No te'n perdis ni una
Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve
La setmana que comença, amb Alba Tarragó
Faré una marató de pel·lícules asiàtiques per introduir-me en la cultura que m’envoltarà en el meu proper viatge, que començ aquest gener. Per això, abans de volar per conèixer una part del sud-est asiàtic faré un repàs a la col·lecció de Filmin, que és molt rica. Dins el seu ‘top 100’ de cinema asiàtic he trobat joies com ara la xinesa In the mood for love, de Wong Kar-wai. Tot i que va un poc més enllà del territori que abasta el meu itinerari, també aprofitaré per veure Drive my car, la japonesa guanyadora d’un Oscar dirigida per Ryūsuke Hamaguchi i basada en una història de Haruki Murakami. De Vietnam, miraré The third Wife, de la directora Ash Mayfair, que va ser premiada a Sant Sebastià.
Regalaré al meu pare entrades per veure –a la fi– el concert de Cap d’Any en directe. D’ençà que tenc memòria, mon pare té la tradició d’escoltar la Filarmònica de Viena mentre prepara sopa de Nadal per dinar cada primer de gener. Enguany, per primer cop, ho farem asseguts a l’Auditòrium, al concert de la Johann Strauss Orchestra. Dimarts, 2 de gener, a les 20 h.
Acabaré el darrer llibre que he encetat, i que encara tenia pendent des de Nadal passat: el còmic Coñodramas (Ed. Zenith), de Moderna de Pueblo, l’alter ego de la il·lustradora catalana Raquel Córcoles.
Afegiré al meu cicle particular de cinema asiàtic el film Samsara, que ja està a CineCiutat. Aprofitaré algun dia de les festes per pegar-hi un bot i deixar-me encisar pels magnífics paisatges de Laos que Lois Patiño ha capturat en aquesta producció espanyola sobre els temples de Luang Prabang.
Visitaré la Galeria 6A de Palma per conèixer l’obra de Fernando Pagola a través de la seva exposició Maculaturas. Amb aquest projecte, l’artista basc torna a la galeria i taller d’obra gràfica per convertir el mateix procés d’estampar en part de l’exposició que es podrà veure almenys fins a finals de febrer. Darrere el títol de Maculaturas s’apleguen tot un seguit de peces que neixen d’allò que, pel seu esperit experimental, podria ser considerat com a esborranys del procés d’estampar.
La setmana que comença, amb J. A. Mendiola
Mantindré la tradició i arribaré fins a l’Auditori de Manacor, on l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, aquest any dirigida per Pablo Mielgo, repetirà el programa que dia Primer hauran interpretat al Palau de Congressos, com a concert de Cap d’Any. Vetllada inaugural amb una sèrie de novetats pel que fa el programa. Menys Strauss, amb molta varietat de títols i compositors que serveixen com a valor afegit: Gounod, Donizetti, Kalman, Luna… I, per descomptat, els Strauss i les seus mítics valsos i polques. No hi mancaran ni El Danubi blau ni la Marxa Radetzki. La soprano Elena Sancho serà l’encarregada de posar la veu a les peces que ho requereixen. Dilluns, 1 de gener, a les 20 h, i dimarts 2 a les 19.30 h.
Duré els meus nets al teatre Principal de Ciutat, per veure Peter&Pan, d’Escalante Centre d’Arts Escèniques-La Mar, una recreació del famós personatge, a qui els autors, Xavo Giménez i Maria Cárdenas, han fet perdre la memòria… Dimecres 3 de gener i dijous 4 de gener, a les 18 h.
Gaudiré un any més, a les Voltes, de la representació de l’Adoració dels Tres Reis d’Orient de Llorenç Moyà i Gilabert de la Portella, que de bell nou i després de 38 edicions, dirigeix, com és habitual, Bernat Pujol, cappare de Taula Rodona, acompanyat per Mateu Fiol. També, com sempre i des de la seva creació per part de Colau Llaneras i el seu equip de Cort, seran actors no professionals, cares conegudes amb nom i llinatges, els encarregats de ser el Mestre de Cerimònies, Herodes, el Secretari, els Reis Mags, els doctors de la llei, Sant Josep, la Verge… Dissabte, 6 de gener, a les 11.30 h.
Recomanaré arribar fins a la capital del Raiguer, on l’Orquestra de Cambra de Mallorca, dirigida també pel seu titular, Bernat Quetglas, oferirà el seu corresponent concert de Cap d’Any, que serà el tret de sortida a la temporada que tindrà lloc al teatre Principal d’Inca. Un programa molt més tradicional, amb els Strauss com a grans protagonistes. Dilluns, 1 de gener, a les 19 h.
Veuré en pantalla gran, a la Sala Augusta o potser segurament a CineCiutat, Maestro, la biografia, o alguna cosa semblant, de Leonard Bernstein, la pel·lícula escrita, dirigida i interpretada per Bradley Cooper. Es tracta d’una història que va llançada directament cap a la consecució d’un grapat d’Oscars, d’entre els quals l’equip de maquilladors en té un d’assegurat.