No te'n perdis ni una
Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve
La setmana que comença, amb Cati Moyà
M’instal·laré al Jardí de la Misericòrdia de dijous a diumenge amb motiu de la celebració de la 35a edició de la Setmana del Llibre en Català de Palma, que enguany canvia d’ubicació, però que manté l’essència de sempre: demostrar, any rere any, el bon moment que viu la literatura en català. Llibreries, escriptors, lectors i editorials es donaran cita amb una vintena d’activitats que començaran amb el pregó de la periodista Margalida Solivellas en un acte presentat per Marta Bergas i que anirà seguit del concert de Tiu, que serà només l’aperitiu d’una programació farcida de presentacions i novetats, col·loquis i debats i també propostes per a tota la família. Del 12 al 15 de setembre a la Misericòrdia.
Recuperaré una de les pel·lícules que més trastocada m’han deixat en els darrers temps ara que ha aterrat al catàleg de Filmin. La guanyadora de la Palma d’Or de Canes de 2022, El triangle de la tristesa, és una història imprevisible, crua i punyent a parts iguals, cosa que comença a ser habitual en la trajectòria del director, Ruben Östlund. A partir del 8 de setembre.
Trescaré pels contes de Katherine Mansfield, recollits en un sol volum i traduïts per Pep Julià, Anna Llisterri i Marta Pera. Mansfield va ser una de les grans influències de Mercè Rodoreda i John Cheever, entre d’altres. Proa
Gaudiré de la darrera de les semifinals del concurs Pop Rock de l’Ajuntament de Palma, que tindrà lloc a Es Gremi i on es podran escoltar les propostes de David Cabot, Licata i Lucía Servera. La final arribarà just dues setmanes després. Dissabte, 14 de setembre, a les 20 h.
Visitaré el Centre d’Investigació Escènica de Sineu per descobrir Odissees, una proposta de la companyia mallorquina La Mecànica que forma part de la programació del festival de teatre visual Ciclop. Segons diuen els organitzadors, és un projecte que no deixarà ningú indiferent, en què la tecnologia serveix per explorar qüestions com la identitat personal, la connexió intergeneracional i la creació de comunitats. Dissabte, 14 de setembre, a les 13 h i a les 20 h, al C.IN.E de Sineu.
La setmana que comença, amb J. A. Mendiola
Retré un merescut homenatge a Tim Burton amb la seva seqüela de Beetlejuice, que tant d’èxit va tenir l’any 1988 i que va ser l’encarregada d’inaugurar el passat Festival de Venècia. A Beetlejuice Beetlejuice repeteixen alguns dels principals protagonistes, com Michael Keaton, Winona Ryder i Catherine O’Hara, als quals s’afegeixen, ni més ni menys, que Justin Theroux, Willem Dafoe i Monica Bellucci. La història transcorr trenta-sis anys després, o sigui, els mateixos des de la primera entrega, quan la família Deetz torna a la llar on va succeir tot i on tot està tranquil, fins que accidentalment s’obre la porta del Més Enllà i, clar, hi fa acte de presència el divertit i caòtic protagonista. Ocimax.
Llegiré la segona entrega de les memòries de Julien Blanc, un autor de qui han hagut de passar anys perquè se li reconegui la vàlua. El títol no sé si és gaire encertat: Listillo, prepara el petate, però, en qualsevol cas, el de la trilogia autobiogràfica resulta prou eloqüent: La vida, sin más. Les cròniques diuen que la vida de Jean Genet, devora la seva, sembla plàcida. Ed. El paseo.
Conduiré fins a Son Marroig, on continua el Festival Internacional de Música de Deià, i per a l’ocasió, el torn serà per al quintet Miramar Ensemble, format per Ramon Andreu, María José Gómez de la Vega, Bruno Lucas, Isabel Fèlix i Rosa Cañellas. Interpretaran obres de Mozart. Dimecres, 11 de setembre, a les 20.30 h.
Aniré al claustre de Sant Domingo de Pollença per al segon concert del festival dedicat a Puccini i Dvorak, protagonitzat per la música de cambra del segon, amb Aitor Hevia al violí, Zuzanna Sosnowska al violoncel i Magí Garcías al piano, com a intèrprets de les Peces Romàntiques per a violí i piano op. 75, el Waldesruhe op. 68 núm. 5 i el Trio op. 90, “Dumky”. Dissabte, 14 de setembre, a les 20 h.
Recomanaré anar a Can Vivot, on Dabraccio Quartet dedicarà un concert a Carmen Rodríguez, Puccini, Beethoven i Ravel. De la primera, n’oferiran una composició recent, inspirada en un poema que descriu el vet gallec, Nordés. De Puccini interpretaran Crisantemi, potser la composició més famosa del de Lucca. De Beethoven oferiran la darrera peça que arranjà abans de morir: la Cavatina del Quartet per a corda núm. 13 en si bemoll major, op. 130, i de Ravel, el quartet que va dedicar a Gabriel Fauré. Dissabte, 14 de setembre, a les 20 h.