Agenda cultural
Cultura 30/06/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Agenda cultural

La setmana que comença, amb Cati Moyà

No faltaré a la celebració de la unió de dos dels grans talents illencs, la menorquina Anna Ferrer i la mallorquina Clara Fiol, a l’espectacle musical i poètic Sal als ulls. Al cicle La Lluna en Vers, organitzat per la Fundació Mallorca Literària, aquestes dues cantants que tan encertadament han trescat en les arrels de la música en els seus projectes s’uniran per donar veu a poetes com Emily Dickinson, Maria Mercè Marçal i Juana Dolores Romero, entre d’altres. Serà en una vetllada on els tamborins es mesclaran amb sintetitzadors en un entorn immillorable, a Consolació, a Sant Joan, on també actuarà Alidé Sans, qui presentarà nou disc, Arraïtz, molt lligat a les inquietuds de Fiol i Ferrer. Dissabte, 6 de juliol, a les 21 h.

Escoltaré una vegada i una altra una de les novetats cridades a convertir-se en cançó de l’estiu: Nit tropical, de Renaldo & Clara, banda que va protagonitzar un dels millors concerts del passat Mobofest. La lleidatana Clara Vinyals torna ara amb un senzill de tonada més que aferradissa i sensual que té la col·laboració de Sami Galbi i Bendriss.

M’acostaré al cinema a la fresca que organitza l’Ajuntament de Palma: en concret, no em perdré La innocència, protagonitzada per Laia Marull, que es projectarà a la platja de Can Pastilla. Dimarts, 2 de juliol, a les 22 h.

Viuré un dels vespres més especials de la nova edició del festival A Jazz de Mar, a Portocolom, amb el concert d’Alabaix Big Band dirigit per Toni Vaquer, una trobada de músics illencs i forans que es convertirà en tota una festa del jazz. Diumenge, 7 de juliol,

a les 22 h.

Em capficaré en els dietaris de Mircea Cărtărescu, publicats per Lleonard Muntaner, una d’aquestes lectures que demanen temps, no només per llegir, sinó per pair allò llegit. Traduïts per Xavier Montoliu Pauli i amb un pròleg de D. Sam Abrams, aquesta primera edició en català de les notes íntimes d’un dels grans escriptors contemporanis permet submergir-se en els gustos i vivències de l’autor de clàssics recents com Solenoide

La setmana que comença, amb J.A. Mendiola

Tornaré al castell de Bellver, on la Simfònica de les Illes Balears oferirà el tercer concert de la temporada estival de la formació, que, per a l’ocasió, serà dirigida per Jonathan Cohen, com ho feu fa dos anys. El programa només es pot qualificar d’una coherència extrema, tant és així que els tres primers compositors que hi figuren naixeren amb tan sols dos o tres anys de diferència i finaren tots tres en només vuit. Parlam de Georg Philipp Telemann, George F. Haendel i Jean P. Rameau. Per tant, concert barroc, gens habitual, ja veurem amb quants components, que conclourà amb la reconeguda Simfonia núm. 40, de Wolfgang A. Mozart, el gran continuador de tots ells, amb segell propi. Dijous, 4 de juliol, a les 21.30 h.

No em perdré Bob Pop al Principal d’Inca, on farà una intervenció farcida d’intel·ligència gens artificial, mala llet i gràcia, com és habitual, de la mateixa manera que recomanaria qualsevol dels seus dietaris, un altre imaginativa delícia, amb idèntics ingredients. Dilluns, 1 de juliol, a les 19.30 h.

Aniré a CineCiutat per veure Kinds of Kidness, la darrera criatura del peculiar realitzador grec Yorgos Lanthimos, projectada al darrer Festival de Canes. Protagonitzada per l’oscaritzada Emma Stone amb Jesse Plemons, Willem Dafoe Hong Chau i Hunter Schafer, entre d’altres. Per descomptat que no estam davant una pel·lícula convencional, ans al contrari, irònica, ocorrent i original.

Recomanaré anar a Son Bono, on tindrà lloc el segon concert del festival rebatejat com a FestMusic Mallorca. Hi intervindran la violinista Maristela Patuzzi i la pianista Margherita Santi, que oferiran composicions de qui millor fusionà la música folklòrica amb la clàssica, Béla Bartók, i de dos dels romàntics per excel·lència, Ludwig van Beethoven i Robert Schumann. Diumenge, 7 de juliol, a les 20.30 h.

Gaudiré, un any més, de l’indiscutible i incommensurable talent del pianista català Josep Colom. Serà dins el marc del Festival Internacional de Música de Deià al palau March. Serà un programa que dedicarà la primera part a quatre composicions del mateix intèrpret, mentre que a la segona la iniciarà amb la Sonata en do major K545 i continuarà amb un interessant recull de Confluències Bach-Chopin. En el mateix festival, el pianista Moye Chen actuarà a Son Marroig amb peces de Brahms. Divendres, 5 de juliol, a les 21 h, i dimecres 3 a les 20.30 h.

stats