Agenda cultural

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

Fragment de la pel·lícula, Salve Maria, de Mar Coll
3 min

La setmana que comença, amb Cati Moyà

Cercaré lloc a primera fila de la sala Augusta de Palma per gaudir de la nova pel·lícula de Rafa Cortès, que més de quinze anys després de debutar amb Yo –excepcional llargmetratge protagonitzat per Àlex Brendemühl–, torna a les sales amb Amanece en Samaná, amb Luis Tosar, María Luisa Mayol i Luis Zahera. Si bé l’estrena oficial serà el 8 de novembre, els mallorquins la podrem veure abans gràcies a l’Evolution Film Festival, que arriba enguany a la tretzena edició amb convidats com Annette Bening i Asif Kapadia, director de documentals com Amy i Diego Maradona. A més, la programació inclou la projecció de nombrosos curtmetratges i trobades amb cineastes. Del 30 d’octubre al 5 de novembre.

Aniré al pati de les Rentadores de la Misericòrdia per conèixer la proposta de l’artista Laura Torres, autora de la instal·lació Bugaderes, una proposta que recull i reivindica el vincle històric d’aquest espai amb aquelles dones que l’ocuparen i ompliren de complicitats, ensenyaments i, sobretot, sororitat. A partir del 26 d’octubre.

Celebraré la Nit de les Ànimes, d’una manera particular: amb l’actuació de S’Arrual Jazz Mort a Can Lliro, un local imprescindible a l’agenda de manacorins i no manacorins. Dijous 31 d’octubre a les 23 h.

Faré un tast del primer disc d’Alícia Miquel, Sentimental, amb el seu primer avançament, un senzill titulat CGFT, un homenatge als seus padrins i a les seves arrels en forma de balada pop experimental. 

Descobriré la crua i inquietant aproximació a la maternitat que planteja la cineasta Mar Coll a la seva darrera pel·lícula, Salve Maria, que va tornar del festival de Locarno amb una menció especial. La directora de Tres dies amb la família i Tots volem el millor per a ella s’atreveix ara amb l’adaptació d’una novel·la de Katixa Agirre, Les mares no, que té per protagonista una mare primerenca obsessionada amb un infanticidi. A CineCiutat a partir de dijous 31 d’octubre.

La setmana que comença, amb J.A. Mendiola

Començaré la temporada amb la Fundació Studium Aureum, al seu cau de sempre, l’auditori del Conservatori. L’inici no pot ser més prometedor, el Rèquiem menys trist de tots els que s’han escrit en la història de la música. Fins i tot es podria dir que es tracta d’una composició farcida d’alegria, o si més no, d’esperança, que no deixa de ser un avantatge que tenen els creients. Gabriel Fauré, durant molts anys mestre de capella de l’església de la Madeleine, ho va entendre així. Raquel Ribas exercirà de soprano solista i Xavier Mendoza, de baríton; Ramon Andreu al violí i Joan Rodríguez a l’oboè. Molt recomanable és poc. Dilluns, 28 d’octubre, a les 20.30 h.

Tornaré a Bunyola, al teatre Rafel Ramis, on el cor Diatessaron, que dirigeix Tomeu Quetgles Roca, oferirà tot un recorregut per les diferents Metamorfosis que han viscut algunes peces, com és ara l’Ave Maria, de Josquin des Prés, revisada per Heitor Villa-Lobos, i el Salve Regina, de Tomás Luis de Victoria passada pel sedàs de Poulenc, entre d’altres. Dissabte, 2 de novembre, a les 18.30 h.

Recomanaré que aneu al Principal, amb els més petits o sense, per veure aquesta paròdia operística que oferirà Diabolus in Musica. Una història tan inversemblant com divertida, però al mateix temps una manera de donar a conèixer com funciona un teatre d’òpera entre bambolines. Al piano, David Mohedano, acompanyant Maia Planas, José Manuel Sánchez i Pablo López. Dissabte, 2 de novembre, a les 12 h i a les 18 h.

Gaudiré al teatre Principal de l’homenatge que Jazz Voyeur Festival oferirà al pianista Chano Domínguez amb alguns dels artistes que l’han acompanyat damunt de tants escenaris, com Javier Colin i Guillermo McGill, a més de Maritirio, Raúl Rodríguez i Mariola Membrives. Diumenge, 3 de novembre, a les 18 h.

Assistiré al primer concert de la temporada que oferirà l’Orquestra Simfònica Illes Balears a l’Auditòrium. Dirigida pel seu titular i amb un convidat de luxe, una circumstància que ja no hauria de ser notícia. Sergei Dogadin ha estat guardonat amb el primer premi del Concurs Internacional Txaikovski i amb el primer premi del Concurs Internacional de Violí Joseph Joachin. Segurament els dos guardons més preuats per a qualsevol violinista. Interpretarà el Concert a la Memòria d’un àngel, d’Alban Berg, i la Simfònica tancarà la vetlada amb la Simfonia núm. 9, de Franz Schubert. Dijous, 31 d’octubre, a les 20 h.

stats