Agenda cultural

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

Imatge de 'Sal'.

La setmana que comença, amb Marcos Torío

Reservaré un horabaixa del cap de setmana per veure Such brave girls, una comèdia àcida i negríssima de la BBC. Durant sis capítols retrata la vida d’una mare soltera i les seves dues filles: tres desastres de persones que viuen amb pocs doblers com una família disfuncional (i divertida). Ironitza amb la banalització dels problemes de salut mental gràcies al talent de la seva creadora, Kat Sadler. Amb només 30 anys, se suma a la nòmina d’actrius, guionistes i directores britàniques que han revolucionat el món audiovisual: els crítics la situen en la mateixa lliga que Fleabag, Back to life i l’al·lucinant May I destroy you (l’heu de veure a HBO). Si els referents són aquestes obres mestres, no necessit saber-ne més. Filmin.

Assistiré a la presentació de Fletxes que ja no pertanyen a l’arc (Editorial Afers y Balàfia Postals), el llibre d’aforismes de Carles Fabregat. A la llibreria Rata Corner explicarà com ha convertit en literatura pensaments que expressen una idea amb la màxima economia del llenguatge. Els va crear durant el confinament per la pandèmia. Dimecres, 10 d’abril, a les 19 h. 

Llegiré la novel·la Tala de Thomas Bernhard. El protagonista assisteix a un sopar familiar i aprofita per carregar contra el món artístic i, per extensió, contra el conjunt de la societat. És un títol inèdit en català. Quid Pro Quo.

Comprovaré com es defensa Carles Sans a l’escenari sense els companys de Tricicle. A ¡Por fin solo!, que representa a l’Auditòrium de Palma, relata anècdotes viscudes durant els 40 anys formant part del trio còmic. Divendres, 12 d’abril, a les 20 h.

Acudiré a conèixer la proposta de Joan Estrader que presenta al Teatre del Mar. Sal, un espectacle inspirat en algunes de les cançons i textos del cantautor italià Giorgio Gaber i de l'escriptor portuguès Gonçalo M. Tavares. El creador, que és l'únic actor de l'obra, proposa un passeig absurd i poètic per les paraules amb un deliri de joc verbal i humor. Estrader comparteix l'autoria amb Ana Ruiz, que exerceix també com a directora. Dissabte, 13 d’abril, a les 20 h. 

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Passejaré per Ciutat per gaudir de bona part de les exposicions que s’inauguraren a l’Art Palma Brunch i que naturalment continuen. Aquest dia de bauxa està bé per sortir a trobar gent, fer un beure…, però veure les obres, el que es diu veure les obres, no és una tasca fàcil de dur a terme. Així que aniré fins a la galeria Pelaires per gaudir del sempre impecable i admirat Girbent, hiperrealista, monumental i perfeccionista. Al Casal Solleric, ni més ni menys que un dels nostres internacionals de referència, Bernardí Roig, que exposa al ShowCase, al pati, a l’habitació roja i al balcó del casal. Tampoc no es pot deixar de veure la retrospectiva que els comissaris Cati Vallespir i Joan Carles Gomis dediquen a Tomeu Ventayol.

Gaudiré al Principal de Palma de Coralina, una serventa amorosa, de Carlo Goldoni amb la signatura d’Oriol Broggi i amb una interpretació magistral de Mireia Aixalà. Ella és la gran protagonista d’una història que, tot i que convencional, remet a moltes lectures tan interessants com divertides. El magnífic treball del text el signa Ramon Vila. Dissabte, 13 d’abril, a les 20 h.

'Coralina, una serventa amorosa'

Intentaré anar al Palau de la Música de València, on el pianista Grigory Sokolov ofereix un extraordinari concert en el qual interpretarà quatre duets i una partita de Johann Sebastian Bach, set masurques de Frédéric Chopin i nou peces d’Escenes del bosc, de Robert Schumann. El nombre de bisos sempre és una incògnita, però, en qualsevol cas, sempre molts més del que és habitual. Dimecres, 10 d’abril, a les 19.30 h.

Aniré a l’Auditori de Manacor, on Sergi Belbel mostra l’adaptació teatral que ha fet de la pel·lícula The Party, de Sally Porter, i que, amb el mateix títol, interpreten Queralt Casasayas, Biel Durán, Àngels Gonyalons, Montse Guallar, Jordi Díaz, Marta Rivera i Lluís Soler. Una comèdia àcida, on amb la coartada d’una reunió d’amics, o alguna cosa semblant, l’amfitriona, a la qual acaben de nomenar ministra, un banquer, un xef de reconegut prestigi i un remeier espiritual, es fa una dissecció de la condició humana sense pietat i amb algunes rialles que obren un munt, o dos, de temes prou interessants i des de diferents punts de vista. Dissabte, 13 d’abril, a les 19 h.

stats