Agenda cultural
Cultura 22/09/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Taula italiana

La setmana que comença, amb Cati Moyà

Compartiré el meu entusiasme per l’arribada a Filmin d’una de les sèries més originals i més recomanables de l’any: la britànica Lost boys and fairies. Un home de nom Gabe s’enfronta a tot el que suposa la possibilitat d’adoptar un fill juntament amb el seu al·lot, Andy, una temàtica ja de per si poc explorada en la ficció audiovisual. El format, però, fa que la proposta sigui encara molt més singular i atractiva: una mescla de gèneres en què les escenes musicals i el drama es donen la mà per posar sobre la taula temes com la identitat, el trauma i els prejudicis sense deixar de banda unes més que necessàries (i encertades) dosis d’humor. Tres capítols d’una hora de durada que passen volant. A Filmin.

Triaré bon lloc a la sala de cinema per gaudir d’una de les pel·lícules més esperades de la temporada, per no dir del segle: Megalopolis, la gran epopeia de Francis Ford Coppola, que després de diferents intents frustrats s’ha arribat a estrenar. Segur que val la pena, mal només sigui per veure un dels millors intèrprets de l’actualitat, Adam Driver. Serà a CineCiutat. A partir del 27 de setembre.

Seré a Es Gremi per cridar que “pierdo todo por vos, todo por vos”, com diu un dels temes de Súper Terror, el darrer disc d’Él Mató a un Policía Motorizado, banda argentina que serà en directe a Es Gremi. Diumenge, 29 de setembre, a les 21.30 h.

Trescaré per les diferents activitats programades en el marc de la nova edició de Literanit, un esdeveniment organitzat per la Nova Editorial Moll que omplirà un any més diferents racons de Palma de converses literàries, autors i llibres. Dissabte, 28 de setembre.

Descobriré el guanyador de la nova edició del concurs Pop Rock, un certamen que ha esdevingut tot un revulsiu de l’escena local en aquesta segona etapa, després d’haver-ho estat ja durant la dècada dels 80. Després de tota una sèrie de concerts en què s’ha pogut gaudir dels directes dels participants, artistes emergents de diferents estils i procedències, arriba el darrer concert i la tria definitiva entre els cinc finalistes. Serà a Ses Voltes. Dissabte, 28 de setembre, a les 19 h.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Volaré fins a Barcelona, on comença la temporada d’òpera al Gran Teatre del Liceu amb una estrena d’extraordinari nivell com és Lady Macbeth de Mtsensk, la gran òpera de Dmitri Xostakóvitx, basada en la història original de Nikolai Leskov. S’hi conta la violenta història de la jove Katerina i el seu avorrit marit Zinovi, tan avorrit que enyora la seva vida abans del matrimoni, pobra però lliure. La direcció artística és a càrrec d’Àlex Ollé, i la música, de Josep Pons, en la seva darrera temporada a la Rambla. Ilya Selianov i Sara Jakubiak són la parella esmentada, i Alexei Botnarciuc, el tercer en discòrdia. Una història que va agradar a tothom en la seva estrena a Rússia, menys a Stalin. Dimecres, 25 de setembre, a les 19.30 h.

Recomanaré anar a Ocimax, on tindrà lloc la retransmissió de Don Carlo, de Giuseppe Verdi, des de l’Abadia de Klosterneuburg, un drama històric que conta la relació entre el príncep Carles i la dona del seu pare, el rei Felip II, que va escriure i per ventura inventar Arthur Schiller. Dijous, 26 de setembre, a les 19.30 h.

Escoltaré el primer concert de la temporada de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears al Principal de Palma. Per a l’ocasió, dirigida pel titular, Pablo Mielgo, i acompanyant el pianista menorquí Marco Mezquida. El títol, Del Talaiot al nou món. Per altra banda, estrena absoluta de Talaiot, que és també el títol del seu concert per a piano i orquestra. Dijous, 26 de setembre, a les 20 h.

Aniré a Manacor, a la Sala La Fornal, on es representa Z/B, que no són altres que les inicials de Stefan Zweig i Georges Bernanos, ambdós exiliats al Brasil. Jaume Capó és l’autor d’aquesta hipotètica conversa, interpretada per Óscar Intente com a Zweig i Joan Gomila com a Bernanos, dirigits per Frederic Roda. Divendres 27 i dissabte, 28 de setembre, a les 20 h, i diumenge 29 a les 19 h.

Gaudiré de l’estrena de la comèdia escrita a quatre mans de Rafel Gallego i David Mataró, titulada Taula italiana, amb la qual guanyaren el darrer premi de teatre d’Andratx. Dirigida per Sergio Baos i interpretada per Aina Frau, Alba Flor, Ann Perelló i Esperança Font. Serà a Sa Teulera d’Andratx i conta la història de Glòria Marsé i Rosa di Marco, dues grans dames del teatre que reben un regal enverinat. Un projecte amb una directora de prestigi i una actriu jove i famosa. El problema és que les dues velles glòries s’odien a mort. Divendres, 27 de setembre, a les 20 h.

stats