Agenda cultural
Cultura29/09/2024

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

La setmana que comença, amb Cati Moyà

Agrairé l’existència de l’Espai MajorDocs, un racó de l’Escorxador on els espectadors que surtin de veure un dels documentals programats a la sisena edició de MajorDocs podran compartir les seves impressions i opinions. Entre els llargmetratges que formen la secció oficial d’enguany n’hi ha que tracten el pas a la vida adulta a barris marginals, la vida quotidiana d’un grup de dones que conviuen a una presó xilena i les tensions familiars al voltant d’una herència, a més d’un retorn als orígens protagonitzat per tres generacions de dones palestines. I totes conviden a reflexionar i debatre tant sobre el mateix contingut del documental com sobre el punt de vista i l’aproximació dels cineastes. De l’1 al 5 d’octubre.

Cargando
No hay anuncios

Procuraré tenir lloc a primera fila per escoltar les converses més interessants de la nova edició del Festival Literatura Expandida Magalauf (FLEM), entre les quals hi ha la que compartiran els periodistes Juan Tallón i Javier Gallego, autors de les novel·les El mejor del mundo i La caída del imperio, i que moderarà la companya Maria Llull. Del 3 al 6 d’octubre.

Celebraré la decisió de declarar el 2025 Any Josep Maria Llompart trescant entre els nombrosos textos, poesia i assajos, que va deixar aquesta figura essencial de les lletres catalanes i de la cultura de les Illes Balears.

Cargando
No hay anuncios

M’endinsaré en la gestació de la considerada com una de les millors sèries de la història –i una de les meves preferides– gràcies al documental Wise Guy: David Chase and The Soprano, que, a més, inclou imatges dels càstings originals. A Max.

Aprofitaré la nova edició de Fira B! per recuperar algunes de les peces teatrals, de circ i dansa que s’han produït i estrenat en els darrers mesos a les Balears. Entre les obres programades es troben des d’Els dies bons, basada en la novel·la homònima d’Aina Fullana, fins a Bad moon, que va rebre el premi Ciutat de Palma d’arts escèniques, passant per les darreres propostes de companyies com Mariantònia Oliver, Marilén Ribot i Unaiuna. Del 3 al 6 d’octubre.

Cargando
No hay anuncios

La setmana que comença, amb J.A. Mendiola

Gaudiré al carrer de Blanquerna de la XXV edició del Teatre de Barra, que arriba amb una novetat: no hi ha hagut concurs de textos. Són cinc noves obres inspirades en algunes de les millors. Capítol 2, de Toni Serra; , d’Alfonso Morillas; La bruixa de l’oest, de Bernat Molina; Blaus, marrons i grisos, de Salvador Oliva, i Sense arsènic, per favor, de Joan Bennàssar. La nòmina de directors també fa gola, des d’Alícia Garau fins a Àlex Tejedor, passant per Luis Venegas i Molina i Morillas, que repeteixen rol. Aina Jagla, Santi Celaya, Rodo Gener, Laura Adújar, Sofia Muñiz, Mariona Hauf, Mar Fiol, Salvador Oliva, Aina Compte i Héctor Seoane en seran els protagonistes. Imprescindible. Dijous, 3 d’octubre, a les 19.50 h.

Cargando
No hay anuncios

Recomanaré El rey que fue, a l’Auditòrium, la darrera obra d’Els Joglars amb l’emèrit com a protagonista i Albert Boadella, de bell nou, deu anys després, com a director de la companyia. Ramón Fontseré serà el protagonista d’aquesta paròdia “històrica”. Dissabte 5 i diumenge, 6 d’octubre, a les 19 h.

Arribaré fins a la Llotja per veure l’espectacular exposició de Jaume Plensa. Un autèntic esdeveniment signat per una icona de l’art contemporani, amb la bellesa com a estendard. Dues peces immenses que a Madrid es penjaren al Palacio de Cristal –o aquestes o dues de molt semblants– amb el títol d’Invisibles i a Ciutat les ha batejades com a Mirall. Fins al 15 de febrer.

Cargando
No hay anuncios

Aniré fins al celler de Macià Batle, a Santa Maria del Camí, on Kaledios Trío oferirà el seu concert dins el festival Mallorca me suena. Un recital de música de cambra prou peculiar com ho és pel fet que estigui format per trombó, trompeta i piano. Oferiran peces de Giuseppe Verdi, Ennio Morricone, Leonard Bernstein i John Williams. Diumenge, 6 d’octubre, a les 12 h.

Volaré fins a Madrid, al Teatro Real, per veure Adriana Lecouvreur, de Francesco Cilea, en la històrica versió de David McVicar, amb la qual dona vida a la diva de la Comédie-Française en el París del segle XVIII, a qui Voltaire li dedicà un bell poema en la seva tràgica i estranya mort. Nicola Luisotti dirigirà la funció homenatge als 50 anys de la interpretació d’aquesta òpera a Madrid, a càrrec de Josep Carreras i Montserrat Caballé. Per a l’ocasió, el repartiment inclou Ermonela Jaho, Elina Garanca, Maurizio Murano i Nicola Alaimo. Dimecres, 2 d’octubre, a les 19.30 h.