No te'n perdis ni una
Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

La setmana que comença, amb Cati Moyà
Prepararé les eines i utensilis indispensables de la bona santantoniera per gaudir, un any més, de la millor festa de l’any. Unes sabates còmodes, la cansalada, el llom i la llonganissa a punt per torrar i la veu tan afinada com sigui possible per entonar, una vegada i una altra, els cants que des de les 14 h ompliran els carrers de Manacor. Tot comença amb la sortida dels dimonis des de Cas Baciner i des de llavors els balls no s’aturaran mentre el cos aguanti. Un dels moments més especials, en tot cas, serà a partir de les 19.30 h amb el ja tradicional ball de les dimònies i cant dels goigs alternatius que es du a terme des de fa nou anys, organitzat per l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor. Dijous, 16 de gener.
Visitaré a la Fundació Miró Mallorca per gaudir de les diferents exposicions que hi estan obertes d’ençà de la darrera Nit de l’Art, entre les quals destaca la proposta de la mallorquina Laia Ventayol, Ecotrò, on es reflecteixen algunes de les reflexions i aprenentatges de l’artista amb motiu del seu viatge a l’illa coreana de Jeju. Fins al 23 de març.
Voltaré, com cada 19 de gener, per les diferents places de Palma, reconvertides en escenaris musicals que protagonitzaran un any més la multitudinària revetla de Sant Sebastià. Si el temps ho permet, és clar.
Confiaré en els crítics nord-americans que no han deixat de lloar Las vidas de Sing Sing d’ençà de la seva estrena als Estats Units. Els protagonistes són un grup de presoners que posen en marxa una obra teatral que canviarà les seves vides. Des del 10 de gener a cinemes Aficine.
Aprofundiré a Movistar + en la història dels fundadors de The Pirate Bay, plataforma de pirateig audiovisual creada l’any 2004 que va canviar la manera com veim les pel·lícules i les sèries, a més de generar nombrosos debats i polèmiques al seu voltant. A la darrera edició del Serielizados Fest s’hi van estrenar els dos primers capítols de la sèrie que en ficciona els orígens, titulada The Pirate Bay, i hi va recollir molt bones crítiques.
La setmana que comença amb J.A. Mendiola
Aniré a Ocimax, on en viu i en directe retransmeten des de la Royal Opera House de Londres Els contes de Hoffmann, l’òpera escrita per Jacques Offenbach. La història de quatre dones, Olimpia, Antonia, Stella i Giullietta, basada en narracions d’E.T.A. Hoffmann, en què l’escriptor també forma part de la historia. També són quatre els malvats protagonistes, que habitualment canta el mateix baríton. Per a l’ocasió serà Alex Exposito l’encarregat d’interpretar Lindorf, Coppelius, Miracle I Dapertutto, acompanyat per Juan Diego Florez com a Hoffmann. Un esdeveniment que signa Damiano Micheletto com a director artístic i Antonello Manacorda a la batuta. Dimecres, 15 de gener, a les 19.45 h.
Compraré Aproximacions, de Feliu Formosa, que ha editat Lleonard Muntaner i surt a la venda el 15 de gener. Una sèrie de reflexions i pensaments que, d’alguna manera, tan personal com intransferible, formen un peculiar dietari del gran poeta, assagista, dietarista i traductor, qui, a punt de complir noranta anys, diu que lluita contra el temps de l’única manera que ho sap fer: fent feina.
Recomanaré l’obra Las asambleistas, de José Troncoso, que es representarà al teatre Principal d’Inca. Una visió contemporània del text d’Aristòfanes, L’assemblea de les dones, on ja es plantejava la situació que patien les dones des que el temps és temps. Interpretada per Silvia Abril com a Praxàgora, no cal dir que l’humor hi està garantit. Dissabte, 18 de gener, a les 19 h.
Tornaré al Mar i Terra per esbrinar qui serà el guanyador de l’onzè Torneig de Dramatúrgia, que com és costum agombola Produccions de Ferro i que a la primera semifinal va enfrontar Josep Ramon Cerdà i Miguel Morales, mentre que en el segon combat ho va fer Carla Nyman contra Marta Sánchez. Dissabte, 18 de gener, a les 20 h.
Seré a Barcelona per veure i sentir La Traviata, segurament l’òpera més coneguda de la història, que arriba al Liceu sota el guiatge d’un director artístic, David McVicar, que mai no decep, ans al contrari, sempre sorprèn gratament. La història de Violetta Valéry, que va escriure Alexandre Dumas fill, és el melodrama romàntic per antonomàsia, que amb el llibret de Francesco Maria Piave i la música de Giuseppe Verdi ha traspassat tots els llindars del temps i l’espai. Javier Camarena és Alfredo Germont; Nadine Sierra, Violetta, i Artur Rucinski, Giorgio Germont. Divendres, 17 de gener, a les 19.30 h.