No te'n perdis ni una
Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve
La setmana que comença amb Marcos Torío
Aniré a veure The zone of interest. Després de la decepció la setmana passada amb Poor Things, de Yargos Lathimos, ho intentaré amb la nova pel·lícula de Jonathan Glazer. El director britànic adapta la novel·la homònima de Martin Amis per mostrar l’Holocaust des del punt de vista dels nazis sense ni una escena de violència, sense terror i, pràcticament, sense jueus. D’aquí la meva curiositat per comprovar com resol aquesta història del lloc on viuen feliçment els botxins. Després del seu pas pel festival de Canes, ara és la favorita per guanyar l’Oscar a la millor pel·lícula internacional i ha aconseguit altres quatre candidatures als premis de l’Acadèmia. CineCiutat en V.O.S.E.
Ballaréamb el xou de Samantha Hudson, que presenta a Es Gremi els temes del seu AOVE, una barreja de sons electritzants, melodies enganxoses i baixos contundents, propis de l’electrònica i l’esperit rave. Les cançons no són tan importants com l’actitud d’animal salvatge amb el cap molt ben moblat. Paga la pena escoltar-la. Dissabte, 10 de febrer, a les 22 h.
Podrécomprovar com desenvolupa Bárbara Mestanza les reflexions entorn d’un abús sexual. Presenta Sucia al Principal d’Inca per respondre com a víctima per què no va fer res davant l’agressió. Divendres, 9 de febrer, a les 19 h.
Llegiré Fortuna d’Hernán Díaz. Guanyador del Pulitzer 2023, conta la història d’un misteriós magnat de Nova York des de diferents punts de vista per mostrar com funciona el capitalisme i el poder dels doblers. HBO l’adaptarà amb Kate Winslet. Edicions del Periscopi.
Descobriré què ofereixen Hermanas Picohueso al teatre Principal d'Inca amb Dama Dictadura. D'entrada, sabem que parteixen d'un retrat de Carmen Polo per parlar de l’herència que ha deixat la moral feixista a Espanya. La direcció i dramatúrgia és obra de Lluki Portas, que també n’és intèrpret, juntament amb Josep Orfila. La companyia no renuncia a l’ús de molts elements tecnològics i fa servir una posada en escena molt austera. Diumenge, 11 de febrer, a les 19 h.
La setmana que comença amb J.A. Mendiola
Tornaré una setmana més a l’Auditori de Manacor per veure L’illa deserta, un espectacle de La Villarroel, interpretat per Miki Esparbé i Maria Rodríguez, a les ordres de Marc Artigas i Queralt. Aquesta obra conta la història d’una parella a qui canvia la vida després de quedar aturats casualment dins un ascensor. A partir d’aquesta circumstància, ens parlen de tot el que hauria pogut ser si no hagués estat o de tot el que ha estat per culpa, o gràcies, a aquesta fortuïta avaria mecànica. Una casualitat i un malentès conformen el bessó d’aquesta història, contada en clau de comèdia, que pot fer riure i pensar al mateix temps. Dissabte, 10 de febrer, a les 19 h.
Recomanaré anar fins a la Sala Ocimax, on, en directe, des de la Royal Opera House de Londres, retransmetran el ballet Manon, la història de la jove que volia sortir de la pobresa a qualsevol preu, amb dissenys de Nicholas Georgiadis. Dimecres, 7 de febrer, a les 19 h.
Escoltaréel tercer concert de l’Orquestra Simfònica Illes Balears a l’Auditòrium de Ciutat o a l’Auditori de Manacor, on tindrem de bell nou un programa d’antologia. El somni d’una nit d’estiu, de Mendelssohn; el Concert per a violí núm. 3 de Mozart, interpretat per Daniel Lozakovich, i la Cinquena Simfonia de Txaikovski. A la batuta, Joji Hattori. Dijous, 8 de febrer, a les 20 h a Palma i divendres 9 a les 19.30 h a Manacor.
Intentaré anar fins al Principal de Palma, on els alumnes del 4t curs de l’ESADIB interpretaran l’obra Escenes d’una execució, de Howard Barker, ambientada en la Venècia del segle XVI. Una reflexió sobre la incòmoda relació entre el poder i l’art, que dirigeix Joan M. Albinyana i interpreten Juan Bolívar Martínez, Núria Cano Lorente, Lucila Mir Sánchez i Marina Morro. Divendres 9 de febrer i dissabte 10 a les 20 h, i diumenge 11 a les 12.30 h i a les 18 h.
Recordaré una lectura obligada de joventut amb la representació al Teatre del Mar de la versió teatral de Réquiem por un campesino español. Segurament una de les millors i més famoses obres de Ramon J. Sender. Serà a càrrec de la companyia Teatro Che y Moche amb tan sols dos actors, Joaquín Murillo i Saúl Blasco, que donaran vida a tots els personatges de l’obra. Ambientada a Aragó, poc temps abans de l’inici de la Guerra Civil. Amb ella han aconseguit premis a tot arreu on s’han presentat. Divendres, 9 de febrer i dissabte 10, a les 20 h i diumenge 11 a les 18 h.