No te'n perdis ni una
Cultura 11/08/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
L'actor Jeremy Allen White, protagonista de la sèrie 'The Bear'.

La setmana que comença, amb Cati Moyà

Agrairé l’oportunitat de veure en directe i junts dos dels grans talents de la música actual al concert que oferiran Rita Payés i Xavi Torres al castell de Bellver. Serà en el marc del Palma Jazz Festival quan la trombonista i cantant, amb una de les veus més singulars i lluentes del panorama contemporani, i el pianista i compositor es trobin per segona vegada sobre l’escenari, després del seu recent debut com a duet a Barcelona, i ofereixin un repàs molt lliure del que significa per ells la música jazz. Escoltar la versió que Payés va fer amb la seva mare, Elisabeth Roma, d’Alfonsina i el mar i una de les Quarantena songs de Torres és una bona manera d’esperar fins que arribi el concert. Dijous, 15 d’agost, a les 21 h.

Aniré al Club Pollença per gaudir de les diferents xerrades organitzades en el marc de l’onzena Setmana de l’Arquitectura i el Disseny de Pollença, per on passaran figures que ja han esdevingut clàssics de l’arquitectura contemporània com Esteve Bonell, professionals joves i punters com Marta Armengol i dissenyadors experimentals com Kosmos. Del 12 al 14 d’agost.

Seré a la torre de Canyamel, a Artà, per sentir Buika, una artista capaç de convertir qualsevol tema en una petita obra d’art. És el segon concert que fa a Mallorca aquest estiu, en aquesta ocasió, en solitari. Divendres, 16 d’agost,

a les 21 h.

Comprovaré si és cert tot el rebombori al voltant de The sweet east, una versió passada de voltes d’Alícia al país de les meravelles que s’ha convertit en el darrer fenomen indie del cinema nord-americà. A partir del 14 d’agost a CineCiutat.

Engoliré la quarta temporada de The Bear, una de les sèries revelació dels darrers anys centrada en la vida a la cuina d’un restaurant de Chicago. L’estrès, les angoixes i les frustracions de la vida moderna hi són reflectides amb tota la seva cruesa i complexitat gràcies a una col·lecció de personatges tan carismàtics com entranyables liderats pel genial xef Carmy (Jeremy Allen White) i per la seva lúcida ajudant Sydney (Ayo Edebiri). A partir del 14 d’agost a Disney +.

La setmana que comença, amb J.A. Mendiola

Recomanaré anar fins a la Casa Blai Bonet, a Santanyí, on els creadors Marc Vilajuana, Alejandro Narés i Xavier Arqué, els artífexs de Gregotechno, oferiran aquesta proposta escènica, musical i audiovisual amb la qual han ajuntat el cant gregorià amb la música electrònica contemporània. Un exercici de recerca de continguts i trets que agermanen dos tipus de música tan sols allunyats en el temps, però amb moltes més concomitàncies estructurals del que pugui semblar. Diu el programa de mà: “Un viatge escènic amb pes històric, ambient de ball i interdisciplinarietat artisticocientífica. Sens dubte, un projecte que com a mínim desperta curiositat. Dissabte, 17 d’agost, a les 21 h.

Assistiré, al claustre de la Cartoixa de Valldemossa, al concert que el pianista Kamil Pacholec oferirà dins el Festival Chopin i en què retrà homenatge al protagonista de la història. De Chopin n’interpretarà tres masurques i dos valsos, i a la segona part, Johannes Brahms i Maurice Ravel compartiran rellevància. Del primer, Sis peces 0p. 118, i del segon, Miroirs, el 3 i el 4. Diumenge, 18 d’agost, a les 21.30 h.

Gaudiré de més piano amb el concert que oferirà la jove intèrpret xinesa Jinfang Tan, a Son Marroig i a Sa Bassa Rotja dins el Festival Internacional de Música de Deià. Chopin, sempre Chopin, serà el gran i únic subjecte el·líptic de la vetlada. Dimecres, 14 d’agost, a les 21 h i divendres 16 a les 21.30 h.

Veuré al canal del CaixaFòrum Goyasaurio, tot el procés creatiu del documental que Carlos Saura va enregistrar quan rodava Goya 3 de mayo. Un migmetratge que ens mostra la visita que el director va fer al museu del Prado, a més de tota una sèrie de reflexions i comparacions amb els seus fotosaurios –fotografies pintades–, una altra de les grans passions artístiques del cineasta.

Escoltaré els dotze integrants de l’orquestra File Consort, dirigida per Théotime Langlois de Swarte, també al violí, els quals seran els encarregats d’aportar la presència barroca al 63è Festival de Pollença. Un recorregut per la inabastable producció d’Antonio Vivaldi, també conegut com Il prete rosso, en què inclouran, a més d’una versió de Les quatre estacions, enramellades amb dues Xacones i La Fida Ninfa Tempesta di Mare, la Simfonia en si menor i el Concerto pour violon en re menor. Dissabte, 17 d’agost, a les 22 h. 

stats