Agenda cultural

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

Acte de fe Sergi Belbel
i Cati Moyà
03/11/2024
3 min

La setmana que comença amb Cati Moyà

Recuperaré Veep, una de les millors comèdies televisives que s’han emès en les darreres dècades, més que adient per a les hores prèvies i posteriors a les eleccions als Estats Units. En funció del resultat serà més o menys necessari trobar conhort en aquesta ficció protagonitzada per una Julia Louis-Dreyfus en estat de gràcia. L’actriu va recollir sis Emmy consecutius per interpretar Selina Meyer, vicepresidenta dels EUA de grans aspiracions i poc talent que esdevé una punyent i dolorosa paròdia dels grans problemes de la política contemporània. Creada per Armando Ianucci, poques sèries còmiques han sabut prendre tan bé la temperatura present i futura de tot un país. A Movistar + i també a Max.

Descobriré qui són els guanyadors dels premis Enderrock de la Música Balear a la gala que es durà a terme al teatre Principal i que oferirà les actuacions de Fades, Tiu i Maria Jaume, entre d’altres. Jaume, a més, recollirà el premi de la crítica a millor disc de l’any i el premi a la trajectòria serà per a Anegats, que també hi actuaran. Dimecres, 6 de novembre, a les 20 h.

Confiaré un pic més en les recomanacions de la cantant Mar Grimalt, que diu que no es perdrà el concert que la cantautora italiana Daniela Pes farà a Es Gremi dins la Fira B! de música. Dijous, 7 de novembre, a les 20.15 h.

Exploraré la Mallorca màgica de Carlos Garrido al Rívoli gràcies a la versió musical que n’ha fet la periodista i compositora Mariona Forteza amb un recull de temes populars que s’entremesclen amb temes propis i anècdotes tan inquietants com còmiques. Dilluns, 4 de novembre, a les 19.30 h.

Viatjaré als orígens de la Inquisició amb Acte de fe, el darrer llibre de Sergi Belbel, que després de convertir-se en tot un clàssic del teatre català va de camí de fer el mateix en l’àmbit de la literatura. En aquesta ocasió ho fa amb una novel·la històrica que ens trasllada al primer acte de fe fet a Sevilla a mitjan segle XV. Belbel serà a Embat, a Palma, per presentar-lo acompanyat del periodista Rafel Gallego. Dimecres, 6 de novembre, a les 18.30 h.

La setmana que comença amb J.A. Mendiola

Volaré cap a Barcelona per anar al Gran Teatre del Liceu per veure i sentir l’estrena de La forza del destino, l’òpera de Giuseppe Verdi basada en el drama del duc de Rivas, Ángel de Saavedra, Don Álvaro o la fuerza del sino, amb llibret de Francesco Maria Piave. Comença amb la preparació de la fugida de Don Álvaro i Leonora, el seu pare els enxampa, mor ‘accidentalment’ en la discussió i comença el camí cap a la tragèdia. El repartiment és de primer nivell, des de la direcció artística de Jean-Claude Auvray, i amb Anna Pirozzi i Brian Jagde com a protagonistes i Arthur Rucinski com a tercer personatge en discòrdia. A la batuta, Nicola Luisotti. Dissabte, 9 de novembre, a les 19 h.

Veuré a l’auditori de Sa Màniga de Cala Millor el concert extraordinari de l’Orquestra Simfònica Illes Balears, dirigida per Masato Suzuki, també des del clavecí, interpretant Bach, Haendel i Mozart. El concert es repetirà a Manacor. Dijous, 7 de novembre, a les 20 h i divendres 8 a les 19.30h.

Aniré al Principal de Ciutat per veure la reposició d’Amb la claredat augmenta el fred, de Pep Tosar, estrenada com a Allò de què parlem roman inexplorat, al Festival Grec de 2013. Una intel·ligent dramatització del llibre de Thomas Bernhard, Mis premios, que també podrem veure l’endemà al Teatre de Manacor. Divendres, 8 de novembre, a les 20 h i dissabte 9 a les 19 h.

Recomanaré arribar fins al teatre Rafel Ramis, de Bunyola, per escoltar, en el penúltim concert del festival de la localitat, el compositor i pianista Antoni Bujosa Morro. Hi interpretarà des dels Quadres d’una exposició, de Modest Mussorgski, a la primera part, fins a l’arxifamosa Rhapsody in Blue, a més de Tres preludis, de George Gershwin. Diumenge, 10 de novembre, a les 18.30 h.

Aprofitaré, ja que som a Barcelona, per veure, el dematí al Heartbreak Hotel, la nova versió de l’obra de David Mamet, Glengarry Glen Ross, a càrrec, de bell nou, d’Àlex Rigola. Una competició laboral, a vida o mort, que si bé succeeix als Estats Units, és extrapolable i extrapolada a tot l’Occident. Interpretada per Pep Ambrós, Francesc Garrido, Miranda Gas, Andrés Herrera i Sandra Monclús. L’horabaixa, al teatre Lliure, veuré La gavina, de Txékhov, dirigit per Julio Manrique. Diumenge, 10 de novembre, a les 12 h i a les 18 h.

stats