No te'n perdis ni una
Cultura 04/08/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Cartell del festival Jazz sa Pobla.

La setmana que comença, amb Cati Moyà

Celebraré l’any Estellés al jardí de la Casa Llorenç Villalonga de Binissalem amb l’espectacle Va com va: tribut a la paraula de Vicent Andrés Estellés, protagonitzat per Aina Zanoguera, Anna Berenguer i Marina Mulet. En ell, les tres artistes dialoguen amb el passat de la llengua i la cultura a través d’una sèrie de converses amb aquelles que avui dia encara el preserven: les padrines. Es tracta d’un espai de reflexió i recuperació de la memòria col·lectiva emmarcat en el cicle La Lluna en Vers, de la Fundació Mallorca Literària, i que servirà per sumar-se a la commemoració del centenari del naixement del gran escriptor valencià amb un viatge als fonaments de l’experiència cultural. Dissabte, 10 d’agost, a les 22 h.

Confiaré en l’inesgotable talent del cineasta M. Night Shyamalan per mantenir els espectadors aferrats a la cadira, com ja va demostrar amb clàssics com El sisè sentit, The village o Unbreakable. Ara hi torna amb Trap, una història a mig camí entre el drama i el terror vista des dels ulls d’un pare i una filla que assisteixen a un concert plegats. A partir del 9 d’agost.

Recuperaré un clàssic literari estiuenc, La meva família i altres animals, de Gerald Durrell, una crònica tan divertida com encantadora del viatge d’una família britànica a Corfú a mitjan segle XX. Empúries.

El clàssic literari 'La meva família i altres animals'

Aprofitaré per visitar Som Palau / Som Estable, la proposta de l’artista Ana Laura Aláez a Es Baluard. Es tracta d’un diàleg amb el buit construït a partir d’una peça escultòrica amb què reflexiona sobre la seva relació amb Mallorca. Fins a l’1 de setembre.

M’acostaré a l’homenatge a Víctor Uris que han preparat des de l’organització del festival Jazz sa Pobla per a la seva trentena edició. D’una banda, s’ha programat un concert en record del músic mallorquí, que va morir el passat mes d’abril, que es durà a terme dia 8 d’agost a Sa Congregació. De l’altra, es podrà visitar l’exposició Et regalo la meva mirada, formada per diferents retrats d’Uris, a Ca’n Cirera Prim, fins dia 20 d’agost.

La setmana que comença, amb J.A. Mendiola

Gaudiré a Pollença del concert que serà el més mediàtic de tot l’esdeveniment. Dimecres, la pianista xinesa Yuja Wang, que fa dos anys va cancel·lar la seva actuació al Claustre de Sant Domingo, serà l’encarregada de posar la cirereta a l’inabastable pastís pollencí, amb peces de Debussy, Chopin i Ravel i naturalment amb el cartell d’entrades exhaurides des de fa estona. La mateixa setmana, dissabte, i idèntic indret, el Trio Vibrart, Miguel Colom al violí, Fernando Arias al violoncel i Juan Pérez Floristán al piano, interpretaran el Trio per a piano núm. 4, d’Antonin Dvořák, de sis moviments, i a la segona part el Trio per a piano núm. 1, de Felix Mendelssohn. Dimecres, 7 d’agost i dissabte, 10 d’agost, a les 22 h.

Aniré fins a Llucmajor, al Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, per veure dues exposicions de nivell superior. Per una banda, Toni Catany, Retrats i ceràmiques de Miquel Barceló, molts retrats de moltes èpoques i tres grans peces del felanitxer que fan goig. No és tot. A la sala contigua llueixen altres dos noms que figuren en lletres de motlle a la història de la fotografia, com són els d’André Kertész i Jacques Henri Lartigue.

Llegiré El eco del tiempo. La segunda Guerra Mundial. El holocausto y la música de la memòria, de Jeremy Eichler, o el que és el mateix, la música com a testimoni de la història a través de les vivències de Strauss, Schömberg, Shostakóvich i Britten. Editada per Paidós Contextos.

Recomanaré el concert que tindrà lloc a l’emblemàtic Son Marroig, on els pianistes Xin Wang i Florian Koltun, oferiran peces de Smetana, Brahms, Mozart a la primera part i ni més ni menys que la Simfonia núm. 5, de Beethoven en la versió per a dos pianos, a la segona. Dimecres, 7 d’agost, a les 21 h.

Aconsellaré a qui li agradin les gales líriques que no es perdi la que tancarà el Festival Bellver, on podran gaudir de cinc solistes de l’òpera d’Hamburg. Seran la soprano Yeonjoo Katharina Jang, la mezo Claire Gascoin, el tenor Aaron Godfrey Mayes, el baríton Grzegorg Pelutis i el baix-baríton Lian James Karai, els quals, a les ordres de Pablo Mielgo i acompanyats per l’Orquestra Simfònica Illes Balears, interpretaran àries de Carmen, L’Elisir d’amore, Norma, Don Pasquale, Falstaff i Les pêcheurs de perles, entre d’altres. Dimecres 7, a les 21.30 h.

stats