Agenda cultural

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

The Substance
i J.A. Mendiola
13/10/2024
3 min

La setmana que comença, amb Cati Moyà

Tornaré a la infantesa gràcies a la nova edició de la FIET, la fira de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears, que ha esdevingut ja una de les cites culturals històriques de l’Arxipèlag i que enguany arriba a la vint-i-dosena edició. La programació inclou espectacles internacionals vinguts de Gal·les i Itàlia, estrenes absolutes de propostes per a totes les edats i amb una llarguíssima llista d’activitats que per poc desborda els carrers de Vilafranca de Bonany, un poble que un any més serà conquerit per les arts escèniques en totes les formes i amb tota la diversitat. L’espectacle inaugural serà Qwerin, de la companyia Osian Mellir, i tindrà lloc dijous, 17 d’octubre, a les 21 h. Del 17 al 20 d’octubre.

Faré una escapada a Barcelona per gaudir de l’homenatge als 20 anys de Porca Misèria organitzat en el marc del Serielizados Fest. L’esdeveniment arriba a l’onzena edició amb un programa que inclou noms com el del cineasta danès Thomas Vinterberg, que està a punt d’estrenar la sèrie Familias como la nuestra, a més d’altres homenatges a sèries com Lost. Del 14 al 23 d’octubre.

Trescaré entre les pàgines de Com el so d’un batec en un micròfon, de Clara Queraltó, guanyador del darrer premi Llibres Anagrama, un guardó que mai decep i que va reconèixer Llucia Ramis, Irene Solà i Pol Guasch en anteriors edicions.

Descobriré si la unió del director Alfonso Cuarón i els intèrprets Cate Blanchett, Kevin Kline i Sacha Baron Cohen funciona a la versió en sèrie de la intrigant novel·la Disclaimer, de Renée Knight. A Apple TV.

Comprovaré si tantes crítiques positives sobre La sustancia poden ser certes. La pel·lícula de Coralie Fargeat va tornar de Canes amb el premi a millor guió i ha recollit grans valoracions de crítica i públic a Sant Sebastià. El punt de partida és un producte que et permet tenir un alter ego suposadament més perfecte que tu, segons diuen al tràiler d’aquesta pertorbadora història protagonitzada per Demi Moore i Margaret Qualley. A CineCiutat a partir del 18 d’octubre.

La setmana que comença, amb J.A. Mendiola

Recomanaré efusivament que aneu fins a Manacor per veure l’edició de Teatre de Barra i el cinema clàssic a la sala Gran del teatre de Manacor. Hi podreu trobar tres perles cinematogràfiques sobre l’escenari. La primera, escrita per Joan Bennàssar, dirigida per Bernat Molina i interpretada per Aina Frau i Héctor Seoane. Es diu Arsènic estricnina i cianur i està basada en la famosa Arsènic per compassió. Tofol’s Show és paròdia d’El show de Truman, escrita i dirigida per Santi Celaya i interpretada per Xavi Núñez i Neus Cortès. Casablanca va inspirar Josep Mercadal. La dirigeix Àlex Tejedor i la interpreten Carme Serna i Miquel Àngel Torrens. Diumenge, 20 d’octubre, a les 19 h.

Veuré a Ocimax La habitación de al lado, la darrera pel·lícula d’Almodóvar, amb què va ser guardonat amb el Lleó d’Or en la darrera edició del Festival de Venècia. Protagonitzat per Tilda Swinton, malalta, amb un càncer terminal, i Julianne Moore, corresponsal de guerra i amiga. El tercer en discòrdia, John Turturro. A partir de divendres, 18 d’octubre.

Compraré i llegiré Samuel&Beckett, el darrer còmic que han escrit i dibuixat Jorge Carrión i Javier Olivares, respectivament, després de l’èxit de Warburg&Beach. On acaba Samuel i on comença Beckett? Bona pregunta, que potser contesti la parella. Editorial Salamandra Graphic.

Aniré fins a Bunyola, on la setmana passada al teatre Rafel Ramis va començar el XL Festival de Música. Aquesta segona entrega anirà a càrrec del Trio Quantum, format per Alfredo Ardanaz, violí; Paula Martos, violoncel, i Júlia Martínez, piano. Interpretaran el Trio Dumky, en mi menor, de Dvorák, i el Trio en la menor, de Ravel. Diumenge, 20 d’octubre, a les 18.30 h.

Gaudiré de Pols de diamant, de Pau Coya, la darrera criatura gestada dins el Torneig de Dramatúrgia, del qual va guanyar la novena edició. Ha crescut, fora Mallorca, a la terra ferma, on també ha trobat un bressol amb més possibilitats de ressò. Fou quan va ser guardonat com a Millor Autor Revelació en els premis de la Crítica 2023. Nelson Valente s’hi va posar al capdavant i hi enrolaren Dafnis Balduz i Albert Salazar com a protagonistes d’aquesta història, que conta la denúncia d’una brutal agressió LGTBIfòbica a Dani. Serà al Principal de Palma. Divendres, 18 d’octubre, a les 19 h.

stats