Agenda cultural
Cultura 23/06/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
'Jo, travesti', de Roberto G. Alonso

La setmana que comença, amb Cati Moyà

Aprofitaré una oportunitat única per veure en directe Pitxorines, un dels grups revelació d’aquesta temporada. Serà al bucòlic entorn de l’església Nova de Son Servera, on oferiran un concert en què, com han demostrat en el primer àlbum, publicat amb el títol Un so qui no es gasta, les melodies tradicionals agafen noves formes, sempre sorprenents i contemporànies gràcies al talent de les nou integrants del grup, de procedències i trajectòries ben diferents. La seva ja cèlebre versió del ‘Vou, veri, vou’, però també ‘Madò Cati Bel’, ‘La dama de Mallorca’, ‘Na Dolores és llarga i prima’ i la molt emocionant revisió d’’Amoretes’ seran algunes de les cançons que de segur hi sonaran. Dijous, 27 de juny, a les 21 h.

Sortiré trasbalsada del cine, cosa inevitable amb els films de Iorgos Lanthimos. Mig any després de sacsejar la cartellera amb Poor things torna a triar Emma Stone de protagonista de Kinds of Kindness, un triangle de personatges insatisfets que recollí premi, i que va dividir la crítica, en la darrera edició del festival de Canes. A partir del divendres 28, en versió original a CineCiutat.

Passaré per l’Agua Bar de Palma per escoltar els participants de la pròxima cita de micro obert organitzada pel col·lectiu Fil de Pua, amb els poetes Pere Perelló i Àngel Terrón. entre ells. Dimarts, 25 de juny, a les 19.30 h.

Descobriré les noves mirades entorn de la cultura LGTBIQ+ a la segona part de les projeccions Five Films for Freedom, un cicle de curtmetratges coordinat pel British Council i la mostra de cinema Out! i que es duu a terme al Centre Flassaders de Ciutat. Dimarts, 25 de juny, a les 18.30 h.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Aniré fins a Son Marroig, al primer concert del Festival Internacional de Música de Deià, a càrrec del pianista francès Pascal Rogé i l’espanyola Elena Font. Tres peces el primer, interpretant Debussy, Poulenc i Ravel, mentre que la segona ho farà també amb Debussy. Conclouran amb més Debussy, la Petite Suite, composició per a piano a quatre mans. Dins del marc del mateix festival, divendres, el pianista rus establert als Estats Units Boris Berman, ja habitual de l’efemèride, oferirà, en aquesta ocasió al palau March de Palma, un concert amb composicions de Franz Schubert, Sergei Prokoviev i Claude Debussy. Dimecres, 26 de juny, a les 20.30 h i divendres, 28 de juny, a les 21 h.

Visitaré Es Baluard Museu, on s’ha inaugurat l’exposició Normopatías, comissariada per Carles Guerra i formada per peces que van des del final de la Segona Guerra Mundial a les dues primeres dècades del segle XXI, amb creacions de De Wols, André Masson, Jean Fautrier, Helena Almeida i Tàpies, entre molts d’altres. Fins al 12 de gener de 2025.

Recomanaré anar al Principal de Palma, on es reposarà Jo, travesti, de Roberto G. Alonso, amb dramatúrgia i direcció escènica de Josep Maria Miró, interpretada pel propi Alonso i Jordi Cornudella. Un espectacle que reivindica el moviment queer i la cultura drag, estrenat a la presó Model de Barcelona. Diumenge, 30 de juny, a les 19 h.

Escoltaré el segon concert del Festival Bellver amb l’Orquestra Simfònica Illes Balears, dirigida per Pablo Mielgo, acompanyant el violoncel·lista Pablo Fernández. Aquest interpretarà el meravellós Concert per a violoncel Op. 85, d’Edward Elgar. Tancarà la vetlada la Simfonia núm. 6, Pastoral, de Ludwig van Beethoven. Dijous, 27 de juny, a les 21.30 h.

Llegiré La guerra y la música. Los caminos de la música clásica en el siglo XX, del director d’orquestra i pensador John Mauceri. Una novetat a la col·lecció El Ojo del Tiempo, on parla de la influència que varen tenir les dues guerres mundials en la història de la música clàssica. Mauceri analitza els motius pels quals a partir de 1930 tan poques obres s’incorporaren als repertoris habituals, o com Hitler es va aprofitar de la música de Wagner, o les Obertures a la Gran Guerra de Stravinski i Schönberg… Traduïda de l’anglès per Lorenzo Luengo, està editada per Siruela.

stats