No te'n perdis ni una
Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve
La setmana que comença amb Cati Moyà
M’afegiré a totes i cadascuna de les cançons que sonin en la nova edició del Karaoke de Can Lliro, una iniciativa organitzada per Jorra Santiago, Roger Pistola i Dani Gómez que cada parell de mesos es converteix en la cita imprescindible del Llevant. La proposta és recuperar algunes cançons que han esdevingut clàssics en els darrers cinquanta anys. La selecció musical inclou himnes com Do you believe, de Cher, i Because the night, de Patti Smith, temes essencials de la banda sonora de la generació mil·lennista com Me muero por conocerte, d’Álex Ubago, i La reina del pop, de La Oreja de Van Gogh, i títols de Joan Manuel Serrat, Jaume Sisa i Ossifar, entre d’altres. Dissabte, 23 de novembre, a les 19.30 h.
Confiaré una vegada més en Ryan Murphy, l’home darrere produccions com Feud, American Horror Story i Monsters, que torna ara als orígens amb una sèrie entre el thriller i el terror. En aquest cas, les protagonistes de Grotesquerie són una investigadora i una monja que ressegueixen una sèrie de crims sinistres en un món que sembla haver perdut el nord. A Disney +.
Tornaré a l’Auditori de Manacor per viure el darrer concert a Mallorca de l’actual gira d’Antònia Font, que acabarà a Barcelona al febrer després d’haver passat per París, Girona i Madrid, entre d’altres. Diumenge, 24 de novembre, a les 18 h.
Acompanyaré l’escriptora Vera Pavlova, considerada una de les veus més importants de la poesia russa i autora d’obres com El quart somni i A banda i banda del petó, a la conversa que mantindrà a Es Baluard amb la també escriptora i editora Xènia Dyakonova. Divendres, 22 de novembre, a les 19 h.
Intentaré reconciliar-me amb una pel·lícula que sempre m’ha semblat molt sobrevalorada, Gladiator, amb l’estrena de la seva continuació. Si bé els fans de la primera hi trobaran a faltar Russell Crowe, jo confiaré que Paul Mescal, protagonista d’Aftersun, de les millors pel·lícules del que duim de segle, i Pedro Pascal compensin l’absència de l’únic element extraordinari de la seva predecessora, el sempre genial Joaquin Phoenix. Des del 15 de novembre.
La setmana que comença amb J.A. Mendiola
Aniré a la conferència de Javier Barón al CaixaFòrum de Ciutat i a la posterior inauguració de l’exposició XIX, el segle del retrat, de què és comissari. Molt més que una exposició és aquest gran recull de retrats dels més il·lustres pinzells que deixaren la seva empremta en el segle que dona títol a l’esdeveniment. Des de Federico Madrazo fins a Vicente López, de Francisco de Goya a Marià Benlliure, de qui s’exposa el bust de l’anterior, hi trobarem a més Sorolla, amb el retrat de María Figueroa vestida de menina, Eduardo Rosales, Ramón Martí… És la primera mostra que s’organitza a l’Estat dedicada al retrat del segle XIX, amb obres procedents del museu del Prado. Dijous, 21 de novembre, a les 18 h.
Llegiré Acte de fe, la segona novel·la de Sergi Belbel, el dramaturg, director teatral i moltes coses més. Hi conta la lluita dels cristians contra els jueus, a més d’una investigació per part d’un dels protagonistes sobre els falsos jueus i la funció de la cruel Inquisició, fins al primer acte de fe, fet a Sevilla. Ho tenim a la Col·lecció A tot vent, Editorial Proa.
Veuré al Principal de Palma La colección, la darrera criatura de Juan Mayorga, ni més ni menys que amb José Sacristán al capdavant d’aquesta història sobre un matrimoni sense fills que cerca un hereu a qui deixar la seva ‘col·lecció’ perquè no quedi oblidada. Un argument que serveix a l’autor per reflexionar sobre el pas del temps i la relació entre persones i objectes. Dissabte 23 i diumenge, 24 de novembre, a les 18 h.
Recomanaré anar fins a Can Tàpera per escoltar el diàleg entre Fernando Aramburu i José Ángel González Sainz, emmarcat dins el cicle del pensament filosòfic Sa Nostra Conversa, sobre una nova mitologia, els nacionalismes. Dimecres, 20 de novembre, a les 19 h.
Gaudiré al museu Es Baluard de la instal·lació a càrrec de Lluís Vecina Rufiandis, Feliços els fills dels temps intranscendents, que enllaça la vida de dos personatges com Joan Andreu Puig Farran i Jaume Moll. El primer, fotògraf que va cobrir el desembarcament del Capità Bayo a la platja de la Coma, per tot just després dedicar-se a la fotografia turística al mateix indret. El lloc on Jaume Moll amb la seva companyia hotelera, Royaltur, va començar la seva gran expansió. Són, sens dubte, una part consubstancial de la història de Mallorca. Fins al 19 de gener.