No te'n perdis ni una
Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve
La setmana que comença, amb Cati Moyà
Intentaré trobar lloc a primera fila per no perdre’m ni un detall del concert del cantautor Rufus Wainwright, que fa part del cicle Sons de Nit, en una actuació que serà, sens dubte, memorable. Si bé la seva carta de presentació internacional va ser una sèrie de versions excepcionals de grans clàssics, com el Hallellujah de Leonard Cohen i Across the universe dels Beatles, a poc a poc aquest músic nord-americà ha construït un so inconfusible que es nodreix de nombroses influències, del folk a la música clàssica, passant pels musicals, que de segur lluirà encara més interpretada en directe en un entorn sempre màgic com el del claustre de Sant Domingo de Pollença. Dilluns, 22 de juliol, a les 21 h.
Frissaré que arribi dimecres per veure el darrer capítol de la sèrie Presunto inocente, versió actualitzada i millorada, produïda per Apple TV, a partir del llibre homònim que ja va ser traslladat al cinema als anys 90. Amb un extraordinari Jake Gyllenhaal de protagonista, es tracta d’una sèrie que conserva l’essència de les millors ficcions judicials.
Passaré per la Galeria Fran Reus per explorar la darrera obra del mallorquí Julià Panadès, Pa, suor i pols, que posa la saturació i la societat de consum a l’epicentre d’una mostra multidisciplinària. Fins al 13 de setembre.
Desitjaré ser a Formentera per gaudir del programa doble que hi han programat per celebrar Sant Jaume: serà a la plaça de la Constitució de Sant Francesc amb un concert d’Antònia Font precedit de l’actuació dels eivissencs Projecte Mut. Dijous, 25 de juliol, a les 22.30 h.
M’endinsaré en la història del disc que Robert Wyatt ideà a Mallorca gràcies a Rock Bottom, cinta d’animació que s’estrena en el marc de l’Atlàntida Mallorca Film Fest i que promet ser una celebració de l’amor per la música. A més, la projecció anirà precedida de l’actuació de la inimitable Christina Rosenvinge i del lliurament del premi Masters of Cinema a Montxo Armendáriz, director d’Historias del Kronen, entre d’altres. Al pati de la Misericòrdia dijous, 25 de juliol, a les 21 h.
La setmana que comença, amb J. A. Mendiola
Recomanaré un recorregut musical una mica estrany al mirador del cementeri de Deià. Serà dilluns, dijous i dissabte amb tres protagonistes diferents. El primer dia seran Enrique Pastor and Co. els encarregats de donar vida a la música en un lloc tan poc convencional. Jazz i folk, una mixtura amb peces de qui dona nom a la formació i de Sergi Sellés. Dimecres tocarà el torn a Richard Vinton al piano i veu i Miguel Ramon al saxofon. Més jazz, amb peces de Leonard Bernstein, Charles Trenet i Richard Vinton, entre d’altres. Dissabte serà el grup MAAG amb un recull de peces mítiques de la història del pop que van des dels Beatles fins a Van Morrison, Eagles… Dilluns 23, dijous 25 i dissabte, 27 de juliol, a les 21 h.
Llegiré, de bell nou Groucho y yo en l’edició que vaig trobar en una llibreria de vell i que fa 52 anys em va fer riure com mai amb un llibre a les mans. Un exercici de nostàlgia i un homenatge a qui va ser l’indiscutible líder dels germans Marx. Recuper la que va ser la primera edició en castellà, de Tusquets Editores, amb portada de Clotet i Tusquets, per a la col·lecció Cuadernos Ínfimos.
Aniré fins a Son Bono per concloure la setmana. Serà el darrer concert de la primera part de Festmusic, que tornarà al setembre. Interpretat pels integrants de Voicello, Carme Garí, Gabriel Fiol i Miquel Marquès, acompanyats per Les Muses de l’Art, amb el títol de Resonare. Entre el passat i el futur. Diumenge, 28 de juliol, a les 20.30 h.
Tornaré al castell de Bellver al penúltim concert del festival amb l’OSIB, dirigida per Joji Hattori, acompanyant la violinista Leticia Moreno, que interpretarà Tzigane, de Ravel, i Fantasía sobre Carmen, de Sarasate. Abans, l’orquestra obrirà la vetlada amb l’Obertura d’El Baró gitano, d’Strauss II, i la tancarà amb la Simfonia núm. 4 ‘Italiana’, de Mendelssohn. Dijous, 25 de juliol, a les 21.30 h.
Gaudiré a la presentació del darrer disc de Joan Valent, qui al piano estarà acompanyat per Joan Martorell a l’electrònica i un quintet de corda encapçalat per Smerald Spahiu. El títol, Renéixer, té com a raó de ser haver trescat per composicions que havien quedat en algun prestatge o dins algun calaix oblidat, que Valent ha recuperat i estructurat de bell nou, a més d’algunes altres de nova factura. Un exercici d’eclèctica versatilitat que podrem escoltar a la Fundació Toni Catany de Llucmajor i sortirà al mercat al setembre. Divendres, 26 de juliol, a les 20.30h.