No te'n perdis ni una
Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve
La setmana que comença amb Cati Moyà
Contagiaré el meu absolut entusiasme per la pel·lícula guanyadora de la Palma d’Or de Canes d’enguany, Anora, ara que acaba d’arribar als cinemes. Si bé el director, Sean Baker, ja havia demostrat que era una aposta segura amb títols com Tangerine i The Florida Project, la nova pel·lícula trasllada la seva filmografia a un altre nivell gràcies a una explosiva combinació de gèneres que converteix aquesta versió postmoderna de Pretty Woman en una obra mestra de la comèdia i del drama. La particular mirada del cineasta a qüestions com el sexe i els doblers excel·leix gràcies també a la feina dels actors, especialment la de la protagonista Mikey Madison. A CineCiutat, en versió original. A partir del 8 de novembre.
Visitaré Es Baluard per descobrir l’obra Feliços els fills dels temps intranscendents, una instal·lació del manacorí Lluís Vecina Rufiandis que connecta les trajectòries del fotògraf Joan Andreu Puig Ferran i l’hoteler Jaume Moll. Ho fa a través d’un lloc, la platja de la Coma, que mostra diferents cares d’un moment històric, a mitjan segle passat, amb el qüestionament dels objectius i els orígens del turisme a l’epicentre.
Recuperaré Mis días con los Kopp, el debut de Xita Rubert, que tot just ha rebut el premi Herralde per la segona, Los hechos de Key Biscayne. Serà, sense dubte, un dels noms a seguir al panorama literari dels pròxims anys. Ed. Anagrama.
Celebraré que a la fi hagi arribat el dia de la Mallorca Party! protagonitzada per Joan Miquel Oliver i Miquel Serra, dos músics imprescindibles de l’escena balear que oferiran un concert doble a Es Gremi. Divendres, 15 de novembre, a les 19 h.
Tornaré a Can Lliro per gaudir d’una nova edició de la Morlandada, la festa que organitzen per segon any consecutiu la revista literària Morlanda. Aquesta segona edició inclourà concerts de Negre i de Ziggy and the spiders from Llevant, conjunt musical ad hoc que versionarà temes de David Bowie, a més d’un recital poètic i una mostra de glosa. Dissabte, 16 de novembre, a les 18 h.
La setmana que comença amb J.A. Mendiola
Aniré fins a l’Auditòrium del passeig Marítim de Palma per assistir a l’estrena a Espanya del Concert per a violí, de Victor Kissine, “un autor que mai no escriu una nota supèrflua”, segons l’intèrpret, una autèntica llegenda de l’instrument, Gidon Kremer, per a qui Arvo Pärt, com la que ens ocupa, va compondre la seva més famosa obra, Tabula Rasa. Arriba amb un Amati de 1641 sota el braç. Tot un luxe, un altre després de Sergei Dogadin. A la segona part, l’Orquestra Simfònica Illes Balears, a les ordres del director titular, Pablo Mielgo, interpretarà Iberia, d’Isaac Albéniz i, tot just després, les Danses Fantàstiques, de Joaquín Turina. Dijous, 14 de novembre, a les 20 h.
Veuré L’adversari al Principal de Ciutat. Basada en la novel·la i document alhora d’un dels autors més famosos del país veí, que ja fou traslladada al cinema i ara arriba als escenaris gràcies a Julio Manrique, Cristina Genebat i Marc Artigau, autors de la translació, mentre que Pere Arquillué i Carles Martínez en són els protagonistes. Dissabte la repeteixen a Manacor. Divendres, 15 de novembre, a les 20 h i dissabte 16 a les 19.30 h.
Recomanaré el concert de Naruhiko Kamaguchi, que tindrà lloc a la Cartoixa de Valldemossa, dins el XV Festival Pianino. Ho farà amb un piano Pleyel i interpretarà peces de Chopin, Clara Schumann i Mendellssohn, entre d’altres. Diumenge, 17 de novembre, a les 18 h.
Gaudiré de la darrera obra de Rafel Gallego al teatre Mar i Terra, Biografia d’un barri mutant, dirigida per Marina Salas i interpretada per Lorena Faus, Marga López i Neus Cortès. Basada en una sèrie d’entrevistes a dones de Pere Garau, que conten la metamorfosi d’un barri que és el seu i que ha mutat de dalt a baix al llarg dels anys. Divendres, 15 de novembre, i dissabte 16 a les 20 h.
Volaré cap a Madrid per anar al Teatre Real on es representa una òpera feta en coproducció amb la Royal Opera House de Londres, una obra que no figura als programes habituals dels grans teatres, com és Theodora, de Händel. Un oratori barroc amb direcció escènica de Katie Mitchell i un repartiment de luxe, encapçalat per Julia Bullock i Joyce DiDonato. La història de la màrtir que dona nom a l’obra, una cristiana enamorada de Didimo, un oficial romà, amb qui morirà per ordre de l’emperador Dioclecià. Dimecres, 13 de novembre, a les 19.30 h.