Agenda cultural
Cultura 01/09/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Frame de Bitelchús Bitelchús

La setmana que comença, amb Cati Moyà

Acompanyaré Antònia Vicens a Rata Corner, on presentarà la darrera novel·la, Crideu la mort errant, digueu-me on va, una història tan torbadora com poètica protagonitzada per Elisenda, de 10 anys, que ens situa a mitjan segle passat. Amb la destresa que sempre ha demostrat l’escriptora per construir narracions magnètiques i memorables, aquesta nova incursió a la narrativa connecta tant amb les fabulacions i temàtiques dels seus inicis com amb les incursions a la poesia que ha fet en els darrers anys, més que coneixedores en les poderoses imatges que crea gràcies a un inesgotable domini de la paraula i de totes les seves variacions, matisos i repercussions. Divendres, 6 de setembre, a les 19 h.

Passaré pel casal Solleric de Palma per gaudir de l’exposició Las Veces, un projecte pensat especialment per a aquest espai a càrrec de l’artista Lucía Gorostegui, que reflexiona sobre la memòria, la percepció i l’expressió artística gràcies a tota una sèrie d’elements que interactuen i dialoguen amb el seu entorn tant en l’espai com en el temps. Fins al 8 de setembre.

Diré adeu a Frank Bascombe amb la darrera novel·la que li ha dedicat el nord-americà Richard Ford, Sé mía, després d’haver-lo gaudit a obres com El cronista d’esports, Acció de gràcies i Francament, Frank. Editorial Anagrama.

Descobriré la proposta del duet de DJ Elyella, els encarregats d’inaugurar la cinquena edició del cicle Mallorca Live Nights amb una proposta d’arquitectura sonora a mig camí entre l’electrònica i el pop. Al recinte Mallorca Live de Calvià. Divendres, 6 de setembre, a les 22 h.

Em retrobaré amb un dels meus personatges cinematogràfics preferits, creat per l’autor de l’exitosa saga Blackwater, Michael McDowell, gràcies a l’estrena de Bitelchús Bitelchús, segona part de la cinta dirigida per Tim Burton i protagonitzada per Michael Keaton que es va estrenar ara fa 36 anys. Tots dos hi tornen, acompanyats una altra vegada per Winona Ryder i amb incorporacions, com les de Monica Bellucci, Jenna Ortega i Justin Theroux. A partir del 6 de setembre.

La setmana que comença, amb J.A. Mendiola

Aniré el claustre de Sant Domingo, a Pollença, on, després del festival de referència, toca el torn a Bernat Quetglas al capdavant de l’Orquestra de Cambra de Mallorca, amb la qual des de fa anys organitza tot un seguit de concerts dedicats a un compositor determinat. Per a l’ocasió, seran dos: Giaccomo Puccini i Antonin Dvorak. Iniciaran el recorregut amb el primer i ho faran, naturalment, amb una òpera, ni més ni menys que Tosca, semiescenificada. Caterina Meldolesi serà Tosca, Antoni Lliteres interpretarà Caravadosi, Jorge Tello donarà vida a Scarpia i Pablo López interpretarà Angelotti. El cor serà el de Studium Aureum, dirigit per Carles Ponseti. Dissabte, 7 de setembre, a les 20 h.

Proposaré anar a Santanyí per gaudir del fantàstic muntatge que propicià Estudi Zero sobre els poemes d’Antonina Canyelles. Irreverent, divertida, brillant, festera, així és ella, i així ho ha reflectit Pere M. Mestre, amb la seva troupe, formada per Pepa Ramon, Xim Vidal, Lourdes Erroz, Laura Dalmau, Joseda Ropero i Maria Rosselló, amb música en directe interpretada per Zorian Ivaniv i Oleh Zahiney. Dissabte, 7 de setembre, a les 20 h.

Escoltaré la conferència que tindrà lloc al Principal de Ciutat a càrrec de les escriptores Irene Vallejo –El infinito en un junco– i Anna Plantagenet –Tres días en Orán– amb el títol La memoria de las palabras: viajes y migraciones literarias. Interessant seria un eufemisme. Dijous, 5 de setembre, a les 19 h.

Gaudiré de la Festa Estellés, una jam poètica, recital i música en directe que tindrà lloc a Embat Llibres per celebrar, el dia que cal, el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés, el poeta de Burjassot, una manera molt adient per reivindicar la nostra llengua. Hi intervindran Antonina Canyelles, Juanjo Castelló, Noelia Díaz, Paco Esteve i Paco Verdú. Dimecres, 4 de setembre, a les 19 h.

Cercaré una estona per veure Darrer muntatge –així l’han batejada– de Calígula, la de Tinto Brass, una pel·lícula que fou mítica fa gairebé quaranta anys. Ho va ser per raons més que res extracinematogràfiques, però amb aquest muntatge, que no ha fet el director ni n’ha volgut saber res, es recupera el vessant més històric del més cruel de tots els emperadors romans. Aquest no era un títol que es pogués aconseguir amb facilitat. La cinta és protagonitzada per Malcom McDowell i Helen Mirren i amb guió de l’insigne Gore Vidal. Filmin. 

stats