No te'n perdis ni una
No te'n perdis ni una
La setmana que comença, amb Cati Moyà
Recordaré la desapareguda Nora Albert, escriptora, traductora i gestora cultural que ens va deixar a final de l’any passat, rellegint algunes de les seves obres. A més de per les seves pròpies creacions, amb títols com Lletra menuda, Punta Galera i Mots i brases, Albert va destacar per la seva apassionada dedicació a la traducció de l’obra de poetes italianes com Antonella Anedda, Maria Grazia Calandrone i, molt especialment, Alda Merini. De fet, la darrera obra que ens va deixar la poeta eivissenca, que va sortir poc després de la seva mort, va ser la traducció dels diaris que Merini va escriure durant la seva estada al manicomi, L’altra veritat: diari d’una diferent, publicat per AdiA Edicions.
Tornaré a Suralita, l’espai que Joana Gomila i Laia Vallès gestionen a Manacor i que disposa d’una programació més que engrescadora. En el marc del cicle Surar, de diàlegs oberts al voltant dels processos de creació que s’hi duen a terme, s’hi oferirà una primera aproximació al darrer projecte de Sabina Witt, Lautgedicht, encara en procés. Dissabte, 24 d’agost.
Seré als jardins de la Cartoixa de Valldemossa, un marc idíl·lic per retrobar-nos amb les atmosferes de Tiu, qui després d’uns anys de silenci torna als escenaris per presentar el seu nou treball, Assaig obert. Dijous, 22 d’agost, a les 22 h.
Gaudiré de sentir en directe la calidesa de Judit Nedderman, qui tancarà la gira de presentació del seu darrer treball, Lar, al puig de Consolació, on ressonarà el talent de la catalana per ajuntar influències i extreure’n noves tonalitats. Diumenge, 25 d’agost a les 20.30 h.
M’empassaré la darrera creació del periodista Carles Porta, tot i que en realitat sigui la primera, la que va encendre les curolles d’investigador del creador de Crims. En vuit capítols televisius repassa el cas que, des de fa quasi trenta anys, ha resseguit i analitzat amb diversos formats. Al llibre i al pòdcast radiofònic s’hi afegeix ara una sèrie que, pel que diuen, és digna d’entrar a la categoria dels millors true crimes.
La setmana que comença, amb J.A. Mendiola
Aniré fins a la finca de Son Marroig, la casa pairal de l’esdeveniment a Deià, o al palau March de Ciutat per escoltar la parella formada per Zuill Bailey, violoncel·lista nord-americà, guanyador d’un Grammy, i la pianista d’origen rus Natascha Paremsky, visitants habituals del Festival Internacional de Música de Deià. Els dos virtuosos oferiran un concert integrat per peces de Frédéric Chopin, com ara la Sonata per a piano núm. 2 en si bemoll menor i la Introducció i polonesa brillant, núm. 3 per a violoncel i piano, i de Serguei Rakhmàninov, de qui interpretaran obres cabdals Vocalise, op. 34 i la Sonata per a violoncel i piano en sol menor, op. 19. Dimecres, 21 d’agost i divendres 23, a les 21 h.
Llegiré Caminantes. Flâneurs, paseantes, walkmans, vagabundos, peregrinos –tenc amics així–, d’Edgardo Scott, on parla dels savis despistats que badoquen entre les multituds com si no s’adonassin de res, encara que ho observen tot amb cura microscòpica. Parla de Poe, de Baudelaire, que batejà aquests individus als seus Quadres parisencs. Gatopardo Ediciones.
Veuré en quatre horabaixes, com ha de ser, la Tetralogia de L’anell del Nibelung, de Richard Wagner, que MediciTV ofereix en directe des del teatre de l’Òpera de Zurich, amb Kalus Florian Vogt com a Sigfried; Camilla Nylund com a Brünnhilde i Tomasz Nylund com a Wotan.
Recomanaré, si en aquesta ocasió no hi puc anar, el darrer concert del valldemossí Festival Chopin, en el qual Bartomeu Jaume i Miquel Estelrich interpretaran deu Sonatines, de Pedro Tintorer, el Rondó per a dos pianos, de Chopin, la Balada per a dos pianos, de Jaume Mas Porcel i la Sonata per a dos pianos, de François Poulenc. Diumenge, 25 d’agost, a les 21.30 h.
Escoltaré, com no pot ser d’una altra manera, el concert que la Freiburger Barockorchestra, dirigida per Gottfried Von Der Goltz i amb Kristian Bezuidenhout al fortepiano, oferirà al claustre de Sant Domingo. Un altre esdeveniment del Festival de Pollença per emmarcar, amb Wolfgang Amadeus Mozart com a gran estrella de la funció. Del geni de Salzburg n’interpretaran la Simfonia núm. 29, el Concert per a piano núm. 17 i el núm. 9, a més de la Simfonia en sol menor op. 6, del seu coetani Johann Christian Bach. Dissabte, 24 d’agost, a les 22 h.