No te'n perdis ni una
Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve
La setmana que comença amb Cati Moyà
M’esclataré de rialles com cada pic que escolt el pòdcast La ruina, tot i que aquesta vegada ho faré en viu i en directe al Trui Teatre. Després de recollir el premi a millor pòdcast als darrers Ondas, els humoristes Tomás Fuentes i Ignasi Taltavull visiten Mallorca amb el seu xou, una proposta tan senzilla com atractiva: els participants hi expliquen un dels moments personals i intransferibles en què tot va sortir tan malament que anys després l’única reacció possible és riure. Són les petites càpsules d’humor quotidià, allò que ells anomenen “ruïnes”, i que fa uns anys que atresoren. Han fet més de 200 capítols, amb convidats com Berto Romero i Charlie Pee. Divendres, 20 de desembre, a les 21 h.
Visitaré Es Baluard per escoltar amb interès la lliçó inaugural del curs 2024/25 de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià, a càrrec de Sandra Rebassa. La historiadora de l’art oferirà una conferència a partir del seu treball De l’infrahabitatge a les cases barates. L’evolució de l’habitatge econòmic a Palma a principis del segle XX. Dimarts, 17 de desembre, a les 19 h.
Trescaré entre Les llegendes de l’Arxiduc, darrer llibre de Caterina Valriu on recupera 75 llegendes, succeïts i tradicions vinculades al personatge, totes comentades. L’obra va obtenir el premi Ciutat de Manacor d’Assaig.
Descobriré al Teatre de Manacor la nova obra de la ballarina Catalina Carrasco i la companyia Baal, Cybil·la, una història que ens situa en un món al llindar de l’apocalipsi on sembla que ja no hi ha marxa enrere. Dijous, 19 de desembre, a les 19.30 h.
Comprovaré si el C. Tangana cineasta em convenç més que el C. Tangana músic –i no serà gaire complicat que ho faci. Antón Álvarez debuta com a director del documental La guitarra flamenca de Yerai Cortés, una cinta que arriba a les sales després de la seva estrena al festival de Sant Sebastià, on va recollir guardó, i amb el suport de la crítica. Diuen, de fet, que el director sembla invocar-hi l’esperit de Carlos Saura. Ja ho veurem. A CineCiutat a partir de dijous, 19 de desembre.
La setmana que comença amb J.A. Mendiola
Seré a Madrid per veure al Teatro Real la versió signada per Andrew McVicar de la Maria Stuarda, de Gaetano Donizetti, la història de l’enfrontament entre la protagonista que dona nom a l’òpera i qui li va guanyar la partida, Elisabet I. Aquesta obra forma part de la trilogia que el mateix compositor va escriure sobre les reines Tudor, juntament amb Roberto Devereux i Anna Bolena. McVicar és garantia de gran òpera, de luxe, de classicisme gens ranci, tot al contrari. També ho és la nòmina de les grans protagonistes del primer repartiment, encapçalat per Lissette Oropesa i Aigul Akhmetshina. A la batuta, més luxe, José Miguel Pérez-Sierra. Dimarts, 17 de desembre, a les 19.30 h.
Aniré a la Catedral de Mallorca, on la Capella de la Seu, juntament amb la Simfònica, oferirà una de les tres interpretacions d’El Messies de Händel, com és preceptiu en aquestes dates, encara que l’oratori més famós de la història de la música va més enllà. Amb Irene Mas, Rafael Quirant, Bryan López i Tomeu Bibiloni com a solistes. Dijous 19 i divendres, 20 de desembre, a les 20 h.
Recomanaré als amants de l’article de Talía que vagin fins al Teatre de Manacor, on podran veure tres obres: Sòbria i serena, de Marga Arrom; Tanato… què?, de David Mataró, i ‘Rèquiem per l’amor (ta)’, de Bernat Molina. Tots tres, garantia de qualitat.
Tornaré a l’Auditori del Conservatori, on la Fundació Studium Aureum oferirà el concert nadalenc interpretant tres de les sis cantates que formen el famós Weihnachtsoratorium, de J.S. Bach, la I, III i VI. Soledad Cardoso, Serena Pérez, Antonio Aragón i Ferran Albricht, acompanyats pel cor i l’orquestra titulars, amb alguns reforços. Dissabte, 21 de desembre, a les 20.30 h.
Llegiré i miraré amb molta cura el còmic A quién benefician las migraciones, dibuixat per Jeff Pourquié i escrit per Taina Tervonen, periodista que, entre molts altres premis, ha rebut el Louise Weiss de Periodisme Europeu, el Jan Michalski i el Llibre de l’any 2023 de l’Associació de llibreries de Madrid. Un document, un reportatge o un llibre d’història, però en qualsevol cas una anàlisi rigorosa d’una situació que tira per terra qualsevol definició de civilització. Ells es diuen supremacistes. El nom ho diu tot. Editat per Garbuix Books.