha cap que sigui prescindible.
Frisaré per anar a CineCiutat a veure el darrer film d’Isabel Coixet, l’adaptació de la novel·la de SaraMesa, Un amor. Estic impacient per conèixer el personatge de Nat, encarnat per Laia Costa, i d’Andreas, amb Hovik Keuchkerian.
Passejaréfins a la llibreria Drac Màgic de Palma per assistir a la presentació del darrer llibre de la periodista Laura Fernández, Damas, caballeros y planetas. L’autora farà cinc cèntims de l’obra en conversa amb Verónica Saez. Dimecres, 8 de novembre, a les 19 h.
Triaré un bon seient del teatre Principal de Palma per escoltar el directe de la barcelonina Magalí Sare, que arriba a Mallorca per presentar Esponja, el seu segon treball com a cantautora, i que ha quedat a la posició 35 dels millors 200 discos europeus segons la World Music Charts Europe. Amb aquest disc, Sare fa un repàs de la seva infantesa i adolescència: èpoques tendres, convulses i plenes de canvis. Dimarts 7 de novembre, a les 20 h .
La setmana que comença, amb J.A. Mendiola
Aniré dijous a l’església de la Mercè per escoltar, dins el I Festival de Música Antiga de Palma, el trio de flautes i el quartet de metalls i percussió de Simfovents, el qual oferirà el concert Vents dels renaixentistes, en què podrem trobar des del Madrigal XV, de Mateo Flecha, El viejo, fins a les setze cançons de la Primera Col·lecció de Canzonets. Finalitzarà, de bell nou, amb Mateo Flecha, de qui oferiran La Justa. Tot serà música del segle XVI. Divendres el festival anirà fins a l’església de la Santa Creu, on l’organista titular, el felanitxer Bartomeu Manresa, serà l’encarregat de la cloenda d’aquesta primera edició. Dijous 9 i divendres, 10 de novembre, a les 20.30 hores.
Acompanyaréels meus nets fins al teatre Principal de Ciutat per veure Hop!, un espectacle inspirat en Una petita història, d’Andy Marley i Ania Michaelis, la qual proposa un viatge a la infància a través dels objectes. Gisela Juanet dirigeix els actors Jordi Llordella i Queralt Albinyana. Dissabte, 11 de novembre, a les 18 h i diumenge 12 a les 12 h.
Llegiré una bona recomanació, La llebre amb ulls d’ambre. Una herència oculta, del ceramista i escriptor Edmund de Wall.
Un altre viatge, literari en aquest cas, farcit d’aventures, història d’Europa i històries d’una família al llarg del temps. Serà a partir de 200 petites figuretes de fusta i d’ivori que ens transportarà des de París fins a Londres, passant per Viena, Tòquio, Odessa, i des de 1871 fins a 2009. Editorial Quaderns Crema.
Escoltaréel Cor de Dones de la UIB, dirigit per Lidia Fernández, a l’església parroquial de Bunyola i dins el XXXIX Festival de Música de la localitat. Oferirà un programa molt variat, que inclou des del Laudate Pueri, de Mendelssohn fins a les Nostrades, amb El copeo matancer, Una dona llarga i prima… arranjades per Josu Elberdin. Diumenge, 12 de novembre, a les 19.30 h.
Recomanaré a qui no l’hagi vista, si és que queda algú, que vagi fins al teatre Principal d’Inca, on Toni Gomila tornarà a representar Acorar, tot just després de 12 anys de la seva estrena. Si l’heu vista, tampoc no estaria malament tornar-hi, entre altres coses perquè, a més a més, després d’aquest retrat tan acurat com acorat de la nostra idiosincràsia, l’autor i protagonista oferirà un col·loqui, Les entranyes d’un text, amb el que farà una matancera dissecció de tot el que va envoltar la història d’aquesta, de moment, irrepetible efemèride teatral. Dissabte, 11 de novembre, a les 20 h.