Agenda cultural
Cultura 25/08/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Frame de 'Volveréis', la darrera pel·lícula del singular i lúcid cineasta Jonás Trueba

La setmana que comença, amb Cati Moyà

Descobriré la nova proposta de Caamaño&Ameixeiras, convertides en una de les apostes segures de La Lluna en Vers. Si fa dos anys hi passaren per presentar Aire!, ara hi tornen amb el darrer treball, Quitar o aire!. Un disc amb què s’endinsen novament en la música tradicional gallega des d’una perspectiva contemporània, que inicialment era més alegre i popular i que a poc a poc ha mutat cap a un aspecte més fosc i íntim, com demostren temes com ‘A pequena morte’, ‘Xota de vente comigo’ i ‘Mortalla de morte, mortalla de amor’, que de segur prendran una dimensió encara més màgica i profunda quan sonin en directe a la Casa Llorenç Villalonga de Binissalem. Divendres, 30 d’agost, a les 21 h.

Esperaré amb ànsia que arribi dimarts dia 27 per poder veure la quarta temporada de Sólo asesinatos en el edificio, un doi de sèrie protagonitzat per uns Steve Martin, Martin Short i Selena Gómez que sembla que ni s’esforcin per interpretar els seus personatges, tan ben acompanyats com estan. Però ja se sap: una llepolia no fa mal, de tant en tant. A partir de dia 27 d’agost, a Disney +.

Aniré a la trenta-sisena Mostra de Teatre d’Alcúdia a la porta del Moll per gaudir d’un complet itinerari rondallístic pels carrers del municipi guiat per ‘Mossèn Alcover’, que tindrà acompanyament musical. Divendres, 30 d’agost, a les 19 h.

Seré a primera fila per tornar a veure Volveréis, la darrera pel·lícula del singular i lúcid cineasta Jonás Trueba, una de les joies de la passada edició de l’Atlàntida Mallorca Film Fest capaces d’enrampar el coret de qualsevol cinèfil. A CineCiutat a partir de divendres, 30 d’agost. 

Passejaré per Ciutat seguint els senyals que guien els poemes recollits a Palma en vers, una antologia coordinada per l’escriptor Miquel Àngel Llauger i publicada per la Nova Editorial Moll. Hi apareixen versos de clàssics com Miquel Costa i Llobera, Joan Alcover i Bartomeu Rosselló-Pòrcel, però també d’autors contemporanis com Biel Mesquida, Laia Malo i Maria del Mar Bonet, que dibuixen una Palma sòlida, bella i complexa.

La setmana que comença, amb J.A. Mendiola

Gaudiré del concert de cloenda d’un altre Festival de Pollença per posar dins una vasa de gran luxe. Aquesta darrera jornada tampoc no serà una excepció i lluirà de valent amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, una de les millors d’Europa, sobre l’escenari del claustre de Sant Domingo.  Dirigida pel titular, James Gaffigan, vindrà acompanyada per Sergey Khachatryan, violinista armeni i de renom, qui interpretarà el Concert per a violí en re menor op. 47, de Jean Sibelius. Serà rere la Simfonia núm. 3, en fa major, op. 90, la més breu de les quatre que compongué Johannes Brahms i abans de l’Obertura Leonora, núm. 3, op. 728, de Ludwig van Beethoven. Divendres, 30 d’agost, a les 22 h.

Compraré el primer volum de l’Àlbum de Flora de les Balears, en el qual podem trobar fins a 63 espècies del grup de les espermatòfites –plantes que fan flor i fruit–, amb textos de la biòloga Margalida Llabrés i dibuixos de Vicenç Sastre, artista, erudit i caminant. Dolmen Editorial.

Veuré a Netflix el documental Wim Wenders Story of His Early Years, sobre un dels directors de qui mai no m’ha decebut cap de les seves pel·lícules. Des d’Un llamp sobre l’aigua, mai no he deixat d’admirar l’obra de Wim Wenders. Tampoc no estaria malament tornar a veure A perfect day, a Filmin.

Visitaré la Fundació Toni Catany per veure l’exposició que, amb el títol Fotografia i arquitectura, exhibeix 23 obres de la Col·lecció Josep Lluís Mateo, arquitecte de reconegut prestigi amb un ventall d’autors que va des de Francesc Català-Roca fins a Hiroshi Sugimoto i Toni Catany. A més, hi podrem contemplar dos gravats de Giovanni Batista Piranesi. Fins al 15 de setembre.

Escoltaré a Son Marroig els integrants de les Jornades Professionals DIMF 2024 a la primera cimera de Festivals Internacionals de Música, en la qual intervindran la violinista Helen Hwaya Kim, el violinista Martin Sher, el violoncel·lista Zuill Bailey i els pianistes Nastasha Paremsky i Alfredo Oyagüez, també director del Festival Internacional de Música de Deià, els quals interpretaran obres de Mozart, Kodaly, Halvorssen, Rodrigo i Turina. Com una mena de jam session de música clàssica, amb alguns dels músics que han participat en aquesta edició de l’esdeveniment. Dimecres, 28 d’agost, a les 21 h.

stats